Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

The Royal lokt nieuwe bewoners naar het Brusselse stadscentrum

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
The Royal lokt nieuwe bewoners naar het Brusselse stadscentrum

© www.sergebrison.com

The Royal is de naam van een project waarbij de kantoren van het Brusselse optiekbedrijf Van Hopplynus werden verbouwd tot een gevarieerd wooncomplex.

De site bevindt zich langs twee fundamenteel verschillende straten: de Koningsstraat, die deel uitmaakt van het stedelijke en historische Brussel, en de Voorlopig Bewindstraat, waarvan het eerder lokale karakter perfect past bij een residentiële buurt. Het project moet een nieuwe dynamiek in de wijk op gang brengen door de bestaande gebouwen een nieuwe invulling te geven.

De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk achter het parlement in het centrum van Brussel kreeg een nieuw uitzicht in de negentiende eeuw met straten vol burgerhuizen in eclectische stijl. Deze oude volkswijk wordt ook wel Vrijheidswijk genoemd, een verwijzing naar de vier grondwettelijke vrijheden - persvrijheid, godsdienstvrijheid, vrijheid van vereniging en vrijheid van onderwijs - die er elk hun straat hebben. Ook de onafhankelijkheid van België wordt verheerlijkt met de Omwentelingsstraat, de Congresstraat, het Barricadenplein en het Vrijheidsplein.

De Compagnie Immobilière de Belgique realiseerde er haar eerste project in 1850. In deze niet zo levendige buurt buiten de werkuren huldigden projectontwikkelaars Burco Real Estate en Galika zonet een nieuw complex van 77 woningen in. The Royal ontstond uit de verbouwing van de kantoorgebouwen van de bekende opticien Van Hopplynus tot appartementen, studio’s, studentenkoten en een kantoorruimte, aangevuld met de optiekzaak die blijft bestaan. Het residentiële programma sluit perfect aan bij de verschillende woonbehoeften in de stad door studentenwoningen, studio’s voor jonge werkenden, appartementen en penthouses te combineren. “We wilden de wijk een nieuwe kwalitatieve dimensie schenken: de architecturale aanpak, het landschapsontwerp en de mix van woningen geven haar een nieuwe impuls”, zegt Thibaut Dumortier, algemeen directeur van projectontwikkelaar Burco.

Buurtdynamiek

Het was de bedoeling een buurtdynamiek te creëren door de herinrichting van de drie bestaande losstaande gebouwen. Het complex geeft uit op twee heel verschillende straten: de Koningsstraat, die deel uitmaakt van het historische stadsweefsel van Brussel, en de Voorlopige Bewindsstraat waarvan het meer lokale karakter perfect geschikt is voor een residentiële bestemming. De oude parking in het eilandje op straatniveau werd afgebroken en vervangen door een binnenpatio die voor een landelijke toets zorgt en meer licht binnenbrengt in dit vrij compacte bouwwerk. De groene ruimte is zichtbaar vanaf de straat en enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De tuin is de visuele long voor alle bewoners en vormt een aangename, groene meerwaarde voor de binnenplaats.

Het architecturale luik werd toevertrouwd aan het bureau Art & Build, dat erover waakte dat de straatgevels mooi bewaard bleven. De gevelstenen werden zorgvuldig gerenoveerd en gereinigd. De ramen werden vervangen om de energieprestaties en de akoestiek te verbeteren. De architecturale aanpak hield in sterke mate rekening met het bestaande gebouw en de stedelijke omgeving. De intrinsieke waarde van de gevels komt helemaal tot haar recht: de verhoudingen werden gerespecteerd en de materialen geherwaardeerd.

Coherent geheel

“De belangrijkste vereiste van het project betrof het behoud van de structuur van de bestaande gebouwen om een coherent geheel te creëren, evenals de renovatie van het sterk beschadigde beton aangezien de gebouwen van de jaren ’60 van vorige eeuw dateren”, vertelt Eric Doff-Sotta, directeur van Cit Blaton belast met de bouwwerf. 

Het dossier werd in mei 2014 gestart en in 2016 gingen de werkzaamheden van start. Het geheel bestrijkt een oppervlakte van 7.000 m2. Op het dak werd een hout- en staalstructuur toegevoegd om er enkele extra woningen in onder te brengen. Naar verluidt zijn alle woningen reeds verkocht, wat de financiering van het project vergemakkelijkt heeft.

Artistieke dimensie

De bedenkers van het project wilden ook een artistieke dimensie toevoegen. De laatste penseelstreek was dan ook van de hand van kunstenaar Denis Meyers, die een muurschildering maakte in het hart van The Royal. Het kunstwerk vereeuwigt de filosofie van het project: stedelijk, dynamisch, creatief en op maat van de mens. Het project genoot uiteraard de steun van de stad Brussel, die daarin een kans ziet om de levenskwaliteit in de stad te vergroten en nieuwe bewoners aan te trekken.

De voorziene restauratie van het nabijgelegen Vrijheidsplein en de studie van een nieuwe verlichting voor de Congreskolom gaan diezelfde richting uit, net zoals de overname door de stad van een stadskanker in de wijk die eigendom is van het Waalse Gewest en nu eindelijk na twintig jaar verkocht zou kunnen worden aan een particuliere ontwikkelaar. Met The Royal stijgt het bewonersaantal van de wijk in elk geval van 800 tot zowat duizend. Een goed begin…

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AG VESPA zoekt ontwerpteam voor gezinsvriendelijk wonen in Cadixwijk

AG VESPA zoekt ontwerpteam voor gezinsvriendelijk wonen in Cadixwijk

AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, lanceert een oproep voor een ontwerpteam dat gezinsvriendelijk wonen aan het Houtdok moet mogelijk maken. Het gaat om een pilootproject dat deel uitmaakt van de[…]

De Mandel realiseert twee nieuwbouwprojecten in Poperinge

De Mandel realiseert twee nieuwbouwprojecten in Poperinge

Antwerpen laat 150.000 bouwdossiers online raadplegen

Antwerpen laat 150.000 bouwdossiers online raadplegen

 “Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

“Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

Meer artikels