Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Technische functies blijven belangrijkste knelpuntberoepen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Technische functies blijven belangrijkste knelpuntberoepen

PXL Hasselt

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) publiceerde zopas haar jaarlijkse knelpuntberoepenlijst. Knelpunten zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Ook dit jaar bestaat de helft van de top tien uit beroepen met een technische functie: van technicus industriële relaties, over werfleider, tot onderhoudsmecanicien.
“Bij de bacheloropleidingen bouw en elektromechanica merken we dat studenten al vanaf het moment dat ze met hun eindstage en bachelorproef bezig zijn, van de schoolbanken worden weggeplukt. Nog voordat ze afstuderen hebben ze al een contract op zak”, zegt Marleen Schepers, hoofd van het departement Green & Tech bij de Hogeschool PXL in Hasselt.
 
De VDAB knelpuntstudie telt dit jaar niet minder dan 190 knelpuntberoepen. Ondanks de coronacrisis blijft de zoektocht naar technisch personeel voor werkgevers moeilijk. Meer dan de helft van de top tien van de knelpuntberoepen betreft dan ook een technische functie: van technicus industriële relaties, over werfleider, tot onderhoudsmecanicien. De zoektocht naar technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk.
 
“Als opleidingsinstituut doen we alles wat we kunnen om aan die vraag van het werkveld te voldoen. Binnen de Hogeschool PXL, het departement Green & Tech worden profielen opgeleid voor de knelpuntopleidingen in de bouw en de technologische sectoren. Het gaat gaat hier om zowel bachelor- als graduaatsopleidingen. Om aan de grote vraag van de bedrijven tegemoet te komen, zijn we binnen PXL-Green & Tech in 2019 gestart met graduaatsopleidingen (tweejarige vrij specifiek gerichte hoger onderwijsopleidingen”, vervolgt Marleen Schepers.
 
“De eerste afgestudeerden komen in juni 2021 op de arbeidsmarkt terecht. Het betreft graduaten in de elektromechanische systemen, hernieuwbare energiesystemen, hvac-systemen, bouwkundig tekenen en werforganisatie in de bouw. Deze studenten starten vanaf midden februari met hun laatste periode werkplekleren waar ze gedurende de hele periode in het bedrijf leren. We verwachten dat veel van deze studenten onmiddellijk een job krijgen in het bedrijf waar ze werkplekleren doen”,  besluit Marleen Schepers.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sectorfondsen bieden betaalbaar bijleren voor bedrijven

Sectorfondsen bieden betaalbaar bijleren voor bedrijven

Met de campagne iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden. Deze[…]

25/11/2022 | Vakopleiding
“Hoog tijd om het syteem van duaal leren op te waarderen”

“Hoog tijd om het syteem van duaal leren op te waarderen”

Opleidingsprogramma voor heftruckchauffeurs om 4.000 vacatures in te vullen

Opleidingsprogramma voor heftruckchauffeurs om 4.000 vacatures in te vullen

Steeds minder jongeren volgen voltijds bouwonderwijs

Steeds minder jongeren volgen voltijds bouwonderwijs

Meer artikels