Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Turnhout komt uit in Champions League voor groene steden

Gerelateerde onderwerpen :

Turnhout komt uit in Champions League voor groene steden

Turnhout vertegenwoordigt dit jaar als enige Belgische gemeente ons land tijdens een Europese wedstrijd voor openbaar groen in steden. Dat maakte de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) eind vorig jaar tijdens haar congres in de Genkse Limburghal bekend. Turnhout mag zich tevens Groen- en Bloemengemeente 2016 noemen.

'Turnhout dankt deze bekroning aan zijn jarenlange inspanningen voor groen, leefmilieu en bebloeming. De manier waarop groen in het park Heizijdse Velden wordt ingepast in een nieuwe woonomgeving (met een boomgaard, een picknickweide en de Stadsboerderij) toont dat Turnhout op een vooruitstrevende manier met zijn groenbeleid bezig is. Dat merkte ik ook op de Grote Markt aan de manier waarop de kerktuin werd aangeplant met vaste planten', verklaart Rudi Geerardyn van de VVOG en projectleider van 'Groene Lente'.

'We hebben veel aandacht voor onderhoudsvriendelijkheid, biodiversiteit en de kwaliteit van groenvoorzieningen. Het is leuk om vast te stellen dat onze inspanningen ook bij experts en vakverenigingen als de VVOG opvallen', glunderde de Turnhoutse schepen voor Milieu Hannes Anaf, die in Genk de vlag ontving die bij de selectie hoort. 'Ik kijk uit naar het bezoek van de jury en de uitwisseling met collega's uit andere Europese steden en hoop dat we daaruit nog wat tips en goede ideeën kunnen halen', voegde schepen van Wegen- en Groenbeheer Luc Debondt hieraan toe.

De Entente Florale Europe, de Europese wedstrijd voor openbaar groen waarvoor Turnhout werd geselecteerd, bestaat al veertig jaar. De internationale jury evalueert o.m. hoe een stad werkt aan een duurzamere leefomgeving, landschap, open groene ruimtes, beplanting, milieueducatie en de betrokkenheid van haar inwoners.

In 2014 kreeg het Turnhoutse stadsbestuur voor het heraangelegde Hofpoortpark reeds de eerste prijs voor Buurtgroen tijdens de jaarlijkse wedstrijd Groene Lente van de VVOG. In 2011 ontving deze Kempische stad bovendien de Prijs Publieke Ruimte voor de heraangelegde Grote Markt.

Groene Gemeente

De wedstrijd 'Groene gemeente' (groenprojecten) bekroonde het Harmoniepark in Antwerpen, het Groot Hagelkruispark in Ekeren, het Krugerpark in Borgerhout en het Villegaspark in Berchem respectievelijk als eerste, tweede, derde en vierde laureaat in de categorie 'Park'. In de categorie 'Educatief groen' eindigden de Bibvolkstuin in Torhout, het volkstuinpark Wallemeers in Roeselare, volkstuin De Moerbei in Machelen, het pleintje Pikkelgem in Lierde en ecotuin De Horizon in Hamont-Achel respectievelijk als eerste, tweede, derde, vierde en vijfde laureaat. In de categorie 'Landschapsgroen' werden het speelbos in het stadsgroen Marionetten in Kortrijk, de natuurbegraafplaats van Oekene in Roeselare, de Dreef Kruisabele in Brugge en de groene fietsverbinding van C-Mine in Genk als eerste, tweede, derde en vierde laureaat gelauwerd. In de categorie 'Omgevingsgroen' werden het begraafpark Sint-Amandus in Beernem, het Eilandje in Antwerpen, de watertoren in Rumst, het park van het gemeentehuis in Lochristi, de gemeentehuistuin in Overpelt en de pastorijtuin van Haasdonk in Beveren eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde laureaat.

In de categorie 'Buurtgroen' werden het Visserijpark in Gent, het parkje d'Hoogploate in Blankenberge, het park Willem de Beersteeg in Gent, de groenzone aan de Gasmeterstraat in Sint-Niklaas en het Resedaplein in Genk als eerste, tweede, derde, vierde en vijfde laureaat gehuldigd. In de categorie 'Plantenperken' finishten de Magerstraat en de Steenstraat in Destelbergen, de toegangsweg tot het kerkhof in Sint-Gillis-Waas, de Arthur Winters­laan in Brecht en de vasteplantenperken in Sint-Truiden als eerste, tweede, derde en vierde laureaat. In de categorie 'Verkeersgroen' ten slotte gingen de prijzen naar de boombakken op de Stasegemsesteenweg in Harelbeke (eerste laureaat), de groenstroken in de Sta­tionsstraat in Hooglede (tweede laureaat) en de boomspiegels in (Hamont-)Achel (derde laureaat).

De Openbaargroen-award 2015 ging naar het Groot Hagelkruispark in Ekeren, de Publieksprijs Groene Gemeente naar de Bibvolkstuin in Torhout.

Waterrobuust Groen

In de wedstrijd 'Waterrobuust Groen' (watervriendelijke projecten) werden de Stadswerkplaatsen in Sint-Niklaas en de Dalerschans in Zutendaal als laureaten bekroond. Eervolle vermeldingen waren weggelegd voor het hemelwaterbeheer in Hamont-Achel en de vijver op het domein van de zusters Franciscanessen in Wuustwezel. Park Ten Poele in Brugge, Ecovillage Sogeta in Eeklo, de Gentbrugse Meersen in Gent en de inkomzone aan de Holsbeeksesteenweg van het provinciedomein van Vlaams-Brabant in Kessel-Lo haalden ook de finale.

VVOG-secretaris Jos De Wael juicht toe dat heel wat gemeenten bezig zijn met waterrobuust groen.

Knokke-Heist in de provincie West-Vlaanderen werd met het project 'A place to bee' bekroond als bijenvriendelijkste gemeente 2015. Bonheiden met de vlindertuin Krankhoeve in de provincie Antwerpen, het bijenplan in Genk in Limburg, reuzenbijenkorf Hof ter Saksen in Beveren in Oost-Vlaanderen en het bijenplan in Leuven in Vlaams-Brabant werden uitgeroepen tot bijenvriendelijke gemeente 2015 voor hun provincie.

De wedstrijd 'Gemeente in bloei' (bloemenprojecten) huldigde Avelgem, Beveren, Brugge, De Panne, Diksmuide, Duffel, Genk, Hooglede, Izegem, Kasterlee, Koksijde, Leuven, Lochristi, Meulebeke, Roeselare, Tielt, Veurne en Zwevegem als bloemengemeenten met drie bloemensymbolen. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Wilrijk, Beringen, Blankenberge, Dendermonde, Harelbeke, Ieper, Kortrijk, Overijse, Rumst, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Staden en Vilvoorde werden gelauwerd als bloemengemeenten met twee bloemensymbolen. En Boom, Brecht, Hamont-Achel, Lille, Lint, Machelen, Overpelt, Steenokkerzeel en Stekene werden uitgeroepen tot bloemengemeenten met één bloemensymbool.

VVOG-secretaris Jos De Wael juichte toe dat heel wat gemeenten bezig zijn met waterrobuust groen en noemde het jaarthema over bijen erg geslaagd. Hij drukte tevens zijn diepste waardering uit voor de samenwerking met de VLAM en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Voor dit jaar stelde hij andere vormingsactiviteiten, een nieuwe publicatie over het duurzaam groeien van heesters, studiebezoeken aan andere gemeenten en meer technisch advies in het vooruitzicht. Er zijn ook plannen voor een studiedag over het pesticidevrije beheer van grasvelden en een demonstratiedag over machines met thermische onkruidbestrijding.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Vlaanderen maakt 5,5 miljoen euro vrij om asbestafbouw bij scholen en welzijnsinstellingen te versnellen. Daarmee zal in 165 scholen en 190 zorginstellingen effectief asbest kunnen verwijderd worden. Bij honderden andere instellingen kunnen ook[…]

12/08/2022 | AsbestVlaamse Regering
Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Indaver moet strengere lozingsnormen handhaven

Indaver moet strengere lozingsnormen handhaven

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie

Vlaanderen verplicht regenwaterputten bij renovatie

Meer artikels