Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Te renoveren woningen goedkoper dan vraagprijs

Een woning waar nog wat renovatiewerk aan is, wordt gemiddeld 23,7% goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Instapklare woningen halen gemiddeld een verkoopprijs die 9,8% onder de vraagprijs ligt. Die analyse maakte vastgoedorganisatie Century 21 naar aanleiding van de Telefacts-reportage over het toenemende aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat.

'Indien ze niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze kiezen voor een kant-en-klare woning. Maar uit financiële noodzaak zien we steeds meer kopers voor een renovatiepand kiezen', zegt woordvoerster Isabelle Vermeir.

Wie in België een instapklare woning of kant-en-klaar appartement koopt, kan een bod doen dat gemiddeld 9,8% onder de vraagprijs ligt, weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw. Bij te renoveren of op te frissen panden is vaak meer dan dubbel zoveel onderhandelingsruimte en verkoopt men gemiddeld 23,7% onder de vraagprijs.

'Er is uiteraard wel een groot verschil tussen 'op te frissen' en 'volledig te renoveren'. Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de grootte van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel reeds aan hun woondroom beginnen. Ze pakken eerst aan wat ze kunnen en willen vooral dat het woongedeelte, waar ze hun vrienden en familie ontvangen, er piekfijn uitziet', nuanceert Isabelle Vermeir.

Niet toevallig zag Febelfin, de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. In 2004 werden 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven introduceert nieuw protocol voor verkeersveilige bouwwerven

Leuven introduceert nieuw protocol voor verkeersveilige bouwwerven

De stad Leuven wil de hinder voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers bij bouwwerven beperken en werfomgevingen verkeersveiliger maken. Hiervoor werd een nieuw protocol uitgewerkt dat voortaan zal deel uitmaken van de vergunning voor de[…]

23/10/2021 | VeiligheidLeuven
Houben 'komt van de grond'

Houben 'komt van de grond'

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel