Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Telescopische laders van Bobcat voor afvalverwerking en recycling

Gerelateerde onderwerpen :

Telescopische laders van Bobcat voor afvalverwerking en recycling

Als aanvulling op de succesvolle bouw- en landbouwproducten heeft Bobcat de nieuwe serie telescopische laders gelanceerd onder de noemer Waste Expert. Die zijn ontwikkeld voor de materialhandling in de afvalverwerking en recycling. 
Het prototype van de Waste Expert-machine (gebaseerd op de TL43.80HF) werd goed ontvangen op de materieelvakbeurs Bauma. De machine had aanpassingen voor het werken met afvalstromen. Bobcat heeft besloten om vier verreikers, de TL35.70, de TL34.65HF, de TL38.70HF en de TL43.80HF in de markt te zetten als Waste Expert-machines. De vier machines worden allemaal aangedreven door Stage IV-motoren van Bobcat met een vermogen van 74,5 of 97 kW (100 of 130 pk). Deze nieuwe telescopische laders bieden hefcapaciteiten van 3,4 tot 4,3 ton en hefhoogtes van 6,5 tot 8 m.
 
"Afvalverwerkings- en recyclingbedrijven hebben behoefte aan veelzijdige machines die een grote verscheidenheid aan taken aankunnen, die goed kunnen manoeuvreren in krappe ruimtes en die een maximale efficiency en veiligheid bieden gedurende de werkdag”, stelt Olivier Traccucci, senior product manager voor Bobcat Telehandler, over de nieuwe Waste Expert-serie. “Met hun indrukwekkende bakopbreekkrachten, efficiënte koelsystemen, een laag zwaartepunt en een lange wielbasis om de stabiliteit en hefcapaciteit te vergroten, zijn onze nieuwe telescopische laders van de Waste Expert-reeks ideaal voor afvalverwerking en recycling.”
 
 
Recycling- en afvalverwerkingsbedrijven zijn moeilijke werkomgevingen. Machines die in die omstandigheden werken moeten voldoen aan de allerhoogste eisen. Daarom zijn de nieuwe Waste Expert-machines nog robuuster met zware Dana Spicer-assen en extra bescherming. De verreikers hebben een extra grote giekkop, een stalen giek met hoge treksterkte, een giek met demping en beschermde hydraulische cilinders onder en in de giek. Zoals alle telescopische laders van Bobcat hebben de Waste Expert-machines een gelast doosframe dat tegen een stootje kan, een grote bodemvrijheid en over de hele lengte een bodemplaat om de vitale delen te beschermen.
 
Bovendien zijn de nieuwe Waste Expert-modellen uitgerust met extra functies voor het werken onder zware omstandigheden: beschermgrille voor voorruit en dak, bescherming van de werk- en wegverlichting, extra bescherming voor de brandstof- en olietanks, bescherming tegen beschadiging van de binnengiek, kantelcilinderbescherming, een FNR-bediening op de joystick en stuurhendel, een automatisch omkerende ventilator, een brandblusser en een witte ruis achteruitrijalarm.
 
Het zicht vanuit de cabine is ook van cruciaal belang voor de veiligheid van de machinist en iedereen om hem heen. Bij de Waste Expert-machines biedt de asymmetrische cabine met ROPS/FOPS-niveau 2 bescherming en een achterruit zonder stijlen een panoramisch zicht rondom.
 
 
De Waste Expert-verreikers bieden een efficiënte, eenvoudige en veilige besturing met een intuïtieve, variabele transmissie en een automatische parkeerrem voor meer veiligheid en meer gemak voor de bestuurder. De werkmodi Laden en Lossen zijn standaard, net als de ECO-modus, die optimale hydraulische prestaties levert, terwijl het energieverbruik van de motor verminderd wordt. De belangrijkste machine-eigenschappen zijn aangepast om een evenwicht te creëren tussen topprestaties en brandstofverbruik. 
 
Een belangrijk kenmerk van de Waste Expert-machines is natuurlijk de telescoopgiek, die uitstekende reikmogelijkheden biedt en compatibiliteit met een grote reeks verschillende aanbouwdelen, waardoor het bereik en de flexibiliteit verder vergroot worden. Hierdoor kunnen de machines worden gebruikt voor een groot aantal verschillende taken bij onder meer overslagstations, transferstations en recyclinginstallaties. De mogelijkheden om materialen te heffen en te verplaatsen of op hoge opleggers en hoppers te laden, bieden echte voordelen voor de afvalverwerking en recycling.
 
De HF-technologie biedt een hoog hydraulisch debiet en dankzij de nieuwste generatie 190 l/min load sensing pomp en flow compensated hydraulic distributor zeer goede hydraulische prestaties. Hierdoor kan de operator met aanzienlijk lagere toerentallen werken, waardoor minder brandstof wordt gebruikt en aanzienlijk kortere cyclustijden mogelijk zijn. Om onnodige olieopwarming en vermogensverlies te voorkomen, levert de lastafhankelijke pomp alleen olie wanneer hydraulisch vermogen nodig is.
 
Bobcat biedt verschillende bandenopties voor afval- en recyclinglocaties. Zo is er de Michelin 460/70R24 BIBLOAD, een staalversterkte band met een ruitvormig loopvlakpatroon dat meer weerstand biedt tegen slijtage en voor een soepele rit zorgt. De Nokian 480/65R24 Tri Steel-band is een speciale staalversterkte band die ideaal is voor afvalverwerkings- en recyclinginstallaties en voor industrieel gebruik dat een hogere lekbestendigheid vereist. De derde optie is de nieuwe Camso TLH 792S 13 R24, een robuuste band met een lekvrije werking en een uitstekende tractie bij extreem gebruik en optimale stabiliteit, duurzaamheid en comfort. Uitgerust met deze band hebben de machines een maximale rijsnelheid van 15 km/u en zijn ze voorzien van versterkte assen voor zwaar gebruik.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Graafmachine in overslaguitvoering verbruikt 25% minder

Graafmachine in overslaguitvoering verbruikt 25% minder

De nieuwe MH3040 van Caterpillar (Bergerat Monnoyeur Belgium) bouwt voort op zijn voorganger, de M325D L MH. Deze graafmachine in overslaguitvoering kan ingezet worden voor overslag bij schroot-, afval- en houtzagerijbedrijven. De giek,[…]

13/07/2021 | Caterpillar
'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

Komatsu toont de toekomst van de minigraver

Komatsu toont de toekomst van de minigraver

Kobelco introduceert nieuwe generatie graafmachines

Kobelco introduceert nieuwe generatie graafmachines

Meer artikels