Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Termont steelt de show op Gents Vastgoedevent

Gerelateerde onderwerpen :

Termont steelt de show op Gents Vastgoedevent

Gastheren Christophe Maes (r.) en Daniël Termont (l.) mochten 433 aanwezigen verwelkomen op het Gentse Vastgoedevent.

Gastsprekers Pieter Ballon en Herman Konings mochten nog hun stinkende best doen om trends te voorspellen voor het Gentse vastgoedwereldje, toch was het de Gentse burgemeester Daniël Termont die het meeste bijval en applaus kreeg op het Gentse Vastgoedevent.

Met het Vastgoedevent bracht initiatiefnemer Christophe Maes al voor de tiende keer projectontwikkelaars, aannemers en architecten samen in Gent. Voor de tiende keer gebeurde dat in het Gentse stadhuis en met een korte inleiding door de Gentse burgemeester. De commotie over vermeende belangenvermenging tussen de burgemeester en de vastgoedwereld bracht de organisatoren van het Vastgoedevent er niet toe hun concept aan te passen, wat gewaardeerd werd door de aanwezigen. Termont mocht de 433 deelnemers aan het evenement verwelkomen met een kwinkslag. “Laten we dit afspreken: ik ben hier niet geweest. En vooral: ik ken jullie niet.” Daarna nam hij zijn eigen verdediging nog eens in handen. “In een stad als Gent moet het mogelijk zijn dat het schepencollege kan praten en onderhandelen met projectontwikkelaars, zonder dat iemand zich bevoor- of benadeeld voelt. Zonder dergelijke gesprekken is geen stedelijke ontwikkeling mogelijk”, bezwoer Termont.

Mobiliteit

Het nieuwe mobiliteitsplan voor Gent kwam eveneens ter sprake in de korte verwelkoming van de Gentse burgemeester. Termont stelde dat ook in het verleden elk mobiliteitsplan bij aanvang bekritiseerd werd en als doodgraver van de middenstand werd bestempeld en dat de geschiedenis leert dat nadien het tegendeel waarheid werd. Hij ziet het mobiliteitsplan als een hefboom voor start up’s in de creatieve economie terwijl later op de avond zou blijken dat het plan diezelfde jonge ondernemers soms de stad uitjaagt. Ook blijven de honderden aannemers en projectontwikkelaars die in Gent actief zijn kritisch voor het mobiliteitsplan, zo bleek uit een korte rondvraag bij het publiek op het Gentse Vastgoedevent.

Trendwatcher Herman Konings strooide in het Gentse stadhuis naar goede gewoonte kwistig met zelfgevonden neologismen als digital aboriginals en baby bloomers. Om te onthouden is zijn stelling dat vooral jongere senioren, vijftigers en zestigers, naar de stad trekken om er zich ‘jong’ te voelen en te genieten van de cultuur die de stad te bieden heeft. Die jonge senioren hebben veel geld uit te geven en kunnen bovendien de tijd nemen om dat geld te spenderen. Ze willen in de stad behandeld worden als waren ze nog dertigers. Ook de trend om winkelen en overnachten minder als een zakelijke transactie maar als een beleving te zien, als wapen tegen bv. e-commerce, kwam bij Konings aan bod.

Smart cities

Pieter Ballon van imec deed vervolgens de technologische trends uit de doeken, met af en toe raakpunten voor de bouw- en vastgoedsector: het gevecht over de openbare ruimte, de smartphone als afstandsbediening voor de stad en parkeersensoren verbonden met een app zodat je een parkeerplaats langs de weg of in een parkeergarage kan reserveren. Slimme steden die nog willen inzetten op winkelen moeten volgens Ballon oog hebben voor ‘serendipity’, het verrassingselement, en winkelen combineren met cultuur.

Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois mocht het Vastgoedevent in Gent afsluiten met een betoog over o.m. energietransitie, de mogelijkheden voor slimme steden en de circulaire economie. Hij stak de bouwsector in zijn geheel een pluim op de hoed met een ode aan Building Information Modeling (BIM). “De bouwsector is al lang in transitie, hoewel dat vaak niet zichtbaar is voor de buitenwereld”, weet Bourgeois. Voor de aanwezige aannemers en projectontwikkelaars gaf de minister-president nog mee dat er maar weinig vrije ruimte meer is in Vlaanderen door de verlinting en de verkavelingsdruk uit het verleden. “We moeten een omslag maken en gaan denken in termen van verdichten en verkernen. Wonen moet dichter bij de steden en grote verkeersassen”, besloot minister-president Bourgeois.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

De Belgische federatie van fabrikanten van buitengevelisolatiesystemen IVP-ETICS heeft een nieuwe naam: Xhermo.be - Façade Insulating System Association. Xthermo.be ontwikkelt en verspreidt documentatie bij alle actoren doorheen het hele[…]

Niko Demeester gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw

Niko Demeester gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw

Belgische baksteenproductie bleef vorig jaar stabiel

Belgische baksteenproductie bleef vorig jaar stabiel

Demo Days pas in 2022

Demo Days pas in 2022

Meer artikels