Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Te renoveren woningen goedkoper dan vraagprijs

Een woning waar nog wat renovatiewerk aan is, wordt gemiddeld 23,7% goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Instapklare woningen halen gemiddeld een verkoopprijs die 9,8% onder de vraagprijs ligt. Die analyse maakte vastgoedorganisatie Century 21 naar aanleiding van de Telefacts-reportage over het toenemende aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat.

'Indien ze niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze kiezen voor een kant-en-klare woning. Maar uit financiële noodzaak zien we steeds meer kopers voor een renovatiepand kiezen', zegt woordvoerster Isabelle Vermeir.

Wie in België een instapklare woning of kant-en-klaar appartement koopt, kan een bod doen dat gemiddeld 9,8% onder de vraagprijs ligt, weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw. Bij te renoveren of op te frissen panden is vaak meer dan dubbel zoveel onderhandelingsruimte en verkoopt men gemiddeld 23,7% onder de vraagprijs.

'Er is uiteraard wel een groot verschil tussen 'op te frissen' en 'volledig te renoveren'. Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de grootte van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel reeds aan hun woondroom beginnen. Ze pakken eerst aan wat ze kunnen en willen vooral dat het woongedeelte, waar ze hun vrienden en familie ontvangen, er piekfijn uitziet', nuanceert Isabelle Vermeir.

Niet toevallig zag Febelfin, de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. In 2004 werden 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen