Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tien jaar na de financiële crisis

Gerelateerde onderwerpen :

Tien jaar na de financiële crisis

Interieur - Gebouw - Sportoase Wilsele - 27/07/2018

© Johan Van Droogenbroeck © 2018 Sportoase

Precies tien jaar geleden werd de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet verklaard. Dit luidde het begin in van een wereldwijde financiële crisis. We voelen voelen de impact daarvan nog altijd, ook in België en al zeker als het over vastgoed gaat. Volgens experts zijn drie opmerkelijke zaken blijven nazinderen.

Leningen

“Vóór de crisis stegen de vastgoedprijzen in ons land met bijna 10% per jaar, maar toch werd bijzonder goed gekocht en verkocht. Je ging toen niet enkel een krediet aan voor de aankoop van een woning, maar meteen ook voor de notariskosten en de registratierechten. Lenen aan 110% dus. Toen was dit zeer gebruikelijk, maar sinds de crisis is op dat vlak veel veranderd.

“Wie nu een woonkrediet wil afsluiten moet al vlug 20% eigen middelen op tafel leggen, plus de registratierechten. Het gevolg is dat het, zeker voor jonge koppels, soms allesbehalve evident is om een woning te kopen waardoor ze dus voor een langere periode naar de huurdersmarkt geduwd worden”, zegt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep.
Spaanse casa
De crisis had niet alleen negatieve gevolgen. In Europa werd vooral de Spaanse vastgoedmarkt zwaar getroffen. De vastgoedprijzen kelderden daar fenomenaal, waardoor heel wat Belgen een kans zagen om een woning in het buitenland te verwerven, ook al omdat velen hun geld niet meer op de spaarboekjes wilden laten staan.

“Elke Belg zijn eigen Spaanse casa? Het lijkt er steeds meer op. In 2008 kochten 540 Belgen een woning in Spanje, vorig jaar waren dat er al bijna 4.000. Dat aantal stijgt bovendien ieder jaar. De échte koopjes zijn al even de deur uit, maar de Belgen blijven wel massaal vastgoed in Spanje kopen, ook omdat de prijzen er in vergelijking met hier nog altijd relatief laag liggen”, zegt Marleen De Vijt, ceo van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.
Sportinfrastructuur
In heel wat steden en gemeenten is de crisis tot vandaag nog altijd voelbaar. “Gemeenten die tien jaar geleden een zwembad of een sporthal wilden bouwen, konden gemakkelijk 10 miljoen € lenen bij de bank. Sinds de crisis moeten ze echter steeds vaker aankloppen bij de privésector met de vraag of die mee wil financieren.

“Sinds de crisis zijn banken ook op dat vlak veel strenger geworden. Daarom gaan steden en gemeenten tegenwoordig steeds vaker samenwerken met partners uit de privésector. De projectontwikkelaar koopt dan bijvoorbeeld de sporthal van de gemeente over, waarna de gemeente ze met mondjesmaat terugkoopt. Zoiets kwam je vroeger zelden of nooit tegen”, aldus Davy
Demuynck, ceo van projectontwikkelaar ION.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Recordaantal vastgoed­makelaars actief in België

Recordaantal vastgoed­makelaars actief in België

Vandaag zijn in ons land een recordaantal van 10.431 vastgoedmakelaars actief. Het beroep is daarmee populairder dan ooit. Het mag dan ook niet verbazen dat er het voorbije jaar nooit méér huizen gekocht en verkocht werden, en dat[…]

02/05/2019 | Huisvesting en VastgoedImmobel
Evolutie en vooruitzichten voor de Belgische vastgoedmarkt

Evolutie en vooruitzichten voor de Belgische vastgoedmarkt

Vastgoed kopen gebeurt steeds digitaler

Vastgoed kopen gebeurt steeds digitaler

Vastgoedkenners voorspellen een digitaal 2019

Vastgoedkenners voorspellen een digitaal 2019

Meer artikels