Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tectum en Wyckaert vernieuwen dak met behulp van een tent

Gerelateerde onderwerpen :

,
Tectum en Wyckaert vernieuwen dak met behulp van een tent

Deadlines zijn altijd strak in de bouwsector. Maar wat doe je als de opdrachtgever je vraagt om de klus zeker tijdens hun zomervakantie te klaren en er dus ook geen rekening kan worden gehouden met weerverlet? Dan zorg je gewoon dat het dak droog blijft. Samen met bouwbedrijf Wyckaert vernieuwcde Tectum Group het dak van het Europese distributiecentrum van Volvo in Gent met behulp van een enorme tent.
Begin dit jaar viel er een stevige opdracht in de mailbox van Tectum Constructors: het vernieuwen van ruim 7.000 m² roofing bij vrachtwagenconstructeur Volvo. “We renoveerden tijdens een vorige opdracht reeds het volledige dak van het distributiemagazijn. Nu werd de eerste fase van het productiegebouw aan ons toevertrouwd”, vertelt regiomanager Pieter Den Haese.
 
“Een mooie opdracht dus, maar voor ons zaten er twee uitdagingen aan. Ten eerste was er een strakke timing die geen rekening hield met het weerverlet en bijkomend werden heel strenge eisen gesteld op het vlak van logistiek en veiligheid. De assemblage van de vrachtwagens draaide immers tot zaterdagochtend 17 juli en pas daarna kon de vernieuwing van het dak starten”, vervolgt Pieter Den Haese.
 
Dat betekende ook dat de zones voor de aanvoer van dakmateriaal niet op voorhand ingericht konden worden. Omdat Tectum Group en aannemer Wyckaert al eerder op de site hebben samengewerkt en de teams de logistieke en veiligheidseisen ter plaatse goed kennen, vonden ze elkaar opnieuw in een partnerschap waarbij de krachten en kennis konden gebundeld worden.
 
Oefening in rendement
 
Samen met het team van Wyckaert werd ook de uitdaging van het weerverlet aangepakt. “In een vorig project van de dakvernieuwing hadden we het weer buitenspel gezet door in een tent te werken. Toen hebben we het dak opgedeeld in zones van 450 m² en overkoepelden die met een professionele feesttent. Die 450 m² was het rendement dat we op vijf werkdagen kunnen halen. Eén dag was bedoeld voor het verplaatsen van de tent”, legt de regiomanager uit.
 
Projectleider Brecht Pieters leidt de huidige vernieuwingsoperatie in goede banen. Ook hij ziet voordelen in de nieuwe manier van werken. “We weten dat we iedere dag aan de slag kunnen. Dat geeft zekerheid wat betreft de timing. Vorige keer waren we toch een dag per week bezig met het verplaatsen van de tent, nu hebben we daar een oplossing voor gevonden. Door over een lengte van 175 m rails aan te leggen kan de tent simpelweg over het dak verschoven worden naargelang de werken vorderen. Ook de tent zelf werd groter: met een overspanning van ruim 36 m garandeert deze aanpak dat er veel tijdsefficiënter gewerkt kan worden”, aldus Pieters.
 
Bouwvakantie
 
De periode die door de opdrachtgever werd vooropgesteld om de dakvernieuwing te realiseren, viel grotendeels samen met de traditionele bouwvakantie. Ook daar werd een oplossing voor gevonden door met de vakantiedagen te gaan schuiven. “We zijn met het volledige team heel flexibel met onze vakantieplanning omgegaan. Sommigen zijn al met vakantie geweest, anderen gaan pas later, als het werk af is,” vertelt Brecht.
 
De volledige dakvernieuwing wordt aangepakt door twee ploegen die gedurende drie weken zes dagen op zeven zullen zorgen dat de strikte timing wordt gehaald. Naast het afbreken en vernieuwen van de volledige dakbedekking, dient Tectum Group ook negen lichtstraten af te breken en dicht te maken met een volledige nieuwe draagstructuur met steeldeck waarin rookafvoerluiken geïntegreerd worden.
 
Werken in een tent
 
Of het werken in een tent meevalt? “Onze mannen hadden de eerste keer wel een ‘wow-gevoel’ toen ze hoorden dat ze in een tent zouden werken. Maar nu zijn ze het gewoon en zien ze de vele voordelen ervan in. Ze verliezen geen tijd meer met het droog maken van de ondergrond, maar kunnen onmiddellijk aan de slag. Bij regenweer is er ’s morgens ook nooit twijfel of ze nu wel of niet naar de bouwwerf moeten komen, hier kunnen we altijd werken. Bij mooi weer schuiven we de tentzeilen gewoon open en werken we onder de blote hemel”, vertelt Brecht Pieters.
 
De aanpak met de tent heeft ondertussen zijn nut bewezen en werd verfijnd. “We hebben al doende moeten leren, de voordelen waren in het eerste project al duidelijk maar door onze ervaringen te bundelen met  onze partner Wyckaert hebben we een vernuftig systeem uitgedokterd om nog tijdsefficiënter te werken en de invloed van het weer, zowel regen als warmte, te minimaliseren. Dat de aanpak werkt bewijst niet alleen het succesvol afronden van het vorige project en de opdracht om ook de tweede fase te beginnen maar ook de toezegging van de opdrachtgever om de derde fase van de vernieuwingsoperatie te mogen aanpakken”, besluit projectleider Brecht Pieters.
 
Tectum Group is gespecialiseerd in daken en gevels. Het bedrijf is actief in België met vestigingen in Genk (waar ook de hoofdzetel is gevestigd), in Eke, Melle, Hoboken, Brussel en Charleroi. De markt in Nederland en Polen wordt via lokale vestigingen bereikt. De activiteiten richten zich op de constructie van platte en hellende daken voor de professionele markt. Ook voor dakonderhoud, herstellingen en renovaties worden oplossingen geboden. Balustrades en valbeveiliging maken eveneens deel uit van het aanbod. De groep telt meer dan 400 medewerkers. Met een geconsolideerde omzet van 140 miljoen € wordt jaarlijks meer dan 4,5 miljoen m² waterdichting op alle soorten daken gerealiseerd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels