Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Gerelateerde onderwerpen :

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Met het grootschalige woonproject Baudry voegt projectontwikkelaar DCA ruim tachtig assistentiewoningen toe aan het woningaanbod van de gemeente Bornem. Dat is nodig, want volgens de bevolkingsvooruitzichten zal het aantal 65-plussers in Bornem de komende tien jaar met een kwart toenemen. Aan de nieuwe residentie zijn ook diensten zoals een brasserie, een petanquebaan en een fitnessruimte verbonden. Het Baudrycomplex bevindt zich op een terrein van 6.687 m² tussen de Barelveldweg en de Sint-Amandsesteenweg, vlakbij de watertoren.

Het moderne, melkwitte gebouw telt vijf bouwlagen. De architectuur in modern-kubistische stijl is van M2 Architecten bvba uit Antwerpen. De uitvoering van het project werd opgevolgd door architect Bart Van Laethem uit Bornem. De projectontwikkeling gebeurde door DCA Woonprojecten uit Beerse en ABO Building Projects uit Bornem, die ondertussen werden samengevoegd. De vzw Zorgwonen zal de verhuur en het beheer van de flats op zich nemen en instaan voor de goede zorg van de bewoners.Luc De boeck, burgemeester van Bornem, is tevreden met de komst van het woonproject. “In Bornem is bijna 30% van de 65-plussers ouder dan 80 jaar. Bijna 20% van de inwoners is ouder dan 65. Een complex als dit is zeker een meerwaarde voor onze gemeente. Soms wordt te snel beslist om te verhuizen naar een woonzorgcentrum, terwijl de persoon in kwestie eigenlijk nog midden in het leven staat. Blijvende sociale integratie en zelfstandigheid van oudere of zorgbehoevende personen is iets dat we in Bornem absoluut willen stimuleren”, aldus De boeck.

“Mensen hebben vaak nog een fout beeld van assistentiewoningen. Dit is geen ‘bejaardentehuis’, zoals soms denigrerend gedacht wordt. Centraal in ons hele project staat juist de missie om iedereen zo zelfstandig mogelijk te laten leven. Dankzij de samenwerking met Zorgwonen vzw is er zorg en dienstverlening in overvloed, maar de bewoners beslissen zelf in welke mate ze ervan gebruik willen maken”, zegt Luc Neefs, bestuurder van DCA.

Baudry, de naam van de zorgresidentie, komt uit het verleden van de gemeente. Het sprookjesachtige kasteel Marnix van Sint-Aldegonde, gelegen aan de Oude Schelde, is sinds 1773 in het bezit van de familie de Marnix, waarvan sommige leden sinds 1881 ook de naam ‘de Sainte-Aldegonde’ voeren. In 1780 werd Baudry de Marnix kasteelheer. De familie en de nakomelingen van de kasteelheer drukten vele jaren hun stempel op de geschiedenis van Bornem.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Imposante kippenvoersilo’s worden verbouwd tot woonblok

Imposante kippenvoersilo’s worden verbouwd tot woonblok

Midden vorige maand startte aannemer Verhelst in opdracht van de De Goaverse Statie bvba met de ontmanteling van de bedrijfssite Voeders Leroy/Van Simaey langs de spoorlijn Oudenaarde-Gent in Asper (Gavere). Het opzet is om op de site aan de[…]

19/02/2019 |
The Green Bay bouwt megadatacenter in Borsele

The Green Bay bouwt megadatacenter in Borsele

Leiedal herontwikkelt Isocab in Bavikhove

Leiedal herontwikkelt Isocab in Bavikhove

Trans Architectuur mag Gentbrugs dienstencentrum aanpakken

Trans Architectuur mag Gentbrugs dienstencentrum aanpakken

Meer artikels