Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

SUMI wint prijs voor politiebureau Kortrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
SUMI wint prijs voor politiebureau Kortrijk

De trotse winnaar van de KNX Innovation Award 2019, Davy Riemaeker van SUMI (l.) samen met ontwerper Johan Sap van Istema Ingenieursbureau.

© Stijlmeesters

De specialist in gebouwautomatisering SUMI Smart & Connected Buildings heeft de KNX Innovation Award 2019 in de wacht gesleept. De jury riep het bedrijf uit Kortrijk-Heule zopas uit tot de winnaar van de prestigieuze prijs. SUMI kreeg de onderscheiding voor de integratie van slimme KNX-installaties in het nieuwe politiebureau ‘De Drie Hofsteden’ in Kortrijk. Er waren vier projecten genomineerd: naast SUMI waren dat nog twee projecten van Casa Domotic en een project van Domotechnology. 

KNX is de enige wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Het is een communicatieprotocol dat gebruikt kan worden om installaties en apparaten te automatiseren en te koppelen. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties; van verlichting tot verwarming, van beveiliging tot ventilatie, maar ook audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed, zoals wasmachines of wasdrogers. 
 
KNX zit ingebouwd in alle componenten en systemen van fabrikanten (wereldwijd al ongeveer 470 bedrijven) die zich bij KNX hebben aangesloten. Daardoor kunnen al deze componenten onderling worden gekoppeld, ongeacht wie het product fabriceert. Dit bezorgt opdrachtgevers veel meer keuzevrijheid en een toekomstvast automatiseringssysteem. KNX is dus decentrale intelligentie die in elke KNX-gecertificeerd component aanwezig is. Daardoor kan elke installateur en system integrator die met KNX kan werken, de componenten en systemen tot één geheel smeden.
 
 
De politiezone VLAS (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) nam vorig jaar haar intrek in een nieuw politiekantoor in Kortrijk, waarvoor SUMI de integratie van de slimme systemen verzorgde. Het ontwerp van de installatie gebeurde door Istema Ingenieursbureau. De installaties dragen bij aan de efficiëntie van het gebouw op energetisch en functioneel vlak. Het KNX-bussysteem dat SUMI realiseerde vormt in het politiecomplex de ruggengraat voor de sturing van de technieken. Het gebouw bevat onder andere slimme verlichting, 373 aanwezigheidsdetectoren, anti-agressie drukknoppen en monitoring en visualisatie van de verschillende KNX-verbruikers.
 
 
De jury bestond uit Joost Demarest, Steven de Bruyne, Ufuk Unal en Christophe Parthoens, allen werkzaam bij de internationale KNX Association, en werd voorgezeten door Jan Derua, docent bij Thomas More Hogeschool. Naar hun oordeel verdiende SUMI dit jaar de Innovation Award omdat zij het bewijs leverden dat de KNX-technologie perfect is aangepast voor de toepassingen in hun project. De jury benoemde verder de bijzondere aard van het project en het feit dat SUMI aantoont dat KNX zeer trouw blijft aan de compatibiliteit.
 
 
Het juryrapport vermeldt dat het niveau van alle ingezonden projecten hoog lag en dat het daarom lastig was om een winnaar te kiezen. Eén van de andere ingezonden projecten was de renovatie van de begane grond en de sky-lounge in het Lindner hotel door Domotechnology. Bij de renovatie van de sky-lounge koos de systeemintegrator voor KNX als protocol voor de verlichting en de beeldschermen. Op de begane grond gebruikte Domotechnology KNX voor de aansturing van alle installaties.
 
Davy Riemaeker van SUMI (r.) krijgt de award uitgereikt door juryvoorzitter Jan Derua, docent bij Thomas More Hogeschool.
 
De andere twee inzendingen voor de KNX Award waren afkomstig van Casa Domotic. Dit bedrijf automatiseerde bijna alle denkbare installaties in het huishouden van een patiënt met verminderde motorische vaardigheden. In het andere project participeerde de systeemintegrator in de renovatie van een voormalig klooster. Zij vergrootte het gemak van alle installaties met behulp van KNX, waarbij Casa Domotic rekening moest houden met de bestaande architectuur. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.    […]

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

Patrick Cloet overleden

Patrick Cloet overleden

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Meer artikels