Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tondelier schiet uit de startblokken

Gerelateerde onderwerpen :

Tondelier schiet uit de startblokken

Aclagro, dat samen met Koramic Real Estate de krachten bundelt in projectontwikkelaar Tondelier Development nv, is op 4 juni gestart met de sloop van de voormalige maalderij 'De Nieuwe Molens' aan de Gasmeterlaan in Gent. Daarmee is het startschot gegeven voor de ontwikkeling van het project Tondelier. De site wordt ingrijpend gerenoveerd en omgevormd tot 'Nieuwe Molens Gent' en zal behalve kantoor- en handelsruimtes ook 51 appartementen van woonproject Tondelier bevatten. Daarnaast komen ook nog een buurtsporthal en bijkomende appartementen.

Woonproject Tondelier is het grootste onderdeel van het stadsvernieuwingsproject 'Bruggen naar Rabot' en bouwt, in vijf bouwfasen over tien jaar tijd, 530 woningen tussen de wijken Rabot en Blaisantvest. De wijk Tondelier wordt autoluw, groen, duurzaam en kindvriendelijk. Tondelier is een pps-project waarbij de stad Gent samenwerkt met projectontwikkelaar Tondelier Development nv (Aclagro nv en Koramic Real Estate).

Zichtbaar

'Met de sloopwerken aan de vroegere maalderij wordt woonproject Tondelier zichtbaar op het terrein', vertelt Jean-Marie de Buck van Overstraeten, afgevaardigd bestuurder van Tondelier Development nv en Aclagro nv.

'Nieuwe Molens Gent', de eerste fase van project Tondelier, ligt vlakbij de twee beschermde gashouders, overblijfselen van de oude stadsgasfabriek, en bestaat uit vier onderdelen met een eigen identiteit: het Kanaalgebouw, het Parkgebouw, het Silogebouw en het Hofgebouw. De graansilo's en de metalen constructies van de voormalige maalderij verdwijnen.

Binnenhof

Een rupskraan met lange sloopgiek zal enkele maanden lang het binnengebied tussen de bestaande delen van het gebouw wegknabbelen. Daar komt namelijk later een binnenhof waarop de appartementen, lofts en kantoren zullen uitkijken. Voorts komen er stellingen om de beschermde industriële gevels te behandelen en in ere te herstellen.

Aansluitend op de sloop en renovatie van 'Nieuwe Molens Gent' begint wat verder ook de bouw van de buurtsporthal met erbovenop 36 nieuwbouwappartementen. Daar zullen ook 16 budgetappartementen bij zijn.

Budgetwoning

'Via het project Tondelier willen we ook met budgetappartementen het aanbod aan betaalbare, kwaliteitsvolle woningen in Gent uitbreiden. Behalve ruim 100 sociale woningen voorzien we daarom de komende jaren ook ruim 100 budgetwoningen in het Tondelier-project', pikt Tom Balthazar, schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, in.

Een budgetwoning is een huis of appartement dat de stad Gent verkoopt met een korting op de marktprijs, zodat ook minder kapitaalkrachtige burgers ze kunnen kopen. Kandidaat-kopers moeten binnen bepaalde leeftijden en inkomenscategorieën passen.

Expertise

Aclagro heeft de voorbije tien jaar sterk ingezet op zijn afdeling afbraakwerken en een ruime expertise opgebouwd in alle facetten van afbraakwerken, namelijk in de pure sloopactiviteit en de nevenactiviteiten die een dergelijke sloop met zich brengt, zoals asbestverwijdering, ontmanteling, recyclage in situ en ex situ (Copro-gekeurd) en de selectieve inzameling van afvalstoffen volgens de op til zijnde Tracimat-regelgeving. Om het stof dat vrijkomt bij de afbraakwerkzaamheden zo goed mogelijk onder controle te houden, beschikt Aclagro over sproeisystemen op de schaar van de kraan, dus rechtstreeks aan de bron, en vernevelkanonnen met zeer laag watergebruik.

Recyclage

Bijna 100% van de afbraakmaterialen van deze sloop zullen worden gerecycleerd. Het puin wordt hergebruikt in toekomstige infrastructuurwerken en het schroot, dat wordt opgekocht door een schroothandelaar, wordt omgezet in secundaire grondstoffen die opnieuw kunnen worden ingezet. Aclagro focust voornamelijk op industriële sloopwerken, waarbij het bedrijf ook kan terugvallen op de expertise van zijn afdeling bodemsanering en waterzuivering. Behalve deze activiteit pakt Aclagro ook ontmantelingswerken aan, zowel voor de private als voor de openbare sector in gans België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels