Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2015 in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

Tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2015 in Leuven

De vzw Stad en Architectuur brengt met de tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2015 vanaf nu tot 29 mei opnieuw een verzameling toparchitectuur naar het Leuvense M - Museum. De Award is wereldwijd de meest bekende en prestigieuze architectuurprijs van Europa. Om de twee jaar bekronen de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe indrukwekkende bouwprojecten die bijdragen aan de uitstraling van Europa. Aan de expo wordt meegewerkt door de Europese Commissie, de Fundació Mies van der Rohe Barcelona en M - Museum Leuven.

De tentoonstelling focust op een selectie van veertig recente projecten en geeft daarmee een kritisch overzicht van de hedendaagse architectuur in Europa. Schaalmodellen, schetsen, video's met interviews en soundscapes helpen een concreet beeld te vormen van de nieuwe lichting gebouwen.

Verschillende thema's en visies komen aan bod. Zo speelt in een aantal projecten de context van de ontwerpopgave een belangrijke rol. In het Danish Maritime Museum in Helsingør bijvoorbeeld, een transparant gebouw in een droogdok van de haven, ontdekt de bezoeker de omgeving terwijl hij zich door het museum begeeft. De context wordt als het ware onderwerp van het ontwerp. In het kunstencentrum FRAC in Duinkerke wordt de context zelfs letterlijk gekopieerd door een duplicaat te maken van het bestaande gebouw.

Nieuwe woonvormen en de vraag naar meer gemeenschappelijkheid zijn eveneens terug te vinden in de Award. In het collectieve woonproject Urban Spaces in Boekarest kiest men bewust voor kleine private ruimtes in ruil voor ruime gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. Woonproject R50 Cohousing in Berlijn vertrekt dan weer vanuit een gezamenlijk ontwerpproces, waarbij bewoners vanaf de start inspraak krijgen.

Ten slotte zijn in deze editie opvallend veel culturele projecten vertegenwoordigd; musea, kunstcentra en andere culturele instituten vormen de grootste groep.

De ereplaats gaat uiteraard naar de recente winnaar, de Philharmonic Hall in het Poolse Szczecin, ontworpen door het architectenbureau Barozzi / Veiga uit Barcelona. Volgens de jury van de jongste Mies van der Rohe Award, onder leiding van de Italiaanse architect Cino Zucchi, heeft de architect een overtuigende formele en ruimtelijke strategie uitgewerkt voor deze Poolse stad. In het juryverslag staat voorts te lezen dat het ontwerp het hedendaagse stadsleven stimuleert en tegelijkertijd de persoonlijke, historische identiteit van de stad versterkt met een modern monument.

Tussen deze platen werd een led- verlichtingsysteem geïnstalleerd waardoor het gebouw in de schemering het uitzicht van een gloeiend kristal krijgt.

Het gloednieuwe concertgebouw bevindt zich in het hart van de stad op de historische plek waar vroeger het 'Konzerthaus' stond, een gebouw met een gelijkaardige functie dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. De jury heeft vooral lovende woorden voor het performante karakter van de Philharmonic Hall, de connectie met de omgeving en de wijze waarop het gebouw een brug slaat naar de Europese traditie in klassieke concerthallen waarbij decoratie ornament en functie vereenzelvigt.

Spitse daken

De Philharmonic Hall lijkt op een ensemble van witte hellende daken. De bouw van de nieuwe concertzaal begon in 2011. Het complex heeft een oppervlakte van 12.734 m² en beschikt over een ondergrondse parkeergarage met in totaal 157 parkeerplaatsen. Het gebouw heeft een compacte structuur, bestaande uit witte glazen blokken met spitse daken. Deze vormen zijn een reactie op de omringende stedelijke omgeving, die voornamelijk bestaat uit historische gebouwen met schuine daken. De betonnen structuur van het gebouw werd eveneens in het wit geschilderd en bevat heel wat doorschijnend glas.

De loodrecht op de glaspanelen gemonteerde witte aluminium platen zijn meer dan 20 cm breed. Tussen deze platen werd een led-verlichtingsysteem geïnstalleerd waardoor het gebouw in de schemering het uitzicht van een gloeiend kristal krijgt. De spectaculaire verlichting maakt meer dan 20.000 verschillende verlichtingscombinaties mogelijk. De bouwwerken werden voltooid in 2014, een symbolisch jaar omdat het de 130ste verjaardag was van de opening van het oorspronkelijke Konzerthaus. De hoofdingang van de Philharmonic Hall bevindt zich aan Malopolska en leidt de bezoeker naar een indrukwekkende en ruime witte lobby. Met een hoogte van vier verdiepingen is het tevens de grootste open ruimte van het hele complex. De belangrijkste trappen zijn gelegen tegenover de ingang. Aan de rechterkant is er een cafetaria, waarachter een wenteltrap leidt naar een zij-ingang van de concertzalen op de eerste verdieping.

Het nieuwe filharmonische gebouw herbergt twee concertzalen. De belangrijkste symfoniezaal heeft een capaciteit van 953 toeschouwers. Met zijn 180 m² is het de vierde grootste muziekhal in Polen. Er is voldoende podiumruimte voor een orkest van 120 mensen. Het interieur is bedekt met imitatiegoud. De 3.000 m² muren en plafonds zijn bekleed met driehoekige panelen (14 x 14 cm), die speciaal ontworpen zijn om de meest sublieme geluidservaring te creëren. Speciale gordijnen zorgen voor een betere akoestiek. De stoelen zijn eveneens speciaal ontworpen voor dit project en vouwen dicht zonder hinderlijk lawaai. Natuurlijk licht komt binnen via dakramen waardoor de goudtinten tijdens de dag veranderen.

De tweede muziekhal biedt 192 zitplaatsen en is ontworpen om kleinere concerten en voorstellingen te organiseren. De zaal is ontworpen als een zwarte doos. Het licht komt binnen via een raam in de achterwand. Een multifunctionele ruimte op de bovenste verdieping, net onder de schuine daken, kan worden gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, conferenties en andere evenementen. Hier kunnen bezoekers tijdens de pauze van een concert even tot rust komen. Vanuit deze ruimte kijken ze ook uit op de grote hal.

Het gebouw omvat tevens repetitieruimtes, kamers voor de artiesten, lokalen voor de opslag van instrumenten en administratieve faciliteiten. De kleedkamers zijn uitgerust met schermen zodat de artiesten kunnen zien wat op het podium gebeurt. Er is tevens een boekhandel en een gemeenschappelijke ruimte waar kinderen workshops kunnen volgen terwijl hun ouders van een concert genieten.

Kasterlee

De Emerging Architect Prize werd uitgereikt aan de Catalaanse studio Arquitectura-G voor hun werk aan Luz House. Ook een Belgisch project, Hostel Wadi in de Hoge Rielen in Kasterlee van Studio Secchi/Viganò uit Milaan, werd genomineerd voor de Award en maakt deel uit van de tentoonstelling in het Leuvense Museum.

Kleinschaligheid

Tijdens de vernissage woensdag gaf Paola Viganò van het Milanese architectenbureau overigens een lezing over het Hostel Wadi. De manier waarop de jeugdherberg omgaat met de natuurlijke omgeving is kenmerkend voor de ontwerphouding van Paola Viganò om stedelijkheid te verweven met natuur. Niet concentratie en grote structuren bepalen de ruimte, maar kleinschaligheid, puntsgewijze ingrepen en decentrale voorzieningen.

Bezoek

De tentoonstelling heeft plaats in M - Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28 in 3000 Leuven en is open voor het publiek t.e.m. zondag 29 mei 2016, van maandag tot zondag van 11 tot 18 u., op donderdag van 11 tot 22 u. Woensdag is ze gesloten. Er is een catalogus verkrijgbaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Er komt schot in het dossier van de nieuwe Boterhalle in Diksmuide. Het adviescomité beoordeelde de ingediende ontwerpen en gaf een advies aan het college van burgemeester en schepenen. Het stadsbestuur van Diksmuide stelt het Gentse[…]

20/04/2021 | ProjectenArchitecten
Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

Meer artikels