Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tommelein wil energiefraude stoppen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

De Vlaamse regering keurde een ontwerpdecreet goed dat komaf moet maken met energiefraude. ?Het is belangrijk dat iedereen eerlijk bijdraagt. Wie dat niet doet, zet ons systeem onder druk en zorgt ervoor dat anderen te veel betalen voor de kost van ons energienet?, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Er bestaan heel wat verschillende vormen van energiefraude. Sommigen frauderen met de aansluiting van elektriciteitsmeters en omzeilen de meter. Je hebt ook mensen die foute informatie doorgeven bij het aanvragen van premies, waardoor ze steun krijgen waarop ze geen recht hebben. Of er zijn mensen die groenestroomcertificaten ontvangen, maar die niet in orde zijn met hun dakisolatie, nochtans een voorwaarde om die certificaten te krijgen.

Ook wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt bij de distributienetberheerder, pleegt energiefraude. Vroeger meldde iedereen zijn zonnepanelen aan om groenestroomcertificaten te krijgen. Vandaag weten heel wat Vlamingen niet dat die aanmelding nog steeds verplicht is omdat wie zonnepanelen heeft het prosumententarief moet betalen om gebruik te maken van het net.

?Wie zijn zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd voor het netgebruik dan nodig. Niet-aangemelde zonnepanelen kunnen we trouwens niet meerekenen om onze doelstellingen hernieuwbare energie te behalen. Stel je voor dat we eigenlijk voldoende hernieuwbare energie produceren, maar toch een boete krijgen van Europa?, zegt Tommelein.

?Het is ook belangrijk dat de netbeheerders weten waar veel zonnepanelen liggen, zodat ze het energienet op die plaatsen kunnen versterken. Als een pv-installatie niet aangemeld is, is ze bovendien misschien niet gekeurd. Niet-aangemelde zonnepanelen zetten het systeem onder druk. Als de netbeheerder niet weet waar pv-installaties staan, kan dat zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Op het moment dat er bv. werken gebeuren in de straat, moet het net lokaal volledig afgekoppeld kunnen worden en mogen pv-installaties zeker geen stroom meer injecteren op het net?, aldus de minister.

Omdat eigenaars van zonnepanelen vaak niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden, komt er in samenwerking met de netbeheerders een informatiecampagne. Er komt in de toekomst ook een duidelijk en gebruiksvriendelijk aanmeldingssysteem. Er is een tevens overgangsperiode voorzien die mensen de kans geeft zich in regel te stellen. Het decreet zal ingaan op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni krijgt wie energiefraude pleegt effectief een boete. Die zal schommelen tussen 150 en 20.000 ?. Onterecht uitbetaalde certificaten of een onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

De Voltaire, het nieuwe offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en hoger dan de Eiffeltoren zal in Engeland de grootste offshore windturbines ter wereld plaatsen. De GE’s Haliade-X[…]

23/10/2019 | EnergieMilieu
DEME realiseert mee offshore windenergie in Taiwan

DEME realiseert mee offshore windenergie in Taiwan

Brugge rekent op elektrische Nissan-kippers voor afvalophaal

Brugge rekent op elektrische Nissan-kippers voor afvalophaal

Vlaamse regering bouwt stookolieketels af

Vlaamse regering bouwt stookolieketels af

Meer artikels