Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Gerelateerde onderwerpen :

,
Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

© Terhills

Bezoekers en verblijfsgasten op de toeristische hotspot Terhills in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen, kunnen vanaf november gebruik maken van zelfrijdende shuttles om zich te verplaatsen binnen de uitgestrekte site. De shuttles komen in de plaats van de huidige elektrische bus en gaan zeven dagen op zeven rijden gedurende minstens één jaar. Bij succes wordt de periode verlengd tot tien jaar. De shuttles zullen na een proefperiode volledig autonoom rijden, zonder veiligheidssteward aan boord. Ze volgen acht uur per dag een traject van 2,5 km dat de verschillende trekpleisters op de site met elkaar verbindt. 

De voertuigen bieden plaats aan twaalf passagiers en zijn ook rolstoltoegankelijk. Ze kunnen 13 uur rijden zonder bij te laden. Het mobiliteitsproject kost 4 miljoen euro voor een periode van tien jaar, waarvan 789.799 euro wordt aangebracht door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Vlaanderen investeert 836.811 euro in het project. De rest wordt gefinancierd door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. De Lijn en Flanders Make zijn strategische en wetenschappelijke partners in het project.
 
De leverancier van de shuttles is het Franse bedrijf EasyMile, gevestigd in Toulouse. Het bedrijf kwam als beste uit een Europese aanbestedingsprocedure. EasyMile heeft wereldwijd reeds tien volledig zelfrijdende vervoerssystemen uitgerold. Voor het Terhills-project werkt EasyMile operationeel samen met Ush, de eerste autonome mobiliteitsprovider van België. Ush is een bedrijf van Lab Box, de start-up studio ondersteund door D'Ieteren Automotive. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

De jongste generatie werknemers staat positief tegenover het mobiliteitsbudget en alternatieve vormen van mobiliteit. Het mobiliteitsbudget speelt weliswaar een belangrijke rol in de noodzakelijke vergroening van wagenparken, maar wordt nog maar[…]

21/11/2022 | Bedrijfswagens
Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Leuven past parkeernormen voor nieuwbouwprojecten aan

Leuven past parkeernormen voor nieuwbouwprojecten aan

Meer artikels