Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen € voor slimme maakbedrijven

Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen € voor slimme maakbedrijven

Beelden: (c) XDGA.

Op het Thor Park in Genk wordt 16 miljoen € geïnvesteerd in een gloednieuw gebouw voor slimme maakbedrijven. Het is de eerste stap in de realisatie van een slimme maakcampus op de site. De eerste module van dit nieuwe gebouw is 8.000 m² groot en bestaat uit productiehallen, kantoorruimtes, labo’s en testruimtes.
In deze labo’s en testruimtes kunnen processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uitgewerkt en getest worden. Uniek in de aanpak is dat de productie-, kantoor- en testruimtes in het gebouw op een flexibele manier kunnen gehuurd worden door maakbedrijven.
In deze labo’s en testruimtes kunnen processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uitgewerkt en getest worden. Uniek in de aanpak is dat de productie-, kantoor- en testruimtes in het gebouw op een flexibele manier kunnen gehuurd worden door maakbedrijven.
 
Partners van het project zijn de stad Genk, de LRM, de KU Leuven, Flanders Make, Sirris en POM Limburg. Het slimme maakgebouw kan rekenen op 5,2 miljoen € vanwege EFRO en 1 miljoen € bijkomende steun vanwege Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. Eind 2022 zal het slimme maakgebouw in gebruik worden genomen. Voor het ontwerp werd het Brussels architectenbureau XDGA aangesteld.
 
Het Thor Park in Genk, goed voor 89 ha, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei (Genk). De site wordt onder impuls van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, stad Genk en KU Leuven getransformeerd naar een hotspot voor slimme en duurzame innovatie met de focus op energietransitie, slimme maakindustrie en smart cities.
 
Het indienen van de bouwaanvraag voor het slimme maakgebouw was de eerste stap in het realiseren van een slimme maakcampus op Thor Park. De eerste spadesteek staat gepland in het najaar en de oplevering van dit eerste gebouw is voorzien tegen eind 2022. Het gebouw is opgebouwd uit drie lagen. In de eerste fase wordt er gefocust op een productiehal op het gelijkvloers, labo- en/of testruimte op de eerste verdieping en kantoor- en vergaderruimtes op de tweede verdieping. Deze indeling is belangrijk voor de vorming van het ecosysteem. Zowel start- en scale-ups als kmom’s en grote (internationale) bedrijven komen elkaar op deze manier sneller tegen waardoor samenwerkingen makkelijker ontstaan. Door deze samenwerkingen kunnen bedrijven hun productieproces vernieuwen of werken ze samen aan innovatieve technologieën. Het is de bedoeling om het slimme maakgebouw op termijn te laten groeien van 8.000 naar in totaal 30.000 m².
 
“De sluiting van Ford Genk zit nog vers in het geheugen en heeft toen vooral de Limburgse maakindustrie midscheeps geraakt. Gelukkig heeft het SALK-plan Limburg terug op de kaart gezet door meer jobs te creëren dan er door de sluiting zijn verloren gegaan. Het technologiepark staat vandaag reeds sterk met ondernemingen als EnergyVille, de T2-campus, Thor Central en IncubaThor. Met oog op de digitale toekomst wil het Thor Park nieuwe maakbedrijven aantrekken en een uniek aanbod aan diensten, gebouwen en voorzieningen realiseren. Het concept van een slim maakgebouw moet samenwerkingen aanmoedigen. Bovendien voorziet het bedrijfsruimte voor maakbedrijven die alle reeds aanwezige troeven graag in hun nabijheid hebben. Dat is meteen ook de reden waarom we ruim 6 miljoen € investeren in het park”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

Verhuur

“Om de ruimtes in te vullen, mikken we zowel op software- als hardwarebedrijven, maakbedrijven, maar ook ondernemingen die ervoor zorgen dat procesautomatisatie, logistiek of opslag slim en efficiënt kunnen verlopen zijn heel welkom. We bieden ruimtes aan in een verhuurformule. Dat is al een vertrouwd concept op campussen waar kantoren verhuurd worden, maar voor maak- en productieomgevingen is een dergelijk flexibel verhuurconcept uniek", zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM en voorzitter van Thor Park.

Start-ups

“Op Thor Park zijn niet alleen mature bedrijven welkom, ook startende ondernemingen kunnen hier terecht. Incubatiewerking in de maakindustrie is iets heel nieuw en bestaat nog niet, daar willen wij verandering in brengen. Als bedrijven groeien van start-up naar scale-up, kunnen ze met dit Design for Manufacturing buiten het Thor Park een volumeproductie gaan opbouwen. Hierdoor kunnen ze zowel een economische als sociale meerwaarde creëren. Ik ben ook blij met het engagement van POM Limburg dat heeft toegezegd om mee haar schouders te zetten onder de uitbouw van een ecosysteem rond slimme maak in Limburg”, stelt Joris Merckx, algemeen directeur Thor Park.

Kennis

“Op het raakvlak van energie en industrie 4.0 heb je nergens in Vlaanderen een hogere concentratie aan kennis- en onderzoeksinstellingen dan op Thor Park. Kijk maar naar EnergyVille waar imec, KU Leuven, VITO en UHasselt de krachten bundelen. Dat statement wordt nog sterker, nu Sirris en AMS de eerste gegadigden zijn voor een plaats in het slimme maakgebouw. En ook het gespecialiseerde investeringsfonds Industrya zal zich hier vestigen en gebruik maken van de faciliteiten van deze nieuwe hotspot. De maak- en industriële bedrijven die zich hier vestigen, krijgen wetenschappelijke kennis en ondersteuning op vlak van R&D op een gouden schoteltje aangereikt”, stellen Koen Debackere en Michael De Blauwe, gedelegeerd bestuurder en business development manager KU Leuven Research & Development.
 
“Het slimme maakgebouw zal nieuwe bedrijvigheid aantrekken en in de toekomst zorgen voor 5.000 jobs op de site. Thor Park is bovenal een aangename werkplek te midden van gerestaureerd erfgoed en ongerepte natuur. Het Thor Park heeft door de aanwezigheid van zowel de opleidingen in de Talent & Technologie Campus, de aanwezigheid van talrijke start-ups in IncubaThor, van het de gerenommeerde onderzoeksinstelling EnergyVille, en ook de MICE mogelijkheden binnen het Thor Central gebouw reeds een belangrijke mix van expertise en ondernemerschap in huis“, besluit Wim Dries, burgemeester stad Genk.
(c) XDGA

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Meer dan 75 startups hebben al kunnen genieten van het unieke ecosysteem van Greenbizz, de Brusselse incubator die innovatief duurzaam ondernemerschap stimuleert en die eind vorig jaar zijn vijfde verjaardag vierde.  Greenbizz is een[…]

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Meer artikels