Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Testcircuit zelfrijdende voertuigen in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat een lusvormige verbindingsweg van 4,2 km aanleggen om de toekomstige attracties en projecten op de voormalige mijnsite Terhills in Maasmechelen (Eisden) gemakkelijk bereikbaar te maken en met elkaar te verbinden. Tegelijk moet dit een testcircuit en proeftuin worden voor zelfrijdende voertuigen. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfrijdende bussen of mini-bussen die over een eigen bedding beschikken. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen ?. De vergunning is zopas aangevraagd.

?Er is een groot gebrek aan testruimte voor zelfrijdende voertuigen, want je mag daarmee niet zomaar op de openbare weg. Hier kunnen we doen wat op de openbare weg verboden is: voertuigen zonder chauffeur de baan opsturen en ongehinderd testen in levensechte omstandigheden. Tegelijk kan psychologisch onderzoek gedaan worden naar het gedrag van mensen bij de confrontatie met zelfrijdende voertuigen?, stelt Dirk Torfs van Flanders Make.

De lus is gelegen op een privéterrein in handen van LRM. Op een privéterrein moet je niet voor alles en nog wat vergunningen aanvragen. De wegcode is hier ook geen hindernis om tests uit te voeren. Stijn Bijnens van LRM hoopt dat ook start-ups en jonge bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van technieken, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen worden aangetrokken door de proeftuin. De geplande kmo-zone zou voor hen een mooie uitvalsbasis zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Haalbaarheidsstudie voor uitbreiding fietsnetwerk Brussel

Haalbaarheidsstudie voor uitbreiding fietsnetwerk Brussel

In opdracht van Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, werd een haalbaarheidsstudie toegewezen voor drie potentiële fietsroutes om het fietsnetwerk in het Brusselse Gewest uit te breiden. Het streefdoel is dat de studies begin 2022[…]

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Meer artikels