Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

(c) ION

De langverwachte herontwikkeling van de historische Panquin-site in Tervuren kan eindelijk beginnen. Zopas werd de bouwvergunning voor dit uitzonderlijke project goedgekeurd. Dat betekent ook goed nieuws voor het toerisme en de horeca in de omgeving. Het bekende Martin’s Hotels opent een gloednieuwe vestiging in de oude Orangerie en het Hoefijzercomplex van de site, die projectontwikkelaar ION in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV volledig zal restaureren.
Vanaf het voorjaar van 2021 start ION met de bouw- en restauratiewerken op de 3,7 ha grote voormalige militaire site. Samen met PMV voorziet de ontwikkelaar verscheidene functies op deze locatie. Zo verrijzen er vier appartementsgebouwen, samen goed voor 107 wooneenheden, een viersterren boetiekhotel, 1.000 m² ruimte voor diensten en een publieke randparking met 80 plaatsen.
 
“Deze strategische site tussen het Warandepark en het centrum van Tervuren krijgt een volledig nieuwe toekomst, met respect voor de historische waarde van ons erfgoed. Het gaat om een totaalproject, waarbij we niet alleen inzetten op wonen en werken, maar ook de horeca en toerisme een boost geven met het boetiekhotel en het bijhorende restaurant. Een mooie aanvulling is het restaurant Canapé, dat in de voormalige turnzaal van de kazerne al operationeel is”, vertelt Jan Spooren, de burgemeester van Tervuren.

Eén van de vier appartementsgebouwen, met ongeveer één derde van de wooneenheden, krijgt de naam ‘Poort’ en is voorbehouden voor betaalbaar wonen voor Tervurenaars. Naast de publieke randparking, komen er ook twee ondergrondse parkings voor de bewoners en het hotel, inclusief een aantal laadpalen voor elektrische wagens.

Erfgoedhotel

Voor de uitbating van het hotel op de Panquin-site is zopas ook een akkoord bereikt: het populaire Martin’s Hotels zal er een nieuwe vestiging openen. De hotelgroep die naam en faam heeft gemaakt met de exploitatie van erfgoed panden zal zich vestigen in de voormalige Orangerie en het Hoefijzercomplex. Het gaat om beschermde gebouwen die in 2004 officieel erkend werden als monument. De projectontwikkelaar zal ze restaureren, alvorens de hoteluitbater er in trekt.

“We zijn erg enthousiast dat we opnieuw een toplocatie hebben kunnen strikken, vlak naast het bekende Park van Tervuren, maar ook op een steenworp van het centrum. Bovendien is het de ideale uitvalsbasis om Brussel te bezoeken vanuit de groene rand van de hoofdstad. Bovendien passen het karakter en de uitstraling van het erfgoed perfect bij de stijl van Martin’s”, verklaart John Martin, CEO van Martin’s Hotels.

Naast de 108 kamers, voorziet het boetiekhotel ook polyvalente ruimtes, een aantal vergaderzalen, een wellnesszaal, een lobby,  een bar en een restaurant met ruim terras,  in totaal goed voor ongeveer 9.500 m². De hotelgasten zullen tevens comfortabel kunnen parkeren in een ondergrondse parking.

Groen

Een opvallende blikvanger in de plannen is zeker de enorme hoeveelheid groen: in totaal is er ongeveer 10.000 m² extra groene parkzone voorzien. Meer dan een kwart van de site dus, die momenteel hoofdzakelijk verhard is. De gemeente Tervuren zorgt, samen met Natuur & Bos, voor het onderhoud.

“Naast het vele groen, zetten we bovendien sterk in op duurzaamheid, dit is een constante in al onze projecten. Zo komt er op de Panquin-site een geothermisch warmtenet, dat de appartementen en het hotel niet alleen zal verwarmen in de winter, maar ook voor koeling kan zorgen in de zomer. Op die manier zal de site vrijwel geen fossiele brandstoffen gebruiken. Op een aantal daken komen zonnepanelen, zodat ook de elektriciteitsproductie zo groen mogelijk is”, legt Davy Demuynck, CEO van ION uit.
 
Ook PMV is tevreden dat het in samenwerking met de gemeente Tervuren en in tandem met ION, opnieuw zijn rol van investeerder en facilitator voor de activering van erfgoedsites kan waarmaken.

“Minder dan tien jaar nadat de laatste militair de kazerne heeft verlaten, zal de site dankzij die gezamenlijke aanpak een nieuwe maatschappelijke invulling kunnen krijgen die de hedendaagse vereisten voor comfortabel en ecologisch wonen combineert met de erfgoedwaarden van de gebouwen”, zegt Erwin Vrijens, Business Manager Vastgoed bij PMV.

Architecten

De uitstraling en de kwaliteit van de gebouwen zal in lijn liggen met de uitzonderlijke ligging van het project. De residentiële gebouwen werden ontworpen door een consortium van drie architectenbureaus: C+S, een gerenommeerd internationaal kantoor gebaseerd in Treviso en Londen, A33 Architecten uit Leuven en DE Architecten uit Tervuren.

Volgens de planning zullen de eerste bewoners van de vernieuwde Panquin-site in 2023 hun intrek kunnen nemen. Het Martin’s hotel zal ongeveer gelijktijdig de deuren openen.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels