Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Test met lichtbakens op fietssnelweg

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Test met lichtbakens op fietssnelweg

De provincie Oost-Vlaanderen start een testproject met lichtbakens in Ruien en Ronse als alternatief voor openbare verlichting van fietssnelwegen in kwetsbare gebieden. De lichtbakens worden in het fietspad verwerkt.
Openbare verlichting is een essentieel onderdeel van de fietsinfrastructuur, maar de provincie wil ook actief meewerken aan het voorkomen van lichtvervuiling. Samen met de projectpartners wordt bij elk fietssnelwegdossier de afweging gemaakt tussen natuur en fietsveiligheid. Dankzij verlichting kunnen fietsers op een comfortabele en veilige manier de fiets gebruiken en voelen ze zich ook ’s nachts veilig. Waar nodig kiest de provincie Oost-Vlaanderen voor alternatieve, amberkleurige verlichting. Op de meest kwetsbare plaatsen zorgt openbare verlichting echter voor een te grote verstoring van de omgeving. Voor deze zones test de provincie de lichtbakens.
 
De lichtbakens worden geplaatst in twee testzones in Ronse en Kluisbergen. De bakens werken met autonome geleidingslichtjes op zonne-energie. De provincie wil testen of deze vorm van verlichting een voldoende meerwaarde biedt voor fietsers, zonder een te grote impact op de omgeving met zich te brengen. Voor dit proefproject selecteerde Oost-Vlaanderen een type lichtbaken met een erg beperkte opwaartse straling.
 
 
Tussen de Kapellestraat en de  Kattestraat in Ruien (Kluisbergen) installeerde de firma Lakeside Group uit Groot-Brittannië 280 lichtbakens van het type Solareye 80 over 1.400 m fietssnelweg. Op dit traject wil de provincie het gebruik van lichtbakens over een langere afstand evalueren. Tussen de Rotterij en de Verbrandenbosstraat in Ronse installeerde dezelfde firma 40 van deze lichtbakens. Op dit traject wil de provincie nagaan of ze de lichtbakens ook in bosgebied kan toepassen.
 
De provincie investeerde in totaal 16.601 € in dit proefproject. Als de test positief geëvalueerd wordt, kunnen dergelijke lichtbakens een alternatief bieden voor gewone openbare verlichting op andere fietssnelwegtrajecten in kwetsbare gebieden.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken

De stad Mechelen zal dit jaar heel wat projecten uitvoeren die de voorbije jaren werden voorbereid. 2021 wordt een belangrijk jaar voor infrastructuurwerken in Mechelen, zowel in het centrum als in de deelgemeenten.     “Er komt[…]

Ontwerpteam voor Ringpark Zuid is gekend

Ontwerpteam voor Ringpark Zuid is gekend

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Meer artikels