Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Succesvolle en kostenefficiënte betonrenovatie influentleiding

Succesvolle en kostenefficiënte betonrenovatie influentleiding

Waterschap Brabantse Delta kreeg vier jaar geleden te maken met een leidingbreuk van een betonnen influentleiding. Nader onderzoek toonde aan dat dit ontstond als gevolg van zwavelzuuraantasting. Omdat betonnen rioolwaterleidingen vaak lang geleden zijn aangelegd, was dit incident aanleiding om de inspecties te intensiveren. Zo werd beslist de influentleiding vanaf de Lunetstraat (NAC-stadion) tot de Biezenstraat in Breda over een lengte van 2,1 km te renoveren. De Otjens Groep in Breda paste hiervoor de speciale betonmortel Master Emaco S 488 toe die werd geleverd door Master Builders Solutions (BASF).

'Na het incident in 2011 werden de inspecties opgevoerd. Bij de conditiemeting werd biogene zwavelzuuraantasting vastgesteld, waarna besloten werd maatregelen te treffen. Daarbij is een vijftal opties vergeleken: van volledige vervanging, het inschuiven van nieuwe leidingen (buis in buis) tot dus betonrenovatie. Al snel konden we berekeningen maken waaruit bleek dat andere oplossingen tot ruim 25 keer duurder waren dan betonrenovatie. Naast de prijs hebben we natuurlijk ook gekeken naar zaken als duurzaamheid, kwaliteitsgaranties, de tijdsduur en het beperken dan wel voorkomen van overlast. Op al deze eisen scoorde betonrenovatie uitstekend en vaak beter dan andere opties', legt Luc van Dongen, projectleider namens Brabantse Delta, uit.

In slechts 17 dagen werd 2,1 km rioolbuis met een oppervlakte van 7.300 m2 behandeld waarbij de zuivering gewaarborgd blijft. Er was steeds 36 uur tijd om een afstand van 250 m (de afstand tussen twee mangaten) te behandelen. Na hogedrukreiniging wordt de betonmortel aangebracht op de natte ondergrond. Dit product hecht snel, ook boven het hoofd, is uitstekend verspuitbaar, snel uithardend en krimpcompenserend en moet aangebracht worden in een grote laagdikte. Het voldoet volledig aan de EN 1504-3 norm.

Ruim vijftig mensen waren betrokken bij dit project, waarbij werd samengewerkt tussen opdrachtgever Brabantse Delta, aannemer Otjens Groep Breda en Master Builders Solutions, van BASF dat de speciale betonmortel leverde. 'In 1962 is deze leiding nog door mijn vader aangelegd. Dankzij een 2k epoxy-coating bleef het beton 52 jaar bestand tegen zwavelzuur. Als je dan bedenkt dat in die tijd een garantie van vijf jaar werd gegeven, kan je stellen dat goed werk is verricht', lacht Maurice Otjens van de Otjens Groep.

'Daar konden we ook nu nog de vruchten van plukken. Het beton was op bepaalde plekken weliswaar aangetast en ingevreten, maar in die mate dat renovatie een prima optie betekende. Door te renoveren kunnen wij zorgeloos beheer over de komende 10 tot 15 jaar garanderen. Als je dat afzet tegen de kosten, dan is dat voor Brabantse Delta zeer interessant', vervolgt Eric Renkels, technisch directeur bij Otjens.

BASF heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot toonaangevend leverancier van producten voor de bouw. Sinds kort vinden alle producten voor nieuwbouw, onderhoud, reparatie en renovatie onder de noemer Master Builders Solutions, wereldwijd hun weg naar de markt. In Nederland gebeurt dit vanuit het Brabantse Oosterhout.

Hoogwaardige oplossingen zijn altijd gegarandeerd. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af