Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studiedag over drones in Mechelen

Drones zijn commercieel klaar voor de definitieve doorbraak en mogelijke toepassingen in de bouwsector zijn talrijk (zie ook Bouwkroniek van vrijdag 17 april 2015). Dit najaar worden in principe de wettelijke regels vastgelegd die zowel het privé-gebruik als de commerciële exploitatie van de minivliegtuigjes regelen. Dat biedt kansen, maar creëert ook uitdagingen, bv. inzake privacy. Gemeentebesturen en hulpdiensten zullen in de toekomst steeds vaker gebruik maken van drones. De technologie bewijst nu al zijn nut bij o.m. opsporingen, rampen en technische controles.

Op een praktijkgerichte studiedag die op 22 september plaatsvindt in Mechelen worden drones en andere luchtactiviteiten vanuit verschillende gezichtspunten bekeken. De nieuwe regelgeving wordt besproken, samen met de mogelijkheden en de knelpunten. Deze studiedag wil gemeenten over dit thema in contact brengen met de privésector en de academische wereld en wordt georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) i.s.m. BeUAS (dronesector), de Vives Hogeschool, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel.

Wat denken de verschillende actoren over het gebruik van drones' Staat de privacy van de burger vandaag op losse schroeven' Bestaan er wel spelregels voor drones en andere luchtactiviteiten' Mag de gemeente een afzonderlijk reglement maken voor luchtactiviteiten' Welke milieuvergunningen en geluidsnormen gelden' Welke drones zijn er op de markt en hoe gebruik je ze' Drones kunnen een meerwaarde hebben bij de inspectie van nutsleidingen, waaronder gasleidingen en hoogspanningsleidingen. Daarnaast hebben ze nuttige toepassingen voor geografische informatieverzameling (gis). Welke mogelijkheden zijn er en hoe gaat dat in zijn werk' Dit zijn slechts enkele onderwerpen die tijdens de studiedag aan bod komen.

Er zijn tevens drie workshops, waarbij de mogelijkheid wordt geboden zelf even met begeleiding een drone te besturen. Op een infobeurs kunnen bezoekers kennismaken met de technische aspecten. De studiedag heeft plaats op dinsdag 22 september van 9.30 u. tot 17 u. in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 in Mechelen. Inschrijven kan tot 16 september via congrescentrum.vvsg.be. Informatie: willem.ceulemans@vvsg.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem