Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Te beperkt aanbod duwt steeds meer gezinnen in de schulden

Te beperkt aanbod duwt steeds meer gezinnen in de schulden

De schulden van Belgische gezinnen nemen toe, zo blijkt uit recente cijfers. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) merkt op dat een groter woningenaanbod de woningprijzen moet doen krimpen. Door een verzekering van een deel van de eigen inbreng in hypothecaire leningen moet de overheid meer gezinnen in staat stellen om een nieuwe woning te bouwen. Tegelijk moeten gezinnen die een bestaande woning kopen de kans krijgen om door grondige renovaties hun energiefactuur te verlagen.

'Gezinnen moeten vandaag meer lenen om een woning te financieren omdat de woningprijzen stijgen. Dit heeft te maken met een algemeen tekort aan woningen in vergelijking met een stijgende vraag. De overheid moet dus de bouw van nieuwe woningen blijven steunen, anders zal het aanbod steeds kleiner worden in vergelijking met de onvermijdelijk stijgende vraag door de onafgebroken bevolkingsgroei', meent de VCB.

Kapitaalbuffer

Ze wijst erop dat de Nationale Bank vorige maand aan de banken heeft gevraagd om ook in 2016 een verhoogde kapitaalbuffer aan te houden voor hypothecaire leningen. Door de voortdurend strenge voorwaarden die de Nationale Bank aan hypothecaire leningen oplegt, moeten gezinnen voor een hypothecaire lening meer zelf inbrengen. Daardoor moeten ze meer dan voordien eerst voldoende eigen kapitaal kunnen verzamelen om een energiezuinige nieuwe woning te bouwen. Een waarborg of verzekering van de overheid voor een deel van de eigen inbreng kan gezinnen helpen die wel over voldoende inkomen maar over onvoldoende spaargelden beschikken.

'Zonder ondersteuning dreigen gezinnen noodgedwongen woningen van slechte kwaliteit te moeten kopen met een hoog energieverbruik. Door dit hoge energieverbruik hebben ze dan weer onvoldoende middelen om te renoveren. Ook wie een bestaande woning koopt, moet kunnen lenen om ze grondig te renoveren en energiezuiniger te maken', oppert de VCB.

De overheid moet de bouw van nieuwe woningen blijven steunen.

Zelfs als de leninglast stijgt, kan de woonlast volgens de VCB nog steeds dalen door energiebesparende investeringen. Energiezuinige nieuwbouw en doorgedreven energiebesparende renovaties zijn noodzakelijk om wonen in de toekomst betaalbaar te houden. Deze investeringen zijn ook in het voordeel van de banken, want die krijgen daardoor een waardevastere woningportefeuille. Zo ontstaat een win-winsituatie voor de particulieren en de banken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen