Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Transportprijzen dalen, maar dieselprijs stijgt

Gerelateerde onderwerpen :

,
Transportprijzen dalen, maar dieselprijs stijgt

De transportprijzen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,6% gedaald vergeleken met de drie maanden voordien. In vergelijking met dezelfde maand in 2015 tonen alle maanden van 2016 een daling van de transportprijzen. De capaciteitsindex is wel flink gestegen en ook de dieselprijs ging omhoog. Dat blijkt uit de dertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting, die de dynamiek van het Europese transport en goederenvervoer beoordelen.

“Het prijsniveau leed onder een groot aanbod aan beschikbare transportcapaciteit in december, maar vooral in november. In december zagen we dat de prijzen zich herstelden. Gewoonlijk is er sprake van onbalans in vraag en aanbod in het eerste kwartaal  van een jaar. Daarom verwachten we logischerwijs ook een verdere prijsdaling in het eerste kwartaal van 2017”, verklaart Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini.

De prijsindex daalde met 0,6% in het vierde kwartaal van 2016 (index 94,5). Als we dit vergelijken met het indexniveau van het vierde kwartaal van 2015 zien we dat de prijsindex met 3,7% is gekrompen. De capaciteitsindex steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar met 10,3% naar een indexniveau van 93,6. Vergeleken met het vierde kwartaal in 2015 is de capaciteitsindex 5,7% hoger. De dieselindex groeide in de laatste drie maanden van 2016 voor het derde kwartaal op rij en ging naar een index van 75,2. Dat is 7,6% hoger dan het derde kwartaal van 2016.

“De transportprijs-index stond heel 2016 onder het niveau van 2015, met een gemiddelde van 5,2%. Eén reden daarvan was de lage dieselprijs. Een verdere daling van de prijsindex wordt verwacht voor het eerste kwartaal van dit jaar. Omdat de dieselprijsindex tot nog toe blijft stijgen, vermoed ik echter dat de transportprijsindex aanzienlijk hoger zal zijn vanaf het tweede kwartaal van dit jaar”, zegt Peter Förster, managing director bij Transporeon.

Transporeon

De Transport Market Monitor van Trans-poreon en Capgemini Consulting is een kwartaalpublicatie over de dynamiek van de transportmarkt. De Transport Market Monitor verschaft managers in de logistiek en andere geïnteresseerden inzicht in de ontwikkeling van de transportprijzen en andere mechanismen op de transportmarkt. De index is gebaseerd op het logistieke platform Trans-poreon, een platform dat verladers en vervoerders dagelijks met elkaar in contact brengt voor het uitzetten en aannemen van opdrachten.

Transporeon zorgt voor een vermindering van transportkosten en wachttijden bij laden en lossen. Momenteel zijn meer dan 1.000 verladers, meer dan 55.000 vervoerders en ruim 150.000 gebruikers uit 100 landen via de platforms van de Group met elkaar verbonden. Gegevens uit het Transporeonplatform zijn volledig anoniem en worden door Capgemini Consulting geanalyseerd. Dit resulteert in maandelijkse indexcijfers die elk kwartaal worden gepubliceerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

AWV bekijkt mobiliteit tussen De Sterre en Zwijnaarde in Gent

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) lanceerde zopas een studie om de verbinding tussen De Sterre en Zwijnaarde op en langs de N60 in Gent beter en veiliger te maken voor fietsers, openbaar vervoer en gemotoriseerd verkeer. De aanleiding is de[…]

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Heleboel nieuwe fietsstraten op komst in Antwerpen

Heleboel nieuwe fietsstraten op komst in Antwerpen

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot

Meer artikels