'Gemeenschappelijk wonen is een woonvorm in een gebouw of gebouwencomplex dat wonen als hoofdfunctie heeft en uit verschillende woongelegenheden bestaat waarbij minstens twee huishoudens op vrijwillige basis minimum één leefruimte delen en daarnaast over minimum één private leefruimte beschikken en de bewoners gezamenlijk instaan voor het beheer': deze definitie zou volgens Samenhuizen vzw in de Vlaamse Wooncode moeten ingeschreven worden.
"We zullen in eerste instantie gebaat zijn met een brede definitie van gemeenschappelijk wonen in de wetgeving."
“Wij pleiten al een paar jaren voor een dergelijke houvast in de wetgeving. Om dit mogelijk te maken, zou een technisch verslag nodig zijn met oppervlakte- en bezettingsnormen, naast garanties voor de 'vrijwilligheid' en het gezamenlijk beheer door de bewoners. Vervolgens zou de Codex Ruimtelijke Ordening hiernaar verwijzen zodat 'gemeenschappelijk wonen' als een afzonderlijk type kan vergund worden, naast de huidige opdeling eengezinswoning/meergezinswoning. Voor huurders wordt aanbevolen om een typehuurovereenkomst op te stellen en het is een goede zaak om ook het 'gemeenschappelijke huishouden' in een definitie te gieten. Die garandeert dat elk huishouden zijn sociaal statuut met de bijhorende rechten kan behouden', vertelt Sofie Deberdt van Samenhuizen vzw.Stimulerend beleid
De studie wijst tevens op de wenselijkheid van een tijdelijk stimulerend beleid om gemeenschappelijk wonen in Vlaanderen alle kansen te geven. 'We kijken ernaar uit om door de beleidsmakers gehoord te worden en samen op korte termijn de juiste stappen voorwaarts te zetten. We zullen in eerste instantie gebaat zijn met een brede definitie van gemeenschappelijk wonen in de wetgeving. Wat de normering betreft, waarschuwen we voor bijkomende, te strenge en dus beperkende regels', aldus Sofie Deberdt.
Stimuli
'Daarnaast zijn stimuli nodig voor pilootprojecten en de ruimere praktijk. Ondertussen kan voor verschillende reeds lopende pilootprojecten (zie ook Bouwkroniek van 15 november 2015, blz. 5-7) in de sociale huisvesting alvast een regelluwte worden toegestaan. De ervaringen en leerpunten uit die projecten kunnen we meegeven aan het beleid', besluit Deberdt.
Samenhuizen vzw wordt in deze opinie gesteund door o.m. Vibe vzw, Studio Beleid, de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, Marjolein Eerdekens (stad Hasselt), Nancy Bourgoignie (stad Oostende), Trui Maes (CLT Gent vzw), FairFin, de Bond Beter Leefmilieu, De Ideale Woning cvba, De Ark, Samenlevingsopbouw Gent, Welzijnszorg, Elk Zijn Huis cvba en Nieuw Dak cvba.