Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tientallen beroepsprocedures tegen vergunningen in watergevoelig gebied

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Tientallen beroepsprocedures tegen vergunningen in watergevoelig gebied

Op acht maanden tijd, van juli 2021 tot april 2022, ging het Departement Omgeving in 67 vergunningsdossiers in beroep omdat er onvoldoende rekening werd gehouden met de ligging in watergevoelig gebied. In de eerste drie maanden van 2022 gaat het om 23 gevallen. Als specifieke naar de signaalgebieden gekeken wordt, gaat het om acht dossiers. drie dossiers zijn gelegen in signaalgebied mét bouwvrije opgave of verscherpte watertoets.

Na de wateroverlast van vorige zomer gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir aan haar diensten de opdracht om strikter toe te kijken omdat lokale besturen nog veel te vaak vergunningen voor nieuwe verkavelingen of bouwprojecten afleveren zonder rekening te houden met de watergevoeligheid van het gebied. Het Departement Omgeving gaat sindsdien in beroep als het gaat om verkavelings- of omgevingsvergunningen in effectief overstromingsgevoelig gebied, in signaalgebied  en wanneer de watertoets niet goed uitgevoerd werd. 
 
“Blijven bouwen in watergevoelig gebied zonder daar voldoende rekening mee te houden breekt zuur op. Dat bewees vorige zomer. Dat probleem is niet weg omdat het dit jaar droger is. Dergelijke vergunningen voorkomen is dan ook een gedeelde verantwoordelijkheid die ook lokale besturen mee moeten opnemen. Stilaan groeit ook bij hen het besef dat het verstrekken van vergunningen in watergevoelige gebieden neerkomt op het organiseren van je eigen miserie”, zegt Demir.
 
Het resultaat van die beroepsdossiers is in de meeste gevallen dat aanvragen worden ingetrokken of geweigerd. In gebieden waar onder voorwaarden bebouwd kan worden, bijvoorbeeld zonder kelders en op palen, kunnen nieuwe aanvragen tot stand komen. In uitzonderlijke gevallen worden omgevingsvergunningen alsnog verleend door beroepsinstanties en overweegt het Departement Omgeving vervolgens per dossier of in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwisting soelaas kan brengen. In vele dossiers is nog een definitieve uitspraak in beroep hangende.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent weigert gasketels voor eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Gent weigert gasketels voor eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Alle gebouwen van de stad worden voortaan zo gebouwd dat ze geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben voor pakweg verwarming, sanitair en verlichting. Ook bij grotere renovaties wordt dat de regel. Dat betekent dat gasketels worden[…]

27/06/2022 | nieuwbouwRenovatie
ANB koopt Vliegveld van Malle

ANB koopt Vliegveld van Malle

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen

Meer artikels