Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tentoonstelling vertelt verkavelingsverhalen

Tentoonstelling vertelt verkavelingsverhalen

Verkavelingswijken krijgen het tegenwoordig zwaar te verduren. De dichtheid zou veel te laag zijn, het woningaanbod te weinig gedifferentieerd, de openbare ruimte te schraal en de ecologische voetafdruk te hoog. Tegelijkertijd blijft de verkavelingswijk voor heel wat mensen de ideale plek om te wonen, net omdat die rustig, groen en herkenbaar is. Dit sluit niet uit dat verkavelingsbewoners experimenteren met collectieve woonvormen, kleinschalige bedrijvigheid, het samen opwekken van hernieuwbare energie of waterzuivering op schaal van de wijk.

De tentoonstelling 'Verkavelingsverhalen', die plaatsvindt van 21 oktober tot 10 januari in deSingel aan de Desguinlei 25 in Antwerpen, grijpt deze experimenten aan om een debat op gang te brengen over de toekomst van de Vlaamse verkavelingswijk. De expo presenteert de eerste resultaten van dit onderzoek als een reeks collectieve verhalen.

Elk verhaal begint met een toekomstbeeld.

Elk verhaal begint met een toekomstbeeld uitgedacht door een bewonersgroep, een organisatie, een gemeente of een groep studenten. Dit beeld wordt vervolgens hoofdstuk per hoofdstuk bijgeschaafd door juristen, economen, ontwikkelaars, architecten, ruimtelijke planners, bewoners, natuurbeheerders, ' Ook de tentoonstellingsbezoeker kan op deze verhalen reageren en zo mee schrijven aan één van dé ruimtelijke uitdagingen van de komende jaren.

De tentoonstelling is toegankelijk van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur en bij avondvoorstellingen; ze is gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen. Op dinsdag 20 oktober om 20 u. wordt in de Muziekstudio een panelgesprek georganiseerd. Het programma en de sprekers worden later bekendgemaakt.

Met de reeks 'Projecties' bieden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel het onderzoek in Vlaanderen een podium. Leidraad bij de keuze van de projecten zijn maatschappelijke thema's en/of het bevragen van de rol van de discipline architectuur in de samenleving met als enige constante de relevantie van het onderzoek voor Vlaanderen, wars van elke vrijblijvendheid. De organisatie van de expo is in handen van het Vlaams Architectuurinstituut en kunstcampus deSingel. Curatoren zijn hoofddocent Oswald Devisch (Universiteit Hasselt) en Stefan Siffer (Vlaams Architectuurinstituut). De tentoonstelling is gebaseerd op het onderzoek Verkavelingsverhalen/Tales of the allotment van de Faculteit Kunst en Architectuur (UHasselt), met onderzoekers Oswald Devisch, Barbara Roosen en Marijn van de Weijer. Informatie: www.verkavelingsverhalen.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code