Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Technische functies blijven belangrijkste knelpuntberoepen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Technische functies blijven belangrijkste knelpuntberoepen

PXL Hasselt

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) publiceerde zopas haar jaarlijkse knelpuntberoepenlijst. Knelpunten zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Ook dit jaar bestaat de helft van de top tien uit beroepen met een technische functie: van technicus industriële relaties, over werfleider, tot onderhoudsmecanicien.
“Bij de bacheloropleidingen bouw en elektromechanica merken we dat studenten al vanaf het moment dat ze met hun eindstage en bachelorproef bezig zijn, van de schoolbanken worden weggeplukt. Nog voordat ze afstuderen hebben ze al een contract op zak”, zegt Marleen Schepers, hoofd van het departement Green & Tech bij de Hogeschool PXL in Hasselt.
 
De VDAB knelpuntstudie telt dit jaar niet minder dan 190 knelpuntberoepen. Ondanks de coronacrisis blijft de zoektocht naar technisch personeel voor werkgevers moeilijk. Meer dan de helft van de top tien van de knelpuntberoepen betreft dan ook een technische functie: van technicus industriële relaties, over werfleider, tot onderhoudsmecanicien. De zoektocht naar technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk.
 
“Als opleidingsinstituut doen we alles wat we kunnen om aan die vraag van het werkveld te voldoen. Binnen de Hogeschool PXL, het departement Green & Tech worden profielen opgeleid voor de knelpuntopleidingen in de bouw en de technologische sectoren. Het gaat gaat hier om zowel bachelor- als graduaatsopleidingen. Om aan de grote vraag van de bedrijven tegemoet te komen, zijn we binnen PXL-Green & Tech in 2019 gestart met graduaatsopleidingen (tweejarige vrij specifiek gerichte hoger onderwijsopleidingen”, vervolgt Marleen Schepers.
 
“De eerste afgestudeerden komen in juni 2021 op de arbeidsmarkt terecht. Het betreft graduaten in de elektromechanische systemen, hernieuwbare energiesystemen, hvac-systemen, bouwkundig tekenen en werforganisatie in de bouw. Deze studenten starten vanaf midden februari met hun laatste periode werkplekleren waar ze gedurende de hele periode in het bedrijf leren. We verwachten dat veel van deze studenten onmiddellijk een job krijgen in het bedrijf waar ze werkplekleren doen”,  besluit Marleen Schepers.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

CEO Hein Dirix (l.) en human resources manager Manuel Moral van SPIE Belgium, mochten voor de tweede opeenvolgende keer de hoofdprijs in de categorie ‘Jongerenintegratie en begeleiding in het professionele traject’ van de[…]

27/09/2021 | SPIE Belgiumstudenten
"Ik kan alle meisjes een job als schrijnwerker aanraden"

"Ik kan alle meisjes een job als schrijnwerker aanraden"

Na jarenlange daling opnieuw meer leerlingen in de bouw

Na jarenlange daling opnieuw meer leerlingen in de bouw

Te weinig elektrotechnici om Vlaanderen te voorzien van 30.000 publieke laadpunten

Te weinig elektrotechnici om Vlaanderen te voorzien van 30.000 publieke laadpunten

Meer artikels