
In juli 2014 werd een internationaal team geselecteerd om een stadsproject te ontwikkelen voor het terrein waar de twee publieke omroepen sinds 1967 gevestigd zijn. Dit enorme project zal een nieuwe 'ontwikkelingspool' creëren op het Brussels grondgebied en weer levenskwaliteit geven aan de buurt. Heikel punt is nog de mobiliteit. Positief is dat de site zich vlakbij de E40 en de middenring bevindt. Er is een efficiënte tramlijn (lijn 7) die rond de stad loopt, maar de bereikbaarheid naar het centrum of het hinterland met het openbaar vervoer is veel minder goed.
Het team wordt geleid door het Franse architectuur- en stedenbouwbureau François Leclercq. Dit kantoor verwierf bekendheid met grote stadsprojecten zoals Paris Nord-Est, Euro-méditerranée in Marseille en Le Bois habité in Rijsel. Voor de herontwikkeling van de Reyerscampus wordt samengewerkt met het Brusselse architectenbureau BOB361 en het bureau voor landschapsarchitectuur Espinas i Tarraso uit Barcelona.
Ook het Spaanse bureau voor mediaprogrammatie NATEX, dat betrokken was bij de realistatie van de innovatiewijk 22@ in Barcelona, het Leuvense stedenbouwkundige bureau BUUR en de studiebureaus CITEC (mobiliteit), Alphaville (stadsplanning), Transsolar (duurzame ontwikkeling) en Mageo Morel Associés (infrastructuur) zitten mee in het team.
Dit team krijgt twee jaar de tijd om een nieuwe stadswijk te ontwerpen. Naast de nieuwe huisvesting voor de openbare omroepen, moet hier ook plaats komen voor andere mediabedrijven, start-ups en onderwijsinstellingen. Tegelijk moet het ook een leefwijk worden met voorzieningen, een park en liefst 2.000 tot 3.000 woningen. Dat zijn richtcijfers omdat nog niet geweten is hoe dicht de bebouwing zal zijn, waar de verschillende functies best worden ingeplant en hoe hoog er mag worden gebouwd. De woningen zullen meer dan de helft van de totale oppervlakte van de site innemen. Daarnaast komen er ook buurtvoorzieningen en lokale diensten zoals een crèche, een school, recreatie en winkels.
Mediapark.brussels zal een aantrekkingskracht hebben die tot over de grenzen van Brussel reikt. Het is gelegen op het kruispunt van twee verhalen uit de Brusselse geschiedenis (Reyers/Meiserwijk en Belgische openbare omroepen) en bovendien op een strategische plaats (tussen de Europese wijk, de luchthaven en de Brusselse universiteitscampussen), maar het is ook goed bereikbaar met veel aandacht voor voetgangers en het openbaar vervoer. Het stadsproject zal ook de verbinding vormen naar de naburige wijken, omdat het wordt aangelegd rond een uitgestrekt stedelijk park dat de afgesloten site van de VRT en de RTBF zal vervangen, met dwarsstraten die aansluiten op het nabijgelegen stadsweefsel.
Alle activiteiten worden verbonden met een openbare ruimte van 8 ha, die aan de stad een plek teruggeeft die lange tijd was afgesloten. Het wordt een groen stadsdeel met grootstedelijke allure door de voorzieningen die open zijn voor het publiek. Het stadsproject borduurt voort op de natuur die al aanwezig is, brengt de topografie nog meer naar voren en creëert verschillende nieuwe beelden: grootstedelijk aan de Reyerslaan, een lokaal centrum aan de Georginlaan en een belangrijke verbinding van noord naar zuid.
De bijzondere topografie en het groene erfgoed van de voormalige Nationale Schietbaan vormen de structuur voor de nieuwe wijk en maken het mogelijk om een duurzaam systeem voor het waterbeheer in te voeren. Dankzij de grootte en de diversiteit van het project is het mogelijk om te denken aan schaalvoordelen en onderling gebruik van voorzieningen, zoals parkeerplaatsen. De uitstekende en snelle glasvezelverbindingen waarmee de site vandaag al is uitgerust, zijn een grote troef voor de vestiging van media-activiteiten en de uitbouw van een 'smart city'.