Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Trajectcontroles op twintig nieuwe locaties in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Trajectcontroles op twintig nieuwe locaties in Vlaanderen

Dit jaar worden op de Vlaamse gewestwegen twintig bijkomende trajectcontroles geïnstalleerd. Dat brengt het totale aantal locaties met trajectcontroles op 208. Het gaat om een investering van 3 miljoen €. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil hiermee de verkeersveiligheid verhogen en het aantal ongevallen als gevolg van te hoge snelheden doen verminderen.
“Het positieve effect van trajectcontroles op de verkeersveiligheid is bewezen. Ter hoogte van trajectcontroles daalt het aantal snelheidsovertredingen met zo’n 78%. Onderzoek toont aan dat het aantal ongevallen ter hoogte van een trajectcontrole daalt met 15 tot zelfs 30%. Vooral op het vlak van ernstige ongevallen merken we dat effect”, zegt Peeters.
 
Elk jaar wordt een lijst van twintig trajectcontroles bepaald op basis van de meest recente ongevallendata en de gereden snelheid. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vertaalt immers de ongevallengegevens naar een puntenscore op basis van het aantal en de ernst van de ongevallen (531-score, met een gewicht van 5 voor een dodelijk slachtoffer, 3 voor een zwaargewond slachtoffer en 1 voor een lichtgewond slachtoffer).
 
De plaatsen met de hoogste score komen ook in de hoogste regionen van de prioriteitenlijst terecht. Vervolgens wordt aan de hand van ‘floating car data’ naar de gereden snelheid op deze locaties gekeken. Na het aftoetsen van de locaties bij de betrokken lokale besturen is de nieuwe lijst nu klaar.
 
“De twintig locaties waar het aantal ongevallen en/of de ernst van de ongevallen in combinatie met de gereden snelheid het hoogst is, worden weerhouden. Maar aangezien ik het advies wou inwinnen van de betrokken lokale besturen, had ik aan mijn administratie gevraagd om dit eerst af te stemmen met de betrokken steden en gemeenten”, aldus minister Peeters. 

Overzicht van de twitnig nieuwe locaties

Stand van zaken eind mei 2021
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zeven projecten geselecteerd voor steun duurzame herinrichting van Leefbuurten

Zeven projecten geselecteerd voor steun duurzame herinrichting van Leefbuurten

In februari lanceerden het Team Vlaams Bouwmeester, Fietsberaad Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur de oproep ‘Leefbuurten’. Uit veertien inzendingen werden nu zeven ambitieuze projecten geselecteerd. De steden en[…]

SERV stelt vragen bij Vlaamse ambities voor emissievrij transport

SERV stelt vragen bij Vlaamse ambities voor emissievrij transport

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Scania 770S in primeur voor Karl S'Jegers

Scania 770S in primeur voor Karl S'Jegers

Meer artikels