Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Testcircuit zelfrijdende voertuigen in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat een lusvormige verbindingsweg van 4,2 km aanleggen om de toekomstige attracties en projecten op de voormalige mijnsite Terhills in Maasmechelen (Eisden) gemakkelijk bereikbaar te maken en met elkaar te verbinden. Tegelijk moet dit een testcircuit en proeftuin worden voor zelfrijdende voertuigen. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfrijdende bussen of mini-bussen die over een eigen bedding beschikken. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen ?. De vergunning is zopas aangevraagd.

?Er is een groot gebrek aan testruimte voor zelfrijdende voertuigen, want je mag daarmee niet zomaar op de openbare weg. Hier kunnen we doen wat op de openbare weg verboden is: voertuigen zonder chauffeur de baan opsturen en ongehinderd testen in levensechte omstandigheden. Tegelijk kan psychologisch onderzoek gedaan worden naar het gedrag van mensen bij de confrontatie met zelfrijdende voertuigen?, stelt Dirk Torfs van Flanders Make.

De lus is gelegen op een privéterrein in handen van LRM. Op een privéterrein moet je niet voor alles en nog wat vergunningen aanvragen. De wegcode is hier ook geen hindernis om tests uit te voeren. Stijn Bijnens van LRM hoopt dat ook start-ups en jonge bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van technieken, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen worden aangetrokken door de proeftuin. De geplande kmo-zone zou voor hen een mooie uitvalsbasis zijn.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Brussel krijgt nieuwe voetgangers- en fietsbrug in de Europese wijk

Brussel krijgt nieuwe voetgangers- en fietsbrug in de Europese wijk

De Brusselse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet, de Brusselse minister-president Rudi Vervoort, het Europese Parlement, het Brusselse Gewest en Infrabel hebben zopas een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de bouw van een[…]

Premie zero-emissievoertuigen verlengd

Premie zero-emissievoertuigen verlengd

“Uitbreiding bedrijfswagen tot wagen- en woonbudget is logisch”

“Uitbreiding bedrijfswagen tot wagen- en woonbudget is logisch”

De Lijn stelt zelfrijdende bus voor

UPDATE

De Lijn stelt zelfrijdende bus voor

Meer artikels