Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studenten gezocht voor ontwerpwedstrijd

Gerelateerde onderwerpen :

De Paardenmarkt in het district Antwerpen krijgt een volledige opknapbeurt. Nutsbedrijven vernieuwen de leidingen en het district voorziet een nieuwe asfaltlaag. De stad investeert in snelheidsremmende maatregelen. Doordat de rijweg bij de heraanleg smaller wordt, komt er meer ruimte beschikbaar voor voetgangers. Via een ontwerpwedstrijd geeft het district Antwerpen studenten de kans om die nieuwe voetgangerszone mee vorm te geven op een budgetvriendelijke, veilige en duurzame manier. Een ontwerp indienen, kan tot 8 januari 2016.

De nutswerken aan de Paardenmarkt zijn reeds begonnen en duren nog tot het voorjaar. Daarna volgen de nieuwe asfaltlaag op het wegdek en verkeersremmende maatregelen. De rijweg tussen de Hessenbrug en de Rijnpoortvest wordt versmald tot 6,5 m en krijgt buskussens. De verkeerslichten op het kruispunt Paardenmarkt-Rodestraat-Rijnpoortvest worden verwijderd en de rijrichting voor het autoverkeer in de Rijnpoortvest wordt omgekeerd zodat de achterliggende straten vlotter bereikbaar zijn.

Door de versmalling van de rijweg komt heel wat ruimte voor voetgangers vrij. Het district wil deze ruimte op een budgetvriendelijke, veilige en duurzame manier invullen. Daarvoor roept het de hulp in van Antwerpse studenten en recent afgestudeerden. Zij krijgen via een wedstrijd tot 8 januari 2016 de tijd om een ontwerp in te dienen bij het district Antwerpen.

Geïnteresseerden vinden het wedstrijdreglement en alle praktische info op district­antwerpen.be. Studenten kunnen individueel of in team deelnemen. Na de eerste ronde selecteert een jury vijf laureaten. Zij presenteren hun voorstellen aan de buurt en in de tweede ronde wordt de winnaar gekozen. Die gaat in het voorjaar van 2016 samen met het district aan de slag.

Het district Antwerpen maakte middelen vrij voor zowel de nieuwe asfaltlaag als voor de wedstrijd. Een deel van het geld komt van de burgerbegroting. In het district beslissen burgers sinds 2014 mee over de verdeling van 10% van de volledige begroting, goed voor 1,1 miljoen '. Na een participatietraject beslisten de inwoners om dit jaar geld vrij te maken voor de thema's 'groen op pleinen' en 'aantrekkelijkere pleinen'. Een deel van dit budget gaat naar het Paardenmarktproject. De stad Antwerpen bekostigt de snelheidsremmende maatregelen via de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid Antwerpen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels