Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Testcircuit zelfrijdende voertuigen in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat een lusvormige verbindingsweg van 4,2 km aanleggen om de toekomstige attracties en projecten op de voormalige mijnsite Terhills in Maasmechelen (Eisden) gemakkelijk bereikbaar te maken en met elkaar te verbinden. Tegelijk moet dit een testcircuit en proeftuin worden voor zelfrijdende voertuigen. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfrijdende bussen of mini-bussen die over een eigen bedding beschikken. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen ?. De vergunning is zopas aangevraagd.

?Er is een groot gebrek aan testruimte voor zelfrijdende voertuigen, want je mag daarmee niet zomaar op de openbare weg. Hier kunnen we doen wat op de openbare weg verboden is: voertuigen zonder chauffeur de baan opsturen en ongehinderd testen in levensechte omstandigheden. Tegelijk kan psychologisch onderzoek gedaan worden naar het gedrag van mensen bij de confrontatie met zelfrijdende voertuigen?, stelt Dirk Torfs van Flanders Make.

De lus is gelegen op een privéterrein in handen van LRM. Op een privéterrein moet je niet voor alles en nog wat vergunningen aanvragen. De wegcode is hier ook geen hindernis om tests uit te voeren. Stijn Bijnens van LRM hoopt dat ook start-ups en jonge bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van technieken, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen worden aangetrokken door de proeftuin. De geplande kmo-zone zou voor hen een mooie uitvalsbasis zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Group De Cloedt pioniert met onbemand varen

Group De Cloedt pioniert met onbemand varen

Een duwbak van aannemings- en milieubedrijf Group De Cloedt zal een jaar lang onbemand en vanop afstand bestuurd worden op het kanaal Ieper-IJzer en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Het testen van het onbemande varen is naar verluidt een[…]

19/11/2019 | MobiliteitTransport
De Lijn haalt elektrische bussen weg uit Gent

De Lijn haalt elektrische bussen weg uit Gent

Retro-bestelbusje rijdt volledig elektrisch

Retro-bestelbusje rijdt volledig elektrisch

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Meer artikels