Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

The Interlace in Singapore is World Building of the Year 2015

The Interlace in Singapore is World Building of the Year 2015

Het verticale dorp The Interlace in Singapore is op het World Architecture Festival (WAF) uitgeroepen tot 'World Building of the Year 2015'. De titel werd voor de achtste keer toegekend. Het gebouw is ontworpen door OMA en de Duitse architectenpartner Büro Ole Scheeren en wordt omschreven als 'een voorbeeld van gedurfd, eigentijds en architectonisch denken' en beschouwd als een 'radicaal nieuwe aanpak van het moderne leven in een tropische omgeving'.

The Interlace is alleszins één van de meest ambitieuze residentiële ontwikkelingen in de geschiedenis van Singapore. In plaats van de standaardtypologie van woningen in deze regio, vrijwel altijd clusters van geïsoleerde torens, worden hier de verticale gebouwen eigenlijk horizontaal gedraaid. In totaal ontstonden zo 31 appartementsblokken van elk zes verdiepingen en een lengte van 70 m.

The Interlace omvat 170.000 m² bruto vloeroppervlakte en telt in totaal 1.040 woonheden van verschillende grootte. De blokken werden gestapeld in zeshoekige verbindingen rond acht grote open binnenplaatsen. Op deze manier wordt een ingewikkeld netwerk van leef- en sociale ruimtes gegenereerd dat bovendien verweven is met de natuurlijke omgeving en de weelderige omliggende groene gordel.

Het ontwerp speelt in op de royale afmetingen van de site die zich uitstrekt tussen Singapore Kent Ridge, Telok Blangah Hill en Mount Faber Parks. Het wooncomplex bevindt zich op de kruising van Alexandra Road en Depot Road, begrensd door de Ayer Rajah Expressway naar het noorden. Verbonden met de Gillman Village kunnen de bewoners genieten van de natuurpaden en restaurants, alle gelegen binnen loopafstand.

De primaire route dwars doorheen de hele site leidt bewoners van de hoofdingang naar de binnenplaatsen, die elk een eigen identiteit hebben. Secundaire wandelpaden verbinden bewoners met de meest directe routes vanuit het gebouw, met de ingangen van de verschillende wooncomplexen en met hun eigen appartement. Een continue lus die de site omringt, verbindt de verschillende publieke voorzieningen rond de rand van het terrein.

De opstelling van de gebouwen maximaliseert tevens de aanwezigheid van de omliggende tropische bloemen en planten door de invoering van uitgebreide daktuinen, met groen bedekte balkons, in de hoogte aangelegde terrassen en trapsgewijs opgebouwde tuinen en groene gebieden. De hoger gelegen tuinen bieden een panoramisch uitzicht over het hele terrein en de overige delen van het complex.

Het architectonische ontwerp bevat ook heel wat duurzame kenmerken door een zorgvuldige milieuanalyse van de zon, de wind en de micro-klimatologische omstandigheden op het uitgestrekte terrein en de integratie van passief energiestrategieën en bijzondere koeltechnieken in het gebouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar