Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sunward opent een nieuwe vestiging in Beringen

Sunward opent een nieuwe vestiging in Beringen

De Chinese machinebouwer Sunward heeft in de Nijverheidstraat in Beringen een nieuw depot van machines en wisselstukken geopend. Onlangs stelde het concern in deze nieuwe vestiging zijn uitgebreide gamma aan industriële en bouwmachines zoals graafmachines, boorinstallaties, wielladers, heftrucks en kranen voor tijdens een opendeurdag. Bij die gelegenheid ondertekende het ook enkele contracten met belangrijke Europese bedrijven voor de levering en het onderhoud van zijn machines. 'Vanuit ons Europees distributiecentrum in Beringen willen we de Europese markt optimaal bereiken. Deze centrale ligging in Noord-West-Europa met een groot marktbereik in de onmiddellijke omgeving vormt daarbij een belangrijke troef', verklaarde Jun Wang, directeur van de plaatselijke vestiging.

Sunward Intelligent Equipment stelt wereldwijd 4.000 personen tewerk en produceert in China een uitgebreid assortiment aan machines die bekoren door hun hoogstaande kwaliteit, grote gebruiksgemak en competitieve prijzen. Het gamma bevat o.m. graafmachines in verschillende groottes, multifunctionele roterende boorinstallaties, vorkheftrucks, verreikers, elektrische stapelaars, handpallettrucks en rupskranen. Eind 2014 opende Sunward een nieuw Europees distributie- en onderhoudscentrum in Beringen. Via de nieuwe vestiging in Beringen en de bestaande centra in Italië, Zweden en Duitsland wil het ook de Europese markt veroveren.

Tijdens de opendeurdag kregen de aanwezigen een rondleiding in de nieuwe vestiging en een presentatie van het bedrijf. Bovendien werden de machines van Sunward in volle actie voorgesteld, waarbij de bezoekers ze konden uitproberen.

Centrale ligging

De vestiging in Beringen omvat behalve kantoren en een magazijnruimte ook een werkplaats voor het onderhoud en de herstelling van de machines. 'We hebben bewust gekozen voor deze locatie omwille van de ligging. 50% van de koopkracht van de Europese Unie ligt immers in een straal van 450 km rond Limburg. In een straal van 250 km strekt zich een markt uit van 50 miljoen mensen. Vanuit het distributie- en onderhoudscentrum in Beringen willen we onze positie in Europa versterken', meldt Jun Wang.

De Belgische invoerder Foets Denis nv is erg blij met deze locatie op tien minuutjes van zijn eigen nieuwe gebouwen, die zowel de samenwerking tussen beide bedrijven als de dienstverlening en de leveringstermijnen ten goede zal komen. 'Het familiebedrijf Foets startte 41 jaar geleden met heftrucks, die nog altijd de hoofdactiviteit vormen. Algemeen stichter en eigenaar Denis Foets is trouwens nog steeds 15 uur per dag aanwezig. Onze firma biedt werk aan zowat dertig personen, stuurt zes medewerkers de baan op en beschikt over drie vrachtwagens. Het legt zich toe op zowel de verhuur als de verkoop en de herstelling ter plaatse van nieuwe en occasiemachines van groot (bv. 28 ton) tot klein. We zijn dealer van Manitou, Mustang en Sunward', verklaart verkoopverantwoordelijke Christian Lefèvre, die zich specifiek met Sunward bezighoudt.

In 2011 nam Foets contact op met Sunward. 'Ik heb de fabriek in Changsha, de hoofdstad van de zuidelijke Chinese provincie Human, bezocht en heb de directie van een samenwerking kunnen overtuigen. Vervolgens hebben we een aanzienlijk aantal kranen besteld, die we rechtstreeks van de fabriek naar hier hebben laten komen. Sinds zowat twee jaar zijn we exclusief verdeler van dit Chinese merk voor België. We hebben ook al een klein netwerk van vier dealers opgericht, dat zeker nog moet worden uitgebreid', beseft Christian Lefèvre.

