Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tentoonstelling is opwarmer voor Leuvense Architectuurprijs

Gerelateerde onderwerpen :

,
Tentoonstelling is opwarmer voor Leuvense Architectuurprijs

Het vorig jaar geopende hoofdkantoor van Cera aan de Leuvense Muntstraat is één van de vijf genomineerden voor de Architectuurprijs Leuven 2019.

Leuven bekroont de recente architecturale pareltjes die de stad mee vormgeven door de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven uit te reiken. Met deze prijs vraagt Leuven aandacht voor de kwaliteitsvolle architectuur op haar grondgebied en maakt de stad de balans op van de voorbije jaren. De organisatie is in handen van de vzw Stad en Architectuur en die koppelt daar ook een tentoonstelling aan waar de 24 genomineerde projecten te zien zijn. Op 24 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Het publiek kan de vijf finalisten op locatie bezoeken tijdens de Dag van de Architectuur op 22 september.

De geselecteerde projecten voor de Architectuurprijs Leuven tonen het resultaat van een sterk engagement van burgers, bouwheren en ontwerpers, maar ook dat van het beleid en de manier waarop de stadsontwikkeling de jongste jaren werd aangepakt. De jury schoof 24 inspirerende projecten naar voor die de jongste vier jaar in Leuven gerealiseerd werden. Ze demonstreren allemaal op een bijzondere wijze hoe in een Leuvense context rekening kan houden met de stedelijke situatie in zowel het heden als de toekomst.

De jury schonk ditmaal bijzondere aandacht aan thema’s zoals herbestemming en betaalbaar wonen en plaatste tevens de urgentie van sociale huisvesting extra in de kijker. De jury bestond uit prof. Hilde Heynen (afdelingshoofd departement Architectuur, KU Leuven), Wiet Vandaele (afdelingshoofd Ruimtelijke ordening en Duurzaamheidsbeleid bij de stad Leuven) en An Fonteyne (architect en partner noAarchitecten, professor ETH Zurich).

De vijf finalisten van de Architectuur Leuven 2019 zijn:
•    Hoofdkantoor Cera (Robbrecht & Daem architecten i.s.m ar-te en Studio Roma);
•    Scoutsgebouw Boven-Lo  (Rob Mols Architecten / projectarchitect Bert Ruelens);
•    Hal 5 (kerngroep van de vzw Hal 5);
•    Hoogzaal voor het Contius orgel (360 architecten);
•    Sociale woningen Donkerstraat (a33 architecten).
De tentoonstelling over de Leuvense Architectuurprijs vindt plaats van 13 september tot 3 november in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven, Mgr. Ladeuzeplein 21 in Leuven. De toegang is gratis. Ze toont alle 24 genomineerde projecten met beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. De architecten van de vijf finalisten doen er hun verhaal over het gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.

Publicatie

Samen met de tentoonstelling verschijnt ook de publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’. Projectfiches en artikels tonen de projecten en kaderen ze in een bredere maatschappelijke en stedelijke context. Voor wie Leuven met een nieuwe architectuurbril wil verkennen, stippelt het boek een boeiende architectuurwandeling uit. Het boek werd samengesteld door Caroline Voet, Els Vervloesem, Robert-Jan de Kort en Guido Geenen. De publicatie geldt tevens als catalogus van de tentoonstelling en is eveneens gratis te verkrijgen. Andere afhaalpunten staan vanaf 12 september online op www.stadenarchitectuur.be.

Op 24 oktober om 19.30 uur worden de winnaars bekendgemaakt in het STUK Auditorium aan de Naamsestraat 94. Er wordt zowel een juryprijs als een publieksprijs uitgereikt. Vooraf presenteren zesdejaars leerlingen van vijf Leuvense middelbare scholen hun beoordeling in een publiek einddebat. Ook het aanwezige publiek kan die avond nog een stem uitbrengen. De toegang tot de prijsuitreiking is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via inschrijving@stadenarchitectuur.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels