Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Toekomstplannen voor site Saffre Frères in Oudenaarde

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Toekomstplannen voor site Saffre Frères in Oudenaarde

Een masterplan voor de vroegere bedrijfssite van Saffre Frères langs de Blekerijstraat en de Dijkstraat in het centrum van Oudenaarde voorziet circa 265 wooneenheden en een aantal buurtondersteunende functies, aangesloten op autoluwe groenzones en nieuwe buurtpleintjes. Het duurzame project, dat de naam Saffrou werd gedoopt - een knipoog naar het verleden van de site -, zal  een doorlooptijd van een tiental jaar kennen en een aantal historische gebouwen integreren in de plannen, wat voor een nieuwe dynamiek zal zorgen in het centrum van de stad.

De activiteiten op de voormalige bedrijfs-terreinen liggen al vele jaren stil en de herontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein van textielbedrijf Saffre Frères heeft reeds verschillende scenario’s gekend. Er komt echter opnieuw schot in de zaak. Stads- en projectontwikkelaar Re-Vive is sinds maart dit jaar de nieuwe eigenaar van de vervallen en leegstaande gebouwen en gronden langs de Dijkstraat en Blekerijstraat en maakt samen met de stad volop werk van een nieuwe invulling van de site. In het voorjaar van 2018 willen de stad en Re-Vive een ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd zien dat de ontwikkeling van de 4 ha grote site mogelijk moet maken.

De reconversie van de voormalige fabriekssite omvat een gemengde binnenstedelijke ontwikkeling. Het zwaartepunt ligt op een residentiële invulling van de projectsite. Kleinschalige commerciële activiteiten en diensten, horeca en buurtondersteunende functies worden daarbij voorzien in enkele te bewaren historische gebouwen. Het inrichtingsplan, van de hand van Lieven Achtergael Architecten, heeft de ambitie om zich te integreren in het stedelijke weefsel van de stad. De krijtlijnen van Saffrou zijn een aantrekkelijke openbare ruimte, het behoud van een aantal fragmenten industrieel erfgoed en een mix aan woontypologieën.

Er wordt gemikt op grondgebonden woningen en op parkappartementen maar evengoed op assistentiewoningen, en nieuwe woonvormen zoals kangoeroe-woningen of mogelijks duplexwoningen. De publieke ruimte en het landschapsontwerp krijgen bijzondere aandacht, wat de belevingswaarde van de site vergroot. Er wordt evenveel aandacht besteed aan de zones die niet worden bebouwd.

Dat vertaalt zich onder meer in een project waarbij de wagen letterlijk zoveel mogelijk aan de kant blijft. De meeste toekomstige bewoners en bezoekers zullen hun voertuigen immers ondergronds parkeren of aan de randen van de nieuwe wijk. Zo wordt een autoluw project gecreëerd waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen.

Eind 2018 zouden de bouwwerken worden aangevat, te beginnen met de meest westelijke zone van het terrein. Daar komen eengezinswoningen aangesloten op de enige ontsluitingsweg die door het project loopt. Vervolgens zullen een aantal historische gebouwen gerenoveerd worden en een nieuwe invulling krijgen. De renovatie van een aantal oudere gebouwen rondom de nieuwe minerale pleinen moet de site op de kaart zetten in Oudenaarde en ook daarbuiten.

Het terrein waar de toekomstige woonbuurt Saffrou komt, wordt in tussentijd niet ongebruikt gelaten, maar ter beschikking gesteld van lokale, socio-culturele en artistieke initiatieven en buurtbewoners. Re-Vive heeft reeds een overeenkomst gesloten met Uverlast, een jong collectief van vrienden die zich voornamelijk engageren in muziek en kunst. Het merendeel van het collectief heeft zijn roots in Oudenaarde. Zij nemen de voortrekkersrol op zich en doopten de tijdelijke invulling met de naam Stoom. De bedoeling is om met Stoom een ontmoetingsplaats te creëren voor alle leeftijden, waar ieder zijn gading kan vinden. Zo worden mogelijkheden bekeken om de graszone aan de Blekerijstraat in te richten voor  kinderen uit de buurt; anderzijds spelen er ideeën om een zomerbar te openen en ateliers in te richten voor exposities en workshops, waar passie, expertise en gereedschap gedeeld kunnen worden.

Daarnaast plant het paardentheater Cirque Frère Frère hier in het najaar een voorstelling. Ook het jeugdtheatergezelschap Litoziekla, dat vroeger reeds gevestigd was op de site, bekijkt de mogelijkheid om terug te keren naar zijn roots en zijn voorstelling later dit jaar tevens op te voeren in één van de vele loodsen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van Valens (Eiffage) haalden het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de UCLouvain. De werken starten deze maand. Het gaat om[…]

17/09/2021 | Projectenoverheidsopdracht
UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Meer artikels