Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Systimber wint de vierde Houten Kop

Systimber wint de vierde Houten Kop

Systimber, een nieuw houtbouwsysteem met massieve balken, heeft op de beurs Hout & Habitat de vierde Houten Kop gewonnen. De award gaat naar een Belgische houtprofessional (een zelfstandige of een bedrijf uit de houtsector) die zich het voorbije jaar liet opmerken met een innovatief product, een vernieuwende techniek, een originele toepassing of een inspirerende houtrealisatie. De jury moest dit jaar een keuze maken uit 50 genomineerden. De Mini Box van Mini Archi kreeg een eervolle vermelding.

Systimber is een bouwsysteem met geperforeerde balken in massief vurenhout die aan elkaar gekoppeld worden met stalen bouten die tegelijk dienst doen als afstandhouders. Met de balken en bouten kunnen zowel vloeren, wanden als daken worden samengesteld. De afstandhouders zorgen ervoor dat elke houten balk afzonderlijk kan zwellen en krimpen, terwijl de totale afmeting van het dak, de vloer of de wand dezelfde blijft. Om te vermijden dat door het werken van het hout kieren zouden ontstaan, worden tussen de verbindingen dubbele epdm-dichtingen aangebracht. Die houden de constructie water- en luchtdicht.

Snel en eenvoudig

De opbouw van een Systimber-woning is eenvoudig. Twee schrijnwerkers, met standaard handgereedschap en een afkortzaag, kunnen per dag 100 m² zagen en monteren. Dat betekent dat ze met twee een middelgrote woning kunnen optrekken in één week. Het doorboren van de balken gebeurt in vzw Zonnehoeve Production, een beschutte werkplaats die is gespecialiseerd in houtverwerking.

Modelwoning

Bouwonderneming Klassis uit Roeselare bouwt deze maand op basis van Systimber een modelwoning in Hulste (Harelbeke). Systimber zelf bouwde al in mei een demopaviljoen in De Pinte. De montage daarvan kun je bekijken op www.systimber.com.

Eervolle vermelding

De jury gaf een eervolle vermelding aan de Mini Box van Mini Archi. Dat is zowel een speelgoedbox als een decoratief houten element met daarin 18 bouwelementen waarmee de mooiste hedendaagse gebouwen kunnen worden gemaakt. In de doos, die afsluitbaar is met twee schuifpanelen, zitten twee kleinere dozen en een aantal gekleurde accessoires. Door de talloze combinatiemogelijkheden stimuleert dit modulaire bouwsysteem de inventiviteit en creativiteit van kinderen en laat het hen toe de eerste basisprincipes van architectuur te ontdekken, zonder te vervallen in het stereotiepe beeld van het bakstenen huisje met zadeldak.

Mini Archi, ontwerper van de Mini Box, is een Belgisch merk ontwikkeld door Ana-Maia en Laurent Maes, een koppel jonge ouders-architecten-designers. Zij ontwerpen ludiek, intelligent speelgoed uit duurzame materialen en met minimalistische lijnen.

De Mini Box is vervaardigd van berkenmultiplex, meet 28 bij 8 bij 7 cm (l x b x h) en is geschikt voor mini-architecten vanaf drie jaar. Meer info via www.miniarchi.com/fr/mini-box.

Bezoekers

De Houten Kop was ook dit jaar een ontwerp van de firma Alinhout uit Antwerpen. Hout & Habitat lokte dit jaar bijna 10.000 bezoekers naar Antwerp Expo.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring