Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Transparante ramen zetten zonlicht om in energie

Transparante ramen zetten zonlicht om in energie

Physee is een bedrijf dat in september 2014 werd opgericht door Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus als spin-off van de TU Delft, waar ze de fundamentele aspecten van materialen en energie onderzochten. Tijdens dat onderzoek ontdekten ze een transparant materiaal dat lijkt op de substantie die in 'glow-in-the-dark'-producten zit. Met dit materiaal als basis begonnen ze met de ontwikkeling van een raam dat een uniek voordeel heeft in de bouw- en vastgoedmarkt.

Het materiaal voegt immers op een onzichtbare manier elektriciteitproducerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw zonder daarbij te raken aan het design. Nadat de PowerWindow de voorbije jaren voort werd ontwikkeld en op punt gesteld, is Physee klaar om samen met vastgoedspeler OVG met het product op de markt te komen.

Schone energie

Zopas werd elke verdieping van één van de projecten van OVG Real Estate worden voorzien van een PowerWindow. In totaal gaat het om ongeveer 30 m². Het is de eerste plaatsing wereldwijd van werkelijk transparante ramen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Het jonge bedrijf zet samen met OVG Real Estate een belangrijke stap naar een groter bewustzijn van de mogelijkheden voor schone energie dat elk gebouw bezit.

Physee ontstond als spin-off van de TU Delft uit de vakgroep Radiation, Science & Technology (RST) die onderzoek deed naar zogenaamde 'Luminescent Solar Concentrators', onder leiding van Erik Van der Kolk. Oprichters Kesteloo en Grapperhaus geloven dat duurzame innovaties alleen succesvol kunnen worden en blijven als inzake functionaliteit, design en kosten niet moet worden ingeleverd ten opzichte van het alternatief. Physee ontwikkelt producten die aan deze eisen voldoen. Glas werd een eerste project.

Het materiaal voegt op een onzichtbare manier elektriciteitproducerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw.

“Glas is eigenlijk zo gewoon dat het niet eens meer opvalt dat het overal om ons heen te vinden is: thuis, op kantoor, onderweg, '. Dat is natuurlijk ook de functie van glas: onzichtbaar zijn, zodat we erdoor naar buiten kunnen kijken of er licht door naar binnen kunnen laten', aldus cfo Willem Kesteloo.

'Getriggerd door het onderzoek van Erik van der Kolk zijn we echter niet langer door het glas gaan kijken, maar juist naar het glas zelf. Als we een functie zouden kunnen toevoegen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de ramen zelf zou dat wel eens de duurzame doorbraak kunnen zijn die het verschil kan maken in het bouwproces. Dat inzicht heeft geleid tot ons eerste product, de PowerWindow, dat volledig aansluit bij onze visie inzake duurzame innovatie in de dagelijkse omgeving.

PowerWindows zijn transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. De gepatenteerde energie-opwekkende lichtgetinte ramen wekken elektriciteit op door de combinatie van drie technologieën. Eerst wordt het raam gecoat met een luminiserende dunne film om licht te collecteren in het raam. Deze speciaal ontwikkelde coating is eigenlijk het geheim achter de technologie en werd ontwikkeld door de research group FAME (Fundamental Aspects of Materials and Energy) van de TU Delft. Als minderheidsaandeelhouder van Physee heeft de TU Delft wereldwijd het patent op deze technologie. De bedoeling is om de prestaties van de coating de komende jaren voortdurend te verbeteren.

50 watt per m²

Terwijl commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangt de PowerWindow licht op in de coating en zet dat om in onzichtbaar licht. Dit nieuw uitgezonden onzichtbare licht wordt naar de zijkanten getransporteerd, op precies dezelfde manier zoals glasvezel licht transporteert. Het licht zit als het ware gevangen in het glas en komt in de kozijnen terecht in zonneceltrips, die het omzetten in elektriciteit. PowerWindow streeft naar een opbrengst van 50 watt per m².

De gepatenteerde energie‐ opwekkende lichtgetinte ramen wekken elektriciteit op door de combinatie van drie technologieën.

In plaats van zonnepanelen die direct zonlicht nodig hebben, werkt de PowerWindow ook op indirect en diffuus licht. Samen met een warmte-koude opslag, kunnen PowerWindows bij de renovatie van commerciële gebouwen in de helft van de totale energievraag (elektriciteit en warmte) van het gebouw voorzien, bij nieuwbouw kan dit zelfs oplopen tot 100%: uitstekend geschikt dus om een gebouw energieneutraal te maken. Indien er 50 watt per m² zou worden gegenereerd, zou een bedrijf dat zijn ramen wil vervangen door bv. HR++-glas en in plaats daarvan kiest voor PowerWindow de investering in drie tot vijf jaar terugverdienen.

'Stel je voor dat je op kantoor door het raam naar buiten kijkt, wetende dat hetzelfde raam op dat moment je elektrische auto in de garage oplaadt. Bovendien verstoren onze ramen de esthetiek van de omgeving niet. We kunnen de buitenwereld blijven bewonderen terwijl we het tot dusver onbenutte potentieel van vensterglas gaan aanwenden', stelt Willem Kesteloo.

'Het testproject met OVG Real Estate geeft ons de kans om te demonstreren dat deze mogelijkheid op een esthetische, economische en ergonomische wijze kan worden benut. Ook voor particulieren is PowerWindow geschikt, al zijn die overdag minder thuis en verbruiken ze relatief weinig elektriciteit. Er is ook nog geen opslagmethode ontwikkeld. Anderzijds betalen particulieren vaak meer voor elektriciteit en zullen ze daardoor de investering in een PowerWindow sneller kunnen terugverdienen', aldus ceo en mede-oprichter Ferdinand Grapperhaus.

Physee heeft in zijn prille bestaan al enkele prijzen gewonnen, waaronder de 'Best Energy Startup of Europe'. OVG is het grootste Real Estate Technologybedrijf in Nederland en heeft sterke wortels in Duitsland. Het ontwikkelt intelligente, high-tech kantoorgebouwen, altijd met een duurzaam karakter. De missie van OVG is om gezondere werk-, leef- en leeromgevingen te creëren door de toepassing van slimme technologie. OVG is opgericht door Coen van Oostrom.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen