Volg Bouwkroniek

Abonneer u Aanmelden

Toekomst Uplace steeds zwarter

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Toekomst Uplace steeds zwarter

© Uplace

De toekomst begint er donker uit te zien voor het winkelcomplex Uplace in Machelen. De auditeur van de Raad van State adviseert om het ruimtelijk bestemmingsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen te vernietigen.

Dat plan geeft een nieuwe bestemming aan het gewezen industriegebied waar behalve het Uplace-complex ook een woongebied, een ziekenhuis en kmo-zones gepland staan. Ook die projecten dreigen nu in het gedrang te komen.

De stad Vilvoorde is vrijwel klaar met een eigen ruimtelijk structuurplan, waarin wonen, recreatie, groen, scholen, sportfaciliteiten en handelszaken voorzien zijn. Het bestemmingsplan vormt de volledige juridische onderbouw van de bouwvergunningen. Zonder bestemmingsplan komen er geen vergunningen en kunnen Uplace of anderen niet bouwen.

Het advies van de auditeur is niet bindend, maar meestal volgt de Raad van State dit advies. Het definitieve arrest wordt eind dit jaar verwacht. De auditeur zou moeite hebben met de niet langer actuele mobiliteitsituatie in de regio. Ook zouden de milieu-effecten van enkele aanpassingen beoordeeld zijn door de Vlaamse regering in plaats van door de bevoegde administratie.

Eind maart schorste de Raad van State ook de milieuvergunning. Tegen die beslissing werd beroep aangetekend. Een uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht. De schorsing kwam enkele dagen na het negatieve advies van de auditeur over het ruimtelijke bestemmingsplan. Uplace ontsloeg in die periode een tiental medewerkers. 

Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe omschrijft het advies “als een nieuwe en pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer die lijdzaam moet toezien hoe een regering vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten”. Volgens Verhaeghe werd al 85 miljoen € geïnvesteerd in het project. Hij wijst op de vertraging voor de herontwikkeling van het gebied en stelt dat behalve duizenden jobs ook de rechtszekerheid van geplande en bestaande bouwprojecten op de helling staan.

 

Meest aanbevolen artikels

Vzw Mariahof bouwt zestig zorgwoningen in hartje Leuven

Vzw Mariahof bouwt zestig zorgwoningen in hartje Leuven

Algemene bouwonderneming Vandebos uit Alken is deze week in hartje Leuven begonnen met de realisatie van een grootschalig project van de zorggroep Eclips - Sint-Vincentius. Op de site van de Leuvense Maricolen of de Zusters van Maria aan de[…]

25/09/2017 |
 Machiels Building Solutions bouwt 401 vakantiewoningen in Duitsland

Machiels Building Solutions bouwt 401 vakantiewoningen in Duitsland

Stadion Club Brugge komt een stap dichterbij

Stadion Club Brugge komt een stap dichterbij

Ontwikkelaar gezocht voor Albertussite

Ontwikkelaar gezocht voor Albertussite

Meer artikels