Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studentenhuisvestingsproject Flint in hartje Leuven in de startblokken

Studentenhuisvestingsproject Flint in hartje Leuven in de startblokken

De studentenresidentie Flint, een eerste project binnen het woonontwikkelingsgebied op de OCMW-site in Leuven, staat in de startblokken. Op het bijna 2 ha grote terrein op de hoek van de Frederik Lintsstraat, de Andreas Vesaliusstraat en de Brabançonnestraat worden in de toekomst o.m. 110 woningen, 205 studentenkamers en ondergrondse parkings gerealiseerd. Voor het project Flint beginnen de afbraakwerken en het aansluitende archeologische onderzoek in februari. De effectieve bouwwerken starten half maart. Het gaat om een investering van ongeveer 25 miljoen '. De oplevering is voorzien tegen de zomer van 2016. Het ontwerp is van Comodo Architecten uit Leuven. Het project wordt gerealiseerd door de samenwerking van de projectontwikkelaars ION en Allfin. In de onmiddellijke omgeving werkt Allfin momenteel ook aan de realisatie van de Vesaliussite. In de Burgemeesterstraat krijgt het project The Village vorm, eveneens een groot studentenhuisvestingsproject waar ook de hoofdzetel van het Davidsfonds zal komen.

De gebouwen van de voormalige tech­nische diensten van het OCMW zijn al geruime tijd afgebroken. De voorbije maanden werd de grond bouwrijp gemaakt. Op het grote terrein komen zowel studentenwoningen, privéwoningen als sociale woningen. Centraal wordt een (nog te ontwerpen) publiek park aangelegd, samen met wandel- en fietspaden. De verschillende gebouwen zullen telkens door andere bouwheren worden gerealiseerd. Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) is de projectbeheerder van het totaalproject, in opdracht van het OCMW.

Het OCMW-gebouw aan de Andreas Vesaliusstraat blijft behouden. Vlak daarnaast wordt studentenresidentie Flint gerealiseerd. Dit wordt het eerste bouwproject op de site en vormt het scharnierpunt tussen de grotere complexen zoals o.m. het CLT-gebouw aan de Dekenstraat en de lagere bestaande en nieuwe wooncomplexen.

In de studentenresidentie komt een centrale patio waarop de vier vleugels van het gebouw uitgeven. Elk gedeelte beschikt over gezellige en functionele gemeenschappelijke ruimtes. Het gebouw zal ongeveer 10.000 m² oppervlakte innemen en plaats bieden aan 205 studentenkamers, studio's en 66 ondergrondse parkeerplaatsen.

Projectontwikkelaar ION (het vroegere Hecta) en Comodo Architecten hebben in Leuven al bewezen wat ze in hun mars hebben. Vlakbij, aan de Brabançonnestraat, realiseerden ze immers samen ook al de transformatie van de vroegere Studio Filmtheaters (Studio 1 en 't Studioke) tot een moderne studentenresidentie.

Ook het nieuwbouwproject Flint combineert hoogwaardige architectuur, kwalitatieve afwerking en een gunstige ligging in het hart van de studentenstad. Partners in het project zijn de KU Leuven en Wilgimmo.

Deze laatste zal instaan voor de verhuur van de kamers en studio's. De residentie krijgt een ruime en indrukwekkende inkomhal.

Aan de zijde van de Frederik Lintsstraat komen privéwoningen. Het gaat om drie tot vier verdiepingen hoog gestapelde (mogelijk duplex)woningen die het straatbeeld aan deze zijde van de site zullen afwerken. Onder deze gebouwen komt eveneens een ondergrondse parking met in- en uitrit langs de Frederik Lintsstraat. Voor deze privéprojecten is nog geen bouwheer bekend.

Een centraal park scheidt de rij privéwoningen van een aantal sociale woningen. Er komt een gedeelte met vier verdiepingen hoog gestapelde huurwoningen en een gedeelte met drie verdiepingen, vermoedelijk rijwoningen. De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappijen bestuderen de realisatie van deze gebouwen. Die is afhankelijk van financiering via de Vlaamse overheid. Een mogelijke timing voor deze werkzaamheden is nog niet bekend. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Op 25 september wordt het kwaliteitslabel GroenGek(l)eurd voor de professionele tuinaannemer voorgesteld. Het gaat om een onafhankelijk label waarmee tuinaannemers zich op een transparante, professionele en duurzame manier kunnen onderscheiden[…]

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen