Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tentoonstelling over collectieve woonvormen in Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Tentoonstelling over collectieve woonvormen in Antwerpen

(c) Brecht Van Maele voor Architectuurwijzer

© Brecht Van Maele

In Antwerpen kan je nog tot 31 oktober terecht op de zopas geopende gratis tentoonstelling Housing Apart Together. Initiatiefnemer Architectuurwijzer wil met deze expo collectieve woonprojecten bekendmaken bij het publiek.
Er worden verschillende voorbeelden getoond uit Antwerpen en elders in Vlaanderen, van erfgoed tot nieuwbouw, van dorp tot stad, van kleine tot grote projecten. Het initiatief wordt gesteund door het Atelier stadsbouwmeester, AG Vespa en de stad Antwerpen.
De ruimte om te bouwen is beperkt. We raken steeds meer overtuigd van de noodzaak om kwalitatief te verdichten in dorps- en stadskernen. Collectief bouwen kan één van de antwoorden zijn op de woonuitdagingen die zich aandienen. Tegelijk bestaan er veel vragen over het delen en samenleven. De expo Housing Apart Together probeert daarop een antwoord te bieden met sprekende voorbeelden.

Nieuwe projecten

Na succesvolle edities in Genk (2019) en Gent (2020) is de expo in Antwerpen toe aan haar derde editie. Voor die gelegenheid is de tentoonstelling aangevuld met zes nieuwe Antwerpse projecten. Zo komen de AG Vespa-projecten Cadix Houtdok, Schengenplein en de Fierensblokken aan bod.
 
Maar ook Chapel, Senioren Thuis en de Wasserij krijgen een plaats. In deze editie gaat bovendien speciale aandacht naar gezinsvriendelijk wonen, samenwonen met senioren en naar de wooncoöperatie als alternatief eigenaarsmodel.
“We willen als stad wonen aantrekkelijk en betaalbaar houden voor starters, gezinnen, alleenstaanden en ouderen. We proberen daarom verschillende formules uit, zoals betaalbare huur in de Fierensblokken en een Antwerps woonmodel met erfpacht in de Cadixwijk. Ook collectieve woonvormen met gemeenschappelijke functies horen zeker thuis in onze stad”, vertelt schepen van Wonen Els van Doesburg.
 
De expo stelt verschillende collectieve woonprojecten voor. Deels gaat het over cohousingprojecten die zijn opgestart door een groep bewoners. Maar er komen ook initiatieven aan bod van projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of anderen.
 
Alle woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. Het zijn ofwel woningen in en rond een gedeelde buitenruimte, bijzondere woningunits binnen een bestaand pand of appartementen met een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, een dakterras of een tuin. Het gaat vaak om creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes tot stand komen.

Privacy

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een tiental projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.
 
“We zetten enorm in op het aantrekkelijker maken van Antwerpen als stad waar het goed is om te wonen, te leven en te werken. De omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Collectieve woonvormen zorgen voor een verbondenheid met je omgeving. Als stad voorzien we natuurlijk ook in ruimte voor maatschappelijk functies als scholen, cultuur, maar ook ruimte om te ontmoeten en om te werken zoals horeca, kantoren, (klein)handel, maakbedrijven en ateliers. De Cadixwijk waar de expo plaatsvindt, is een mooi voorbeeld hiervan met musea zoals het Red Star Line Museum, gezellige pleintjes als het Schengenplen, horeca en bedrijvigheid aan het water, een dienstencentrum, kinderopvang en scholen”, aldus Annick De Ridder, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa.

Praktisch

• Tentoonstelling Housing Apart Together
• Toegang: gratis
• Tot en met zondag 31 oktober 2021
• Dagelijks open van 11 tot 23 uur
• Locatie: Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai, Antwerpen
• Website: www.housingaparttogether.be
Foto’s: © Brecht Van Maele voor Architectuurwijzer

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels