Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Timmerhuis pronkt met BREEAM-certificaat

Het Timmerhuis heeft het BREEAM-certificaat met een score van 75,1% behaald. Dat betekent vier sterren en het label 'Excellent', uniek voor een multifunctioneel gebouw met woningen, kantoren en winkels. Ter illustratie, op dit moment zijn er in Nederland slechts 44 gebouwen gerealiseerd met vier of vijf sterren.

BREEAM is een keurmerk voor de duurzaamheid van een gebouw en gaat uit van negen onderwerpen waarin de duurzaamheid van een gebouw wordt uitgedrukt: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie, en vervuiling.

Binnen deze onderwerpen is ook aandacht voor de levensduurbestendigheid van het gebouw. Een voorbeeld hiervan is dat er op verschillende fasen van het ontwerpproces een levenscycluskostenanalyse (lca) is gemaakt, waarbij het ontwerp is geoptimaliseerd op basis van de uitkomsten van deze lca. Dit houdt in dat bij ontwerpkeuzes de afweging is gemaakt welke oplossing de meeste meerwaarde biedt op de levensduur van 50 jaar. Hierin is bv. de keuze voor een stalen draagstructuur afgewogen tegen een betonnen constructie.

De kantoorverdiepingen van het gebouw zijn zo ontworpen dat deze flexibel indeelbaar zijn, waardoor het gebouw mee kan transformeren met de wensen van de gebruiker. Door de staalconstructie worden grote ruimtes gecreëerd, de vloeren zijn berekend op een grote belasting en de installaties zijn gemakkelijk bereikbaar.

Daarnaast zijn er op productniveau keuzes gemaakt voor robuuste materialen die lang mee gaan en relatief weinig onderhoud vergen. Voorbeelden hiervan zijn stoot- en slijtvaste materialen in de gebieden waar veel verkeer is, in het bijzonder de expeditieruimtes. Hier zijn de muren afgewerkt met een stootstrip van hergebruikt hout.

Een BREEAM-keurmerk maakt een gebouw per definitie levensduurbestendig(er), aangezien uit onderzoek is gebleken dat gebouwen lagere operationele kosten hebben, hogere restwaarde hebben, gemakkelijker te verhuren zijn en een hogere productiviteit voor de gebruikers hebben. Dit alles maakt een gebouw aantrekkelijker voor zowel de gebruiker als de belegger. Hierdoor wordt de economische en technische levensduur van een gebouw verlengd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen