Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Gerelateerde onderwerpen :

,
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

© Sergison Bates architects / visualisatie Secchi Smith

De vzw Stad en Architectuur, de stad Leuven en het Team Vlaams Bouwmeester slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een tentoonstelling over de toekomstige Podiumkunstensite. Deze vindt plaats van 9 tot en met 23 juni in het Anatomisch Theater, Minderbroedersstraat 50 in Leuven. In het kader van deze tentoonstelling is er 12 juni om 16u in 30CC/Wagehuys in Leuven ook een debat gepland.

De expo biedt unieke inkijk in het proces van de Open Oproep voor het ontwerp van de site, een opdracht die werd toevertrouwd aan het team rond Sergison Bates architects. Het wedstrijdproces voor het ontwerp van de Podiumkunstensite toont dat de Open Oproep ook voor een slagkrachtige en ervaren openbare opdrachtgever als de stad Leuven een meerwaarde kan bieden. 
 
Bij deze Open Oproep werd gekozen voor een uniek tweefasenverloop: vijf geselecteerde ontwerpteams gaven eerst hun visie op de ontwikkeling van de hele site, en vervolgens werkten drie teams hun voorstel voor het podiumkunstengebouw verder uit.
 
Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten laat de tentoonstelling de bezoekers kennismaken met het ontwerpend onderzoek en de zoektocht naar een ontwerpteam voor dit project. De reconstructie van het traject laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, welke diversiteit aan voorstellen de Open Oproep oplevert en welke sleutels worden gehanteerd om de opdrachtgevers in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen. De tentoonstelling is gebaseerd op de reizende expo ‘Open Oproep: 20 jaar architectuur in publieke opdracht’.

Debat

Op zondag 12 juni discussieert een panel van betrokkenen over het plannings-, wedstrijd- en ontwerpproces voor de Podiumkunstensite. Wat is het belang van een goed proces, welke lessen werden geleerd en hoe vertaalt zich dit in architectuurkwaliteit? 
 
Moderator Joris Scheers (voorzitter gecoro) gaat in gesprek met Leo Van Broeck (voormalig Vlaams Bouwmeester), Anne Malliet (projectverantwoordelijke Team Vlaams Bouwmeester), Mark Tuff (Sergison Bates architects), Liesbet Veroeveren (directeur Gebouwen stad Leuven), Karen Landuydt (projectcoördinator stad Leuven) en Maarten Van Den Driessche (curator UGent).
 
De tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester en van Stad en Architectuur. Ze is gebaseerd op de reizende tentoonstelling ‘Open Oproep: 20 jaar architectuur in publieke opdracht’ en werd gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut, en met steun van de stad Leuven en de Vlaamse overheid. De curatoren zijn Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.
www.stadenarchitectuur.be

Copyright: Sergison Bates architects / visualisatie Secchi Smith
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Daarvoor werd eerder dit jaar samen met de Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uitgeschreven. Er werden vier[…]

25/11/2022 | ProjectenOntwerp
Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Meer artikels