Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Syntra West vernieuwt opleiding installateur

Gerelateerde onderwerpen :

Syntra West vernieuwt opleiding installateur

© ©Lisa F. Young - stock.adobe.com

Het vak van installateur is er de jongste jaren niet eenvoudiger op geworden en dat zal er niet beter op worden. Enerzijds blijft de techniek evolueren, anderzijds verandert de reglementaire context. Denken we maar aan de afschaffing van de vestigingswet en de opkomst van allerhande nieuwe labels en certificeringen. Om een nieuwe generatie klaar te stomen voor de toekomst heeft Syntra West de installateursopleiding grondig hervormd.

Een installateur moet over een brede waaier van kennis en vaardigheden beschikken. Hij moet niet alleen de technische installaties kunnen aanleggen, maar moet ook iets afweten van verbranding, regeltechniek, elektronica en hydraulica. Bovendien moet hij plannen kunnen lezen en veilig kunnen werken. Minstens even belangrijk voor het welslagen van zijn zaak zijn sociale vaardigheden en commercieel inzicht. Bij dat alles moet hij zich bewust zijn van de impact op het milieu. Kortom, een hele opgave.

Twaalf modules

De vernieuwde opleiding van Syntra West is opgebouwd uit twaalf modules en neemt normaal gezien twee schooljaren in beslag. Voor wie het niet ziet zitten om het hele traject af te werken, zijn er echter eerdere uitstapmomenten die recht geven op een bepaalde beroepskwalificatie. Na de eerste vier modules kan de cursist bv. aan de slag als monteur installatietechnieken. Met nog twee modules erbij wordt hij vakman installatietechnieken, enz.

Oostende

Van de zes campussen van Syntra West is die in Oostende het kenniscentrum in energie- en installatietechnieken. Behalve de opleidingen tot installateur, worden er ook Cerga-opleidingen en bijscholingen gegeven, evenals basisopleidingen en hernieuwingen als erkend technicus voor het departement Omgeving (gasvormige en vloeibare brandstoffen, stookolietanks en verwarmingsaudit voor grote vermogens). Voorts zijn er opleidingen in verschillende technieken voor hernieuwbare energie (zonneboilers sanitair warm water en combisystemen, warmtepompen, fotovoltaïsche systemen en biomassa). Andere troeven zijn opleidingen in ventilatie en waterbehandeling.

Ateliers

Voor al deze technieken zijn praktijkoefeningen onontbeerlijk. Syntra West heeft daarom een hele reeks ateliers ingericht waar de cursisten zich vertrouwd kunnen maken met de kneepjes van het vak in een zo realistisch mogelijke omgeving.

Met dit vernieuwde traject wil Syntra West de nieuwe generatie van installateurs wapenen voor de uitdagingen die op hen af komen. Uiteraard kan men op twee jaar geen perfecte vakmensen klaarstomen, dat is een zaak van ervaring en bijscholing. De opleiding vormt wel een stevige basis voor een succesvolle loopbaan in de sector.

 
Meer inlichtingen vind je op www.syntrawest.be.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Veel minder SWT leidt niet tot meer arbeidsongeschiktheid

Veel minder SWT leidt niet tot meer arbeidsongeschiktheid

Nu het SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag of het vroegere brugpensioen) stevig verstrengd werd, wordt vastgesteld dat het aantal oudere werknemers met arbeidsongeschiktheid sterk is toegenomen. In de bouwsector is dat evenwel niet[…]

Confederatie Bouw juicht fiscale aanmoediging omscholing toe

Confederatie Bouw juicht fiscale aanmoediging omscholing toe

Ingangstest voor studenten industrieel ingenieur op komst

Ingangstest voor studenten industrieel ingenieur op komst

Leerlingen VTI Deinze vervangen schrijnwerk van hun school

Leerlingen VTI Deinze vervangen schrijnwerk van hun school

Meer artikels