Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Testcircuit zelfrijdende voertuigen in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat een lusvormige verbindingsweg van 4,2 km aanleggen om de toekomstige attracties en projecten op de voormalige mijnsite Terhills in Maasmechelen (Eisden) gemakkelijk bereikbaar te maken en met elkaar te verbinden. Tegelijk moet dit een testcircuit en proeftuin worden voor zelfrijdende voertuigen. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfrijdende bussen of mini-bussen die over een eigen bedding beschikken. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen ?. De vergunning is zopas aangevraagd.

?Er is een groot gebrek aan testruimte voor zelfrijdende voertuigen, want je mag daarmee niet zomaar op de openbare weg. Hier kunnen we doen wat op de openbare weg verboden is: voertuigen zonder chauffeur de baan opsturen en ongehinderd testen in levensechte omstandigheden. Tegelijk kan psychologisch onderzoek gedaan worden naar het gedrag van mensen bij de confrontatie met zelfrijdende voertuigen?, stelt Dirk Torfs van Flanders Make.

De lus is gelegen op een privéterrein in handen van LRM. Op een privéterrein moet je niet voor alles en nog wat vergunningen aanvragen. De wegcode is hier ook geen hindernis om tests uit te voeren. Stijn Bijnens van LRM hoopt dat ook start-ups en jonge bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van technieken, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen worden aangetrokken door de proeftuin. De geplande kmo-zone zou voor hen een mooie uitvalsbasis zijn.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe stalen boogbrug voor Zutendaal

Nieuwe stalen boogbrug voor Zutendaal

De nieuwe stalen boogbrug van Zutendaal wordt op dezelfde locatie gebouwd als de huidige brug. De oude brug werd half oktober vorig jaar afgebroken om plaats te maken voor een hoger stalen exemplaar met extra aandacht voor veiligheid en[…]

Gent voert parkeerkaart voor aannemers in

Gent voert parkeerkaart voor aannemers in

Leuven krijgt Europese subsidie voor Mobipunten

Leuven krijgt Europese subsidie voor Mobipunten

AWV heeft nog veel werk op de plank in Oost-Vlaanderen

AWV heeft nog veel werk op de plank in Oost-Vlaanderen

Meer artikels