Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Testcircuit zelfrijdende voertuigen in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat een lusvormige verbindingsweg van 4,2 km aanleggen om de toekomstige attracties en projecten op de voormalige mijnsite Terhills in Maasmechelen (Eisden) gemakkelijk bereikbaar te maken en met elkaar te verbinden. Tegelijk moet dit een testcircuit en proeftuin worden voor zelfrijdende voertuigen. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfrijdende bussen of mini-bussen die over een eigen bedding beschikken. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen ?. De vergunning is zopas aangevraagd.

?Er is een groot gebrek aan testruimte voor zelfrijdende voertuigen, want je mag daarmee niet zomaar op de openbare weg. Hier kunnen we doen wat op de openbare weg verboden is: voertuigen zonder chauffeur de baan opsturen en ongehinderd testen in levensechte omstandigheden. Tegelijk kan psychologisch onderzoek gedaan worden naar het gedrag van mensen bij de confrontatie met zelfrijdende voertuigen?, stelt Dirk Torfs van Flanders Make.

De lus is gelegen op een privéterrein in handen van LRM. Op een privéterrein moet je niet voor alles en nog wat vergunningen aanvragen. De wegcode is hier ook geen hindernis om tests uit te voeren. Stijn Bijnens van LRM hoopt dat ook start-ups en jonge bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van technieken, sensoren, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen worden aangetrokken door de proeftuin. De geplande kmo-zone zou voor hen een mooie uitvalsbasis zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

De Besix Group gaat twee viaducten, een eenbaanshelling en een tunnel met twee rijstroken bouwen in het Shindagha-district bij Port Rashid in het oude stadsdeel van Dubai. De werken omvatten brugwerkzaamheden, bestrating, signalisatie en[…]

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

Werknemers zonder vaste werkplek krijgen hogere verplaatsingsvergoeding

Werknemers zonder vaste werkplek krijgen hogere verplaatsingsvergoeding

Meer artikels