'Sunward Europe beschikte over een depot van machines in Zweden en van wisselstukken in Italië. We hebben de directie kunnen overhalen om zich met deze depots centraler in Europa te vestigen, waarbij we op het belang van de Antwerpse haven hebben gewezen. Hiertoe hebben we met hen onderhandeld om een gebouw van Foets te huren of te kopen. Deze onderhandelingen zijn echter afgeketst omdat Sunward in september 2014 het huidige gebouw van B.A.G. Plastics in het plaatselijke Nijverheidspark heeft gekocht op een terrein van 7.500 m² waarvan 3.400 m² bebouwd. Hier werken onafgebroken vijf personen en hoewel hun samenstelling regelmatig wisselt, is van elke dienst (sales, service, ') altijd iemand aanwezig. Het aantal plaatselijke medewerkers wordt zeker uitgebreid tot minstens dertig. Bovendien overweegt Sunward om hier ook zijn machines te assembleren', juicht de verkoopverantwoordelijke van Foets toe.

Hoewel Sunward pas in 1999 werd opgericht, behoort het wereldwijd reeds tot de top twintig in graafmachines en tot de top vijftig van de fabrikanten (47ste in 2015). Stichter en voorzitter He Qinghua is professor aan de belangrijke Central South University in Changsha. Het bedrijf bezit tevens een onafhankelijke o&o-afdeling. De Chinese onderneming groeit overigens snel, want ze kocht in China een terrein van 28 ha dat ze helemaal gaat volbouwen met productiehallen. Sunward is tevens aanwezig in Maleisië, Thailand, Singapore, de VS, Rusland en Zuid-Amerika. In april gooide het nog hoge ogen op Intermat in Parijs.

'We kregen regelmatig vraag naar een minigraver. China bood ons hierin een grote keuze. We hebben geopteerd voor Sunward omdat dit Chinese merk Europees denkt en bovendien Japanse motoren, pompen en hydrauliek inbouwt. Deze bij ons nog behoorlijk onbekende machinebouwer, die de wereld wil veroveren met een CE-gekeurd product, levert kwalitatieve machines af met dezelfde prestaties en details als de grote merken, maar tegen een iets goedkopere prijs. In minigravers is het in China nummer één en het verbetert ononderbroken zijn gamma', prijst Christian Lefèvre.

"Sunward heeft sterk geïnvesteerd in Limburg. Nu moeten ze er wel voluit voor gaan."

“Sunward verkoopt ook grote hijskranen, bobcats, vliegtuigen, boten, mijnbouwmachines en vorkliften. In Europa wordt gefocust op graafmachines en kranen tot 47 ton', signaleert Averyking, verkoopdirecteur van Sunward Europe Heavy Industry nv. De Chinese producent heeft tevens prototypes van een verreiker, die echter nog niet is gecommercialiseerd omdat de Chinese markt dat segment nog niet heeft ontdekt.

'We hebben enkele machines in de verhuur en enkele demo's staan. Dit jaar pakken we in Libramont en op Matexpo vooral uit met dit Chinese merk, dat intussen al 20% van onze omzet vertegenwoordigt. Het zal bovendien van hieruit scholingen organiseren en alle Europese dealers kunnen hier hun wisselstukken bestellen', deelt de verkoopverantwoordelijke van Foets trots mee.

De belangstelling voor de Chinese machinebouwer is alvast groot. Op de opendeurdag waren immers behalve een ruime Chinese delegatie met o.m. He Qinghua ook de Limburgse provinciegouverneur Herman Reynders, burgemeester Maurice Webers van Beringen, kabinetschef Mark Andries van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel Bernard Dewit aanwezig. De voorzitter en privé-eigenaar van Sunward hield een toespraak in het Chinees die werd vertaald en zes prominenten knipten officieel het lint door. 'Sunward heeft sterk geïnvesteerd in Limburg. Nu moeten ze er wel voluit voor gaan', knipoogt Christian Lefèvre. - JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën