Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Systimber en Ecocoon winnen architectenprijs en persprijs op Bouwinnovatie

Gerelateerde onderwerpen :

Systimber en Ecocoon winnen architectenprijs en persprijs op Bouwinnovatie

Het houtbouwsysteem Systimber en Ecocoon hebben respectievelijk de prijs van de architectenjury en de prijs van de persjury gewonnen op Bouwinnovatie 2016. Daarnaast werden Kurt Wouters en Gunther Steurs gelauwerd als meest verdienstelijke werkgever en meest verdienstelijke bouwvakker tijdens de Nacht van de Bouwvakker van Bouwunie Limburg op vrijdag 29 januari in de Hasseltse Versuz.

De architectenjury bekroonde op deze Limburgse bouwbeurs het systeem 'Systimber' op de stand van Ecomat. 'Het product viel ons op door een duidelijke communicatie omtrent hun gewonnen award 'De houten kop' op de beurs ‘Hout & Habitat’ eind november 2015. We hebben tevens een zeer professionele uitleg gekregen over de mogelijkheden en nieuwigheden van het product. Het systeem is een verbeterd systeem van het houtmassiefbouwprincipe. Door de toevoeging van metalen koppelstukken en het plaatsen van de houten balken in verticale stand wordt het uitzetten van het hout voorkomen. Dit zorgt voor een striktere maatvastheid van een gebouw. Eén systeem kan zorgen voor de opbouw van wanden, vloeren en daken. Veel aandacht werd besteed aan de luchtdichtheid van het systeem. Het systeem is opgebouwd als een Meccano-kit waardoor het zeer snel door iemand kan aangeleerd worden. Het resulteert ook in een zeer snelle opbouwtijd. Door de houten balken al in de productiefase te behandelen, kan het direct gebruikt worden als eindafwerking voor het interieur zonder extra vloer-, pleister- of schilderskosten', motiveerde ing. Arch. Bert Vandael de keuze.

Reageerbuisje

De persjury was blij verrast door de esthetische inspanningen van de exposanten en de fraaie aankleding van hun beursstands dit jaar. Ze kende de derde plaats toe aan Van Vlierden Groenbedrijf uit Neerpelt en de tweede plaats aan Meers Patrick bvba uit Bilzen. 'De enige echte winnaar van de prijs van de persjury tijdens Bouwinnovatie 2016 is echter een stand die met zijn brede grastapijt, lichtkrant, luchter, ecologisch verantwoorde houtlook wanden en twee zitinterieurs de bezoekers onweerstaanbaar naar binnen zuigt. Als gadget krijgen ze bovendien het gepresenteerde product, isolatiebolletjes, in een reageerbuisje mee naar huis. Daarom gaat de eerste plaats naar stand nr. 386, Ecocoon uit Rummen', verklaarde de voorzitter van de persjury.

Kurt Wouters van W&K dakwerken uit Peer werd bekroond als meest verdienstelijke werkgever 2015. De brave man heeft de afgelopen tijd heel wat te verduren gehad: een sportongeval, wanbetalers, ziekte en alsof dat nog niet genoeg was een bedrijfsbrand. Ondanks alle tegenslagen staat deze ondernemer 'pur sang' er echter helemaal terug, samen met zijn personeel. Ook zij deden immers letterlijk hun duit in het zakje om hun bedrijf en hun werkgever er weer bovenop te helpen en de Bouwunie-leuze 'Samen sterk in de bouw' in daden om te zetten.

De transformatie in de bouw is ingezet.

Gunther Steurs, de meest verdienstelijke werknemer 2015, is van opleiding schrijnwerker en kan bogen op een lange staat van dienst. Hij is immers reeds twintig jaar actief, waarvan 19 jaar bij dezelfde werkgever, Raamexpres uit Lummen. Deze all-round medewerker, op wie elke werkgever terecht fier zou zijn, is bovendien graag gezien bij zijn collega's.

2020 in zicht

Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg, stelde vast dat we nog amper vier jaar verwijderd zijn van het dwingende jaar 2020, wanneer we bijna-energieneutraal moeten bouwen. 'Het klimaat en de daarmee gepaard gaande Europese, nationale en Vlaamse regelgeving dwingen elke bouwspecialiteit om aangepast te reageren. Elke aannemer moet zich ervan bewust zijn dat duurzaamheid de enige weg is die onze sector naar de toekomst leidt. Wie zich nu te nonchalant opstelt en denkt nog ruim de tijd te hebben, dreigt de trein naar morgen te missen', waarschuwde hij.

Peters wees erop dat de bouwsector zich in een zeer ingrijpende transformatiefase bevindt waaraan niet te ontsnappen valt. 'Houtskeletbouw, het verlijmen van allerhande gevelmaterialen, de evolutie van diverse technieken en een steeds betere isolatie wijzen erop dat de transformatie in de bouw is ingezet. Als bouwprofessionals hebben we een opvoedende en adviserende taak tegenover het publiek, waarbij een evenement als Bouwinnovatie hiervoor een uitstekend platform biedt. Heel wat leden hebben meteen ook het belang ingezien om zich bij te scholen en zich klaar te maken voor de toekomst. Ze hebben begrepen dat de toekomst een nieuwe mentaliteit vereist die focust op vakmanschap, een verhoogde finesse in de uitvoering en meer respect en collegialiteit tegenover wie volgt in de keten die het bouwproces ook morgen zal blijven. Elke bouwspecialiteit is leverancier aan de collega-aannemer die volgt in de keten. Hij is 'klant' en verdient hiervoor het vereiste respect. Slechts wanneer elke aannemer deze mentaliteit als vanzelfsprekend aanvaardt, zal de sector in zijn geheel de opgelegde doelstellingen voor morgen kunnen waarmaken. Bovendien zal deze samenwerking, die we vanuit Bouwunie Limburg al jarenlang promoten vanuit ons initiatief 'Beste Bouwteam', ook respect afdwingen bij onze opdrachtgevers-bouwheren', opperde hij.

De voorzitter van Bouwunie Limburg verwelkomde tevens een delegatie uit Madagascar, die zelfs haar eigen tv-kanaal had meegebracht. 'Hiermee beleeft deze Nacht van de Bouwvakker haar internationale doorbraak', straalde hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

De actuele viruscrisis slaat economisch en financieel diepe wonden, al verschillen de gevolgen per sector. De Federatie van Belgische Transporteurs (Febetra) maakt een stand van zaken op voor de transport- en logistieke sector. Daarvoor gebeurde[…]

Nieuwe voorzitter Confederatie Bouw Limburg

Nieuwe voorzitter Confederatie Bouw Limburg

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

Meer artikels