Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Symposium over waterwegen en mobiliteit

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Vereniging Waterwegen en Zeekanaal vzw organiseert op 17 november een symposium in het Virginie Lovelinggebouw (VAC-gebouw) in Gent met als thema ?De waterweg: innovatieve hefboom voor de mobiliteit?. Klimaatverandering en immobiliteit zijn twee actuele thema?s die de Vereniging Waterwegen en Zeekanaal nauw aan het hart liggen. Deze vzw behartigt de belangen van de watergebonden bedrijven in Vlaanderen en wil een spreekbuis zijn voor de economische gebruikers van de waterweg.

Op haar symposium focust de belangenvereniging op de essentiële rol die het vervoer over het water kan spelen, opent ze de debatten en probeert ze een antwoord te formuleren op enkele prangende vragen. De binnenvaart is milieuvriendelijk, veilig en vlot. Bovendien beschikt Vlaanderen over een uitgebreid en modern uitgerust netwerk van kanalen en rivieren. Toch neemt het goederenvervoer over de waterweg vandaag nog altijd te traag toe.

Welke motivaties hebben bedrijfsleiders nodig? Waarom aarzelen de logistieke managers' Welke uitdagingen gaan de gewestelijke en Europese overheden aan? Hoe kan een betere samenwerking gerealiseerd worden tussen de overheid en het bedrijfsleven, de complementaire vervoersmodi (vrachtvervoer, spoorvervoer, ?) en tussen bedrijven onderling? Het zijn enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens dit symposium, waarop ook enkele vooraanstaande gastsprekers aanwezig zullen zijn.

Zij zullen niet alleen aspecten van het centrale thema behandelen, hun input vormt tevens een waardevolle bijdrage voor het openbare debat. Aan het woord komen Herald Ruijters en Marc Vanderhaeghen, beiden Europese transportdeskundigen van Move B, over de mogelijke synergieën tussen infrastructuur en binnenvaartbeleid. Secretaris-generaal Transport en Logistiek Vlaanderen Lode Verkinderen heeft het over de weg van of naar het water in Vlaanderen na de kilometerheffing.

Emmanuel Maes, ceo van Groep De Cloedt, spreekt over de mogelijkheden die een samenwerking tussen de overheid en ondernemingen oplevert. De laatste spreker is Leo Clinckers, gedelegeerd bestuurder van Waterwegen en Zeekanaal nv. Als transitiemanager licht hij de nakende synergie toe tussen Waterwegen en Zeekanaal nv en nv De Scheepvaart tot De Vlaamse Waterweg nv.

Nadien wordt een interactief panelgesprek met de gastprekers en het publiek in goede banen geleid door moderator Frieda Van Wijck.

De slottoespraak is voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Inschrijven voor dit symposium kan via www.verenigingwenz.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

36 miljoen € voor zes Vlaamse transportprojecten

36 miljoen € voor zes Vlaamse transportprojecten

De Europese Commissie geeft in totaal 36 miljoen € aan zes hefboomprojecten in Vlaanderen die de uitbouw van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) ondersteunen. Concreet gaat het om vier binnenvaartprojecten, het Mobilidata-programma[…]

04/08/2020 | TransportWaterwegen
Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Addax heeft elektrische bestelwagen met N1-homologatie

Addax heeft elektrische bestelwagen met N1-homologatie

Bouwunie vraagt versoepeling vervoersregels

Bouwunie vraagt versoepeling vervoersregels

Meer artikels