Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Test met openbare led-verlichting in Grobbendonk

Energiedistributiebedrijf Eandis start in Grobbendonk met een unieke praktijktest voor openbare led-verlichting. Langs een deel van de Herentalse steenweg worden 20 verschillende nieuwe led-armaturen geplaatst. Die zal Eandis drie jaar lang opvolgen. Zo test het bedrijf de optimale frequentie voor onderhoud en vervanging van led's, die alsmaar vaker in het straatbeeld zullen opduiken.

Klassiek

Bij openbare verlichting met 'klassieke' gasontladingslampen moet Eandis de lampen geregeld vervangen, uiteraard afhankelijk van de levensduur. Op dat moment wordt ook het volledige armatuur rond de lamp gereinigd.

Voor de nieuwe led-technologie gelden andere regels. Die lampen hoeven niet te worden vervangen. Op langere termijn gaat de lichtsterkte van de led's wel achteruit, waardoor het volledige armatuur moet worden vervangen. Onderzoek wees ook al uit dat de led-kleur een invloed heeft op de mate waarin het armatuur sneller of minder snel vuil wordt.

Nieuwe regels

Voor openbare led-verlichting zijn dus nieuwe regels nodig op het vlak van reiniging van de lampen en vervanging van de armaturen. Zo kan Eandis het ontwerp van nieuwe installaties correct inplannen. Om die regels op te stellen, voerde Eandis al heel wat verschillende onderzoeksprojecten verspreid over heel Vlaanderen.

Langs de Herentalse steenweg in Grobbendonk wordt binnenkort een belangrijke praktijktest gestart op vraag van Synergrid, de beroepsfederatie van netbeheerders in België. Die locatie beantwoordt aan bijna alle parameters die deel uitmaken van het onderzoek (alle soorten verkeer, vegetatie ').

Labo

Concreet plaatst Eandis 20 led-verlichtingstoestellen, elk met andere eigenschappen. Al die toestellen worden minstens drie jaar lang gevolgd. Op vastgelegde tijdstippen zullen ze tijdelijk worden verwijderd voor onderzoek in een labo. Op die momenten voorziet Eandis uiteraard wel verlichting met andere lampen.

40% minder energie

Behalve de onderzoeksprimeur haalt Grobbendonk ook een financieel-ecologisch extraatje binnen. De nieuwe armaturen verbruiken immers tot 40% minder energie. Bovendien zorgt Eandis ervoor dat ze kunnen worden gedimd. Daarmee blijft de rijweg gelijkmatig verlicht en kan nog meer energie worden bespaard.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette