Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

© Michiel De Cleene – Team Vlaams Bouwmeester

De sociale huisvestingsmaatschappijen Woonzo cvba en Kleine Landeigendom cv uit Zuid-Limburg willen in Tongeren een volledig nieuwe woonwijk ontwerpen waar ongeveer 116 woningen zullen worden gebouwd. Het budget voor het project wordt geraamd op 20,88 miljoen euro, zonder btw. 

Beide bouwheren gaan samen met het Team Vlaamse Bouwmeester op zoek naar een multidisciplinair team met kennis van en ervaring in architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en inrichting van de publieke ruimte. Kandidaten kunnen zich aanmelden vóór 26 augustus 2022 om 11 uur.
 
De projectzone situeert zich tussen de Molenweg, de Groenstraat, de Bilzersteenweg en Ziegelsmeer en is een noordelijke uitloper van het stedelijke weefsel van Tongeren, aansluitend op een sociale woonwijk uit de periode 1950-1965 en uit 2003. 
 
In het westen is het gebied begrensd door de lintbebouwing langs de gewestweg N730 Tongeren-Bilzen. In het noorden vormt de Molenweg – een recent aangelegde ontsluitingsweg – een harde grens. In het zuiden loopt tussen het projectgebied en de oude woonwijk de oude trambedding die vandaag wordt opgewaardeerd als fietsroute Fruitspoor.
 
De totale oppervlakte van het te ontwerpen terrein bedraagt ongeveer 52.000 m². In het zuidwesten van het gebied dient rekening te worden  gehouden met een private ontwikkeling van elf woningen. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Siegelsmarkt bepaalt het juridische ruimtelijke kader voor de ontwikkeling. In het rup zijn projectzones omschreven die volgens een bepaalde fasering moeten worden ontwikkeld. Hoofdzakelijk worden grondgebonden eengezinswoningen voorzien, naast een drietal kleinschalige woonvolumes met meergezinswoningen.
 
De bouwmaatschappijen zijn op zoek naar een ontwerpteam met aandacht voor de architecturale inpassing in het landschap en dat een kwaliteitsvolle vormgeving en een budgetvriendelijke en duurzame architectuur hanteert. De publieke ruimte moet gericht zijn op ontmoeting en verblijfskwaliteit voor alle leeftijden. 
 
 
 
 
 
 

Foto’s: Michiel De Cleene – Team Vlaams Bouwmeester
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels