Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Trage start voor digitaal omgevingsloket

Sinds de invoering van de digitale bouwaanvraag op 1 september 2014, kunnen al meer dan een miljoen Vlamingen gebruik maken van dit systeem. Zij hoeven hun stedenbouwkundige vergunning niet langer in achtvoud en op papier aan te vragen. Het elektronische systeem om vergunningen aan te vragen biedt tal van voordelen. Het is snel en flexibel en met behulp van een internetverbinding, een eID-kaartlezer of een token is het mogelijk om op elk gewenst moment van de dag een aanvraagdossier samen te stellen en in te dienen.

Dit digitaliseringsproces is van groot belang voor de omgevingsvergunning (de integratie van de milieu- en bouwvergunning in één vergunning) die midden 2016 in werking zou moeten treden. Tegelijk met deze integratie van de vergunningen loopt ook het digitaliseringsproces: omgevingsvergunningen kunnen vanaf dag één digitaal ingediend worden door een bouwheer, en zullen digitaal moeten afgeleverd worden door de bevoegde overheid.

Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk lokale besturen starten met het digitaliseringsproces. Heel wat gemeenten blijken echter te talmen met de de start van hun digitaal omgevingsloket. In heel Vlaanderen maken nog maar 22 van de 308 gemeenten gebruik van het omgevingsloket. De stad Mechelen staat met 36 digitale bouwvergunningen op de eerste plaats in Vlaanderen.

Het aantal afgeleverde digitale bouwvergunningen zit wel in stijgende lijn, al gaat het ook hier niet om spectaculaire cijfers. Vlaanderen steeg het aantal digitale bouwaanvragen van tien in oktober 2014 naar 161 in oktober 2015. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege op een vraag die Vlaams volksvertegenwoordiger Lydia Peeters over dit onderwerp stelde. In welke stad of gemeente reeds een digitale bouwaanvraag mogelijk is, kan je nagaan op de website omgevingsloket.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen