Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

© Triple Living

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseert in samenwerking met Triple Living en de stad Antwerpen op vrijdag 20 mei een studienamiddag met als thema ‘Natuurinclusief Bouwen’. Dit event vindt vanaf 13.30 uur plaats in Antwerpen Nieuw Zuid als referentieproject van landschapsbouwers. Deze laatsten zijn niet meer weg te denken uit het bouwteam voor klimaatbestendige steden.

Bouwen met oog voor groenblauwe ingrepen is al lang geen niche meer, speelt in op de klimaatverandering en geeft biodiversiteit in onze stedelijke centra en dorpskernen een boost. Niet alleen zijn er steeds vaker lange periodes van droogte, dalende grondwaterstanden, hittegolven en hevige regenbuien, ook komen er in de volgende decennia 400.000 gezinnen bij in Vlaanderen. 
 
Dat vergt kwaliteitsvolle verdichting van de schaarse ruimte in onze stedelijke centra en dorpskernen. Hoogwaardige publieke ruimte met veel groen, natuur, bomen, waterpartijen, een optimale waterhuishouding, enz. is een must voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de woonomgeving voor huishoudens. De studiedag gaat dieper in op de toekomstvisie, het kwaliteitskader in ontwikkeling en concrete voorbeelden van landschapsbouwers en -architecten die niet meer weg te denken zijn uit het bouwteam. 
 
“De Vlaamse Confederatie Bouw werkt momenteel aan een objectief beoordelingskader voor biodiversiteit in bouwprojecten. De bouw zet daarbij in op het beoordelen van nieuwe bouwprojecten met focus op de impact van het project op duurzaamheid en biodiversiteit. Daarmee willen we nagaan hoe de maatregelen die in een project worden voorzien, werkelijk zullen bijdragen tot het verbeteren van de biodiversiteit. Want duurzame biodiversiteit in bijvoorbeeld stedelijke centra helpt de hitte-eilandeffecten aanzienlijk tegen te gaan. Dit initiatief, dat wordt uitgerold met de ondersteuning van de Vlaamse overheid, wordt toegelicht op 20 mei”, zegt Marc Dillen van de VCB. 
 
Annick De Ridder, de Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening, opent de studienamiddag met haar visie rond verdichting en het belang van groenblauwe integratie. Stefan Paeleman van projectontwikkelaar Triple Living vertelt meer over Antwerpen Nieuw Zuid. Voorts krijgen de deelnemers een gedetailleerde rondleiding doorheen Antwerpen Nieuw Zuid en Park Dok Zuid. Verschillende sprekers maken je wegwijs:
 
 • Dirk De Roo, project manager bij Triple Living, licht de historiek toe van de site en het masterplan van Nieuw Zuid.
   
 • Elise Candry van Landschapsarchitect Bureau Bas Smets geeft uitleg over het blauwgroene netwerk in en rond de wijk. Ze bespreekt o.a. het basisplan van groeninvulling in de wijk, het concept van het park, uitleg over de wadi’s en plantenkeuze.
   
 • Peter Adams en Marc Verhoeven van Landschapsaannemer Avant Garden realiseerden de intensieve daktuinen op het Palazzo Verde naar het ontwerp van Stefano Boeri. Zij bespreken de uitdagingen en aandachtspunten die komen kijken bij de aanleg van daktuinen, maar ook bij het duurzaam beheer, waarvan het irrigatiesysteem deel uitmaakt.
   
 • Joren Hofman van de stad Antwerpen vouwt de werf uiteen van  voormalige Gedempte Zuiderdokken waar het Park Dok Zuid wordt aangelegd. Hij vertelt welke elementen in het ontwerp voorzien zijn om dit park klimaatrobuust te maken. Ook het collectieve opvangsysteem dat onder het park wordt voorzien om hemelwater uit de omliggende straten en huizen op te vangen en lokaal te hergebruiken, komt aan bod.
   
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair

De Federatie van Tegelzetters en Mozaïekwerkers (Fecamo) hield naar aanleiding van de internationale tegel- en mozaïekbeurs Cersaie in Bologna een enquête bij Belgische eigenaars om te weten hoe zij staan tegenover tegels en[…]

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Meer artikels