Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

The Green Bay bouwt megadatacenter in Borsele

Gerelateerde onderwerpen :

The Green Bay bouwt megadatacenter in Borsele

The Green Bay ontwikkelt in de Nederlandse gemeente Borsele, net over de grens met België, één van de grootste groene datacenters van Europa. North Sea Port en The Green Bay hebben op 18 januari het verkoopcontract getekend voor de overdracht van 4 ha. De gemeente Borsele heeft in december 2018 een voorlopige bouwvergunning afgegeven voor de bouw van het datacenter aan de Liechtensteinweg.

Op het perceel heeft The Green Bay genoeg ruimte voor de bouw van een 32 MW-datacenter. The Green Bay heeft tevens een optie genomen op het aangrenzende perceel voor uitbreidingen. Dit is voor North Sea Port de eerste gronduitgifte in het 27 ha grote, recent aangelegde bedrijventerrein Flushing Service Park in Vlissingen en Borsele. De totale kosten voor de bouw van het datacenter bedragen 130 miljoen €.

Afvalwater

Op deze locatie heeft The Green Bay uitstekende voorzieningen, zoals een directe aansluiting op het hoogspanning-schakelstation van Tennet en een koelwatersysteem dat specifiek voor het datacenter wordt gebouwd en dat gebruik maakt van gerecycleerd afvalwater. Deze voorzieningen maken het datacenter niet alleen heel betrouwbaar, maar ook heel energie-efficiënt en duurzaam. De energie wordt geleverd door Zeeuwse windmolenparken, zonneparken en de windparken voor de kust.

Geen diesel

Door de betrouwbaarheid van de redundante energievoorziening heeft The Green Bay geen vervuilende dieselgeneratoren nodig als back-up maar gebruikt het een back-up met batterijen. Deze voorziening wordt gedeeld met de energieleverancier die de batterijen inzet om het energienetwerk te balanceren. Deze samenwerking is uniek in Nederland.

Energiezuinig

Het datacenter van The Green Bay heeft een oppervlakte van 30.000 m² en levert 32 MW aan IT-capaciteit. Met een zeer lage power use efficiency van <1,1 behoort The Green Bay tot de energiezuinigste datacenters van Europa. De locatie in Zeeland heeft snelle glasvezelverbindingen met de randstad en is daardoor heel aantrekkelijk als alternatief voor Amsterdam waar zich de meeste datacenters van Nederland bevinden, maar waar de betrouwbaarheid van het energienetwerk beduidend minder is dan in Zeeland.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Meer artikels