Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Te veel werk, te weinig volk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Te veel werk, te weinig volk

Pol Clement is de nieuwe voorzitter van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers.

© Bouwunie

De schrijnwerkers en interieurbouwers hebben veel werk. 4 op de 10 zegt dat hun orderboekje nog beter gevuld is dan vorig jaar. Ze zijn dan ook op zoek naar extra werkkrachten. Een bijna onmogelijke zoektocht, zegt 98%! 85% van de schrijnwerkbedrijven investeert dan maar in een modern, grotendeels geautomatiseerd machinepark. Dat blijkt uit de enquête die Bouwunie hield bij haar leden-schrijnwerkers en –interieurbouwers. Pol Clement uit Pepingen is de nieuwe voorzitter van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers.

Opvallend t.o.v. de voorgaande jaren is dat de schrijnwerkers nu wat meer actief zijn in binnenschrijnwerk en interieurbouw en iets minder in buitenschrijnwerk. Ook houtskeletbouw wordt vaker genoemd. 96% van de ondervraagde bedrijven zijn zelf rechtstreeks actief op de particuliere renovatiemarkt. 73% heeft klanten in de nieuwbouw. 48% werkt voor andere bedrijven. 10% werkt voor de zorgsector, in scholen of ziekenhuizen. 11% voert rechtstreeks overheidsopdrachten uit. 51% besteedt opdrachten, of een deel ervan, uit. 59% werkt (ook) zelf (al eens) als onderaannemer. Bij 2 op de 3 vertegenwoordigt onderaanneming minder dan 20% van de omzet. Amper 7% van de schrijnwerkers werkt zo goed als uitsluitend onderaanneming.  

92% van de ondervraagde bedrijven heeft voldoende of zelfs te veel werk (30%). Dat is zelfs nog meer dan vorig jaar, toen ook al opvallend hoge cijfers opgetekend werden (resp. 90% en 20%). De orderboekjes zijn goed gevuld. 48% is nog fulltime bezig voor 1 tot 3 maanden. 10% zit goed voor meer dan een half jaar. 38% zegt dat zijn orderboekje nu dikker is dan vorig jaar. Bij 12% lopen de opdrachten tot minder ver in de tijd. Ook dit is beter dan vorig jaar.
 
Door het hoge werkvolume is ook de vraag naar extra werkkrachten groot. 37% van de schrijnwerkbedrijven heeft in 2019 mensen aangeworven. Bij een heel aantal ging het om een vervanging van iemand die wegging (pensioen, ontslag …), bij de helft om een bijkomende persoon. 40% van de bedrijven is momenteel op zoek naar nieuwe werkkrachten. Bij 7 op de 10 gaat het om extra
mensen.

Het vinden van nieuwe werkkrachten is wel aartsmoeilijk, aldus 98%. 62% spreekt van “bijna onmogelijk”, 36% houdt het op “moeizaam”. Om vacatures in te vullen doet 36% al eens beroep op uitzendkrachten, maar amper 6% is daar echt tevreden over.

Oneerlijke concurrentie

Ondanks het hoge werkvolume blijft de concurrentie hard. De schrijnwerkers doelen dan vooral op de oneerlijke concurrentie, van buitenlanders (57% heeft daar last van) en bijklussers (56%), maar ook van vormen van sociale fraude zoals schijnzelfstandigen (44%), bedrijven die hun werknemers in een verkeerd – goedkoper - paritair comité onderbrengen (20%) of die misbruik maken van het systeem van de tijdelijke werkloosheid (17%). Hoe meer de schrijnwerkers onderworpen worden aan regeltjes en eisen, hoe talrijker de mogelijkheden voor oneerlijkheid. 52% zegt echt last te hebben van de oneerlijke concurrentie. En die oneerlijke concurrentie neemt toe, volgens 59%.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

De stad Mechelen start dit voorjaar de restauratie van twee waardevolle panden aan de Frederik de Merodestraat in het hart van de stad. Het leegstaande historische pand ‘t Schipke wordt gerestaureerd om er vervolgens een museumcafé[…]

15/04/2022 | DakErfgoed
Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Meer artikels