Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Test met dynamische verlichting in Veurne

Gerelateerde onderwerpen :

,
Test met dynamische verlichting in Veurne

© ©Romolo Tavani - stock.adobe.com

De stad Veurne, het netbedrijf Fluvius en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) starten een testproject waarmee ze de impact van openbare verlichting op de plaatselijke fauna willen onderzoeken. Dat loopt via een proefopstelling in de Brikkerijstraat, die dwars doorheen het natuurgebied Suikerwater loopt. Een slimme camera onderzoekt er de volgende maanden welke sensor geschikt is om een fietser of voetganger te onderscheiden van een watervogel, konijn of andere fauna.

Om fiets- en wandelpaden zo duurzaam mogelijk te verlichten ontwikkelde Fluvius ‘volgverlichting’ die vandaag is opgesteld langs tal van fietspaden in Vlaanderen. Het is verlichting die standaard is gedimd of gedoofd, maar oplicht zodra de sensoren een voetganger of fietser detecteren. Wanneer een fietspad nu door een natuurgebied loopt, is het de bedoeling dat de lampen alleen oplichten bij mensen en niet bij een dier.

Precies dat willen Fluvius, stad Veurne en WVI aanpakken via een onderzoeksproject. In de Brikkerijstraat wordt een lichtmast opgesteld met acht verschillende sensoren en een slimme camerabox. Daarbij wordt gevolgd welke sensor reageert op welke activiteit, zodat de juiste keuze kan worden gemaakt wanneer de dynamische verlichting op deze route wordt geïnstalleerd. De onderzoeksresultaten moeten helpen bij de verdere verfijning van diervriendelijke verlichting , ook in andere groene stukjes Vlaanderen.

Fluvius beheert 1,2 miljoen openbare lichtpunten over heel Vlaanderen, en soms staan die ook opgesteld vlakbij natuurgebieden. Daar houdt Fluvius maximaal rekening met impact op dieren. Ook bij de Suikersite hoort een ruim natuurgebied, ‘het Suikerwater’: een aaneengesloten cluster van waterbekkens, dijken en rietmoeras. Daarenboven is er de extra uitdaging om de natuur hand in hand te laten gaan met het nabijgelegen woonproject en bedrijventerrein. Ook de openbare verlichting is daarbij erg belangrijk.

De stad Veurne, Fluvius en de WVI werken er samen aan de concrete uitwerking van het ‘SLIC-project’ op de Suikersite. SLIC staat voor ‘Sustainable Light Concepts’ en wil het energieverbruik en de CO2-uitstoot veroorzaakt door openbare verlichting verminderen door te experimenteren met duurzame en slimme openbare verlichting. Ook voor alle andere lampen van haar openbaar verlichtingspark, goed voor 280 lichtpunten, kiest Veurne voor duurzaamheid. De gemeenteraad van Veurne besliste begin dit jaar om tegen 2030 alle openbare verlichting om te bouwen. Hiermee zullen het verbruik en de factuur stevig zakken. Eind vorig jaar waren slechts 66 armaturen uitgerust met dimbare ledlampen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulaire economie is in opmars in de bouwsector

Circulaire economie is in opmars in de bouwsector

Zoals je tegenwoordig een wasmachine ‘per wasje’ kunt huren, schakelen ook almaar meer bouwbedrijven over naar circulaire verkoopmodellen. Materialen die na verloop van tijd vervangen of onderhouden moeten worden, zoals[…]

Circulaire bedrijven zijn beter bestand tegen economische schokken

Circulaire bedrijven zijn beter bestand tegen economische schokken

'Zodra de viruscrisis voorbij is moeten we de klimaatcrisis aanpakken'

'Zodra de viruscrisis voorbij is moeten we de klimaatcrisis aanpakken'

Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

Meer artikels