Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Telecommunicatietoren krijgt nieuwe bestemming

Telecommunicatietoren krijgt nieuwe bestemming

De bekende telecommunicatietoren blijft behouden als herkenningspunt op de VRT-site. De omroeptoren moet een publieke functie krijgen. De antennes worden van de toren gehaald en er komt een projectoproep om de bestemming te veranderen naar bijvoorbeeld een restaurant of een nachtclub. De toren waarop zich de ontvangers en zenders van de openbare omroep bevinden, werd al in 1963 gepland en was het voorwerp van vijf opeenvolgende ontwerpen. Het laatste ontwerp, uit 1977, werd vier jaar later uitgevoerd. De toren werd op 25 november 1982 in gebruik genomen.

De 89 m hoge toren is gemaakt in gewapend beton en rust op een 9 m diepe fundering. Hij bestaat uit een schacht met vierkante plattegrond en holle vlakken en een ronde bovenbouw met platform in de vorm van een omgekeerde kegel, bekroond door een koepel afgesneden door twee plateaus vol antennes. De doorsnede van de koepel bedraagt 34 m.

De realisatie van de toren was een technisch huzarenstukje: de schacht werd gebouwd door middel van klimbekisting en de bovenbouw van 5.000 ton, die op de grond werd vervaardigd, werd gehesen via hydraulische pompen in zestien trossen van eenendertig hefkabels. Aannemer Van Hout had destijds zestig uren verdeeld over vijf dagen (dus ongeveer 15 m in een dag van twaalf uren) nodig om de koepel op zijn definitieve plaats te hijsen. De bouwkosten van de toren bedroegen ongeveer 200 miljoen frank, bijna 5 miljoen '.

De telecommunicatietoren verzorgde de straalverbindingen en fungeerde als schakelcentrum voor de Europese verbindingen van het technisch centrum van de European Broadcasting Union (EBU) in Brussel. In tegenstelling tot wat velen denken, werd de toren niet gebruikt om radiosignalen en televisiebeelden bij de eindgebruikers te krijgen. Door de digitalisering en de goedkopere satellietverbindingen zijn de antennes op de toren vandaag grotendeels buiten gebruik.

Wel zijn nog vier ontvangstantennepanelen voor Terrestrial News Gathering (TNG) in de vier windrichtingen actief. Dit systeem werkt samen met vier antennepanelen op een overheidsgebouw in het centrum van Brussel en zorgt voor ontvangst van de mobiele TNG-wagens die gebruikt worden door de nieuwsdienst. Een testzender en ontvangst- en zendantennes voor radioreportages zijn eveneens nog actief, net als een draaibare parabool voor tv-reportages via tijdelijke straalverbinding tijdens evenementen zoals popfestivals of een wielerwedstrijd.

Sinds de meeste antennes grotendeels buiten werking werden gesteld en het stralingsniveau op de toren ernstig zakte, wordt de toren steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden. Sinds 19 december 2006 wordt de toren verlicht als baken in de Brusselse skyline. Het Brusselse Gewest betaalde de installatie, een combinatie van spotlampen en ledverlichting geïnstalleerd door Philips Lighting.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